Waar vind je geluk?

“As soon as you honor the present moment, all unhappiness and struggle dissolve, and life begins to flow with joy and ease. When you act out the present-moment awareness, whatever you do becomes imbued with a sense of quality, care, and love – even the most simple action.”

Eckhart Tolle

Lieve lezer,

Onze aandacht is vaak naar buiten gericht, ook in de zoektocht naar geluk. Op zoek naar een slanker, fitter of beter lichaam, op zoek naar meer ruimte voor onszelf, meer  geld en wat je daarmee kan kopen, op zoek naar de baan, de relatie, het huis dat bij ons past, maar als we het dan uiteindelijk vinden, geeft het niet het langdurige geluk dat we hadden gehoopt.

En dus gaan we op zoek naar iets anders, naar iets wat meer vervulling geeft. Zoeken we echter wel op de goede plek? Als we geprogrammeerd staan om te focussen op wat we ‘missen’ in het leven, zullen we ons nooit vervuld voelen, hoe succesvol we ook zijn.  Dat geldt ook als we focussen op wat er allemaal ‘mis is gegaan’ of wat er ‘allemaal mis kan gaan.’  Het lichaam reageert fysiek op de stress die ontstaat als we focussen op wat er allemaal mis kan gaan én we voelen ook de emotie erbij.
Waar vinden we dan geluk?

Onderzoek van Harvard toont aan dat onze hersenen gemiddeld 47 procent van de tijd afdwalen. Dat vond ik vrij schokkend om te lezen. We missen dus bijna de helft van ons leven.
Dit fenomeen wordt ook wel ‘monkey mind’ of apengeest genoemd, omdat onze geest zich gedraagt als een aap en voortdurend van de ene naar de andere gedachte slingert.

Zou ons leven anders zijn als we zouden focussen op wat er wél allemaal in ons leven is, in plaats van op wat er ontbreekt? En dan heb ik het niet over spullen, of zelfs relaties. Stel je een vis voor die haar leven lang op zoek is naar water. Hoe hard ze ook zoekt, ze kan het niet vinden omdat ze er in zwemt. Zo kunnen ook wij ons leven lang over het hoofd zien wat er is: Dit, de diepte van het huidige moment.  Het is er altijd en het is vrij van de labels van de geest van ‘leuk’ of ‘niet leuk.’ Je kunt het niet bedenken, alleen maar voelen en ervaren.

Een bekend onderzoek van de psychologen Matthew Killingsworth en Daniel Gilbert wees uit dat we ongelukkiger worden wanneer onze geest afdwaalt. Ze onderzochten 15.000 mensen uit acht landen, die verschilden in opleidingsniveau, leeftijd, beroep, inkomen en echtelijke staat. Het onderzoek toonde aan dat datgene waar we gelukkig van worden veel minder te maken heeft met wat we aan het doen zijn, maar veel meer met of we wel of niet aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld met aandacht de afwas doet -ook al vind je het geen leuk klusje- ,ben je gelukkiger dan als je geest afgedwaald is naar de toekomst of het verleden, ook al zit je op dat moment op het strand in een vakantieoord.

De onderzoekers concludeerden: ‘een afdwalende geest is een ongelukkige geest’.
Het tegenovergestelde is ook waar:  een aanwezige geest is een gelukkige geest.
Samenvattend: wat je ook doet, of je ervan houdt of er een hekel aan hebt, je zult het gelukkigst en effectiefst zijn als je aanwezig bent met je aandacht bij dat wat je doet.

In het Nu leven: maar hoe dan?

Klinkt aantrekkelijk, meer in het NU leven en minder last hebben van het voortdurende mentale lawaai. Meer stilte in het hoofd en het leven direct kunnen beleven, in plaats vanuit de filters van het denken. Maar hoe doe je dat? Hoe tem je je apengeest, hoe wordt je brein stabieler, hoe worden we effectiever in het managen van de dagelijkse prikkels en worden we beter in het genieten van het hier en nu?

In 1999 volgde ik voor het eerst een lezing van Eckhart Tolle en ik viel bijna van mijn stoel. Waarom had ik zoiets wezenlijks nooit op school geleerd? Hij had het twee uur lang over ‘het NU’ en ook over manieren om daar te ‘komen’, wat natuurlijk niet kan, omdat je er al bent. Tenzij je er niet bent.

Een van die poorten is de ademhaling. In mijn praktijk coach ik mensen met stressklachten door middel van adem en aandacht: hartcoherentie. Via een electrode aan het oor wordt op een laptopscherm zichtbaar of mensen aanwezig in het Nu zijn, of dat ze afdwalen. De ademhaling heb je altijd bij je, en bewust ademen, zoals bij hartcoherentie wordt geoefend, is een uitstekende manier om meteen ‘aanwezig’ te zijn.

Sinds 1999 is het beoefenen van aanwezigheid een belangrijk element dat ik inbreng in de lessen Chi Neng Qigong en dan vooral: aanwezig zijn vanuit het hart.
Chi Neng Qigong  is een medische vorm van Qigong en heeft een sterk helend effect op het lichaam. Het helpt om emoties in balans te brengen en zorgt voor een helder hoofd en een vervuld hart. We focussen op hoe je je aandacht in het Nu brengt en hoe je meer kunt gaan leven vanuit deze staat.

In de workshop Chi Neng Qigong van 29 september ga ik hier dieper op in en laat ik het je fysiek ervaren. Ook geef ik aan hoe je het in je leven kan integreren, zodat de eeuwige zoektocht naar iets anders buiten jezelf, kan stoppen.

Gratis online meditaties: Poorten naar het Nu

Wil je een voorproefje ervaren? Doe dan vier zondagen in september gratis mee met de online meditatie op zondagavond van 20.30-20.50 uur. Data:  1, 8, 15 en 22 september.

Een mooie afsluiting van het weekend en een goede start om de nieuwe week vanuit ontspanning en de kracht van het Nu te beginnen. In deze meditaties geef ik richtingaanwijzers die Eckhart Tolle ‘poorten naar het Nu’ noemt.

Meedoen kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief op franklageweg.nl
De zoomlink voor de meditatie wordt elke zondag van tevoren verstuurd naar de lezers van deze nieuwsbrief.

Ken je mensen die baat kunnen hebben bij minder stress, meer aanwezigheid en dus meer geluk, wil je deze nieuwsbrief dan delen of doorsturen?

Dank je wel.

Hartelijke groet, Frank


Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, online of op locatie in Zeist. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Volg dan eerst de Beginnersworkshop op 29 september 2024. Wie niet kan wachten kan ook contact opnemen voor een privéles.

Denk je dat anderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwsbrief? Deel deze dan svp of stuur deze door. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl. Vergeet niet in de spamfolder te kijken voor de bevestigingsmail.