De effecten van stress op gezondheid. Dr. Gabor Mate

Healing is not about staying away from something bad but about living a life led by positive values  and intentions. Dr. Gabor Maté

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief lees je wat de effecten zijn van stress op de gezondheid volgens dr. Gabor Maté. Daarnaast lees je over Howard Shifke en hoe -onder andere- medische Qigong hem geholpen heeft bij zijn herstel van Parkinson. Hier vind je alvast een blog over dit laatste onderwerp en onderaan deze nieuwsbrief lees je meer over Howard Shifke.

De effecten van stress op de gezondheid, dr. Gabor Maté

In zijn boek: Wanneer je lichaam nee zegt schrijft Gabor Maté in het bijzonder over de verborgen stressfactoren die voortkomen uit de programmering die we als kind hebben ondergaan. ‘Dit patroon is zo diep in ons geworteld en is zo subtiel dat we het gevoel hebben dat het bij ons ware zelf hoort. Wanneer emoties worden onderdrukt, waartoe kinderen zich soms genoodzaakt voelen, worden de verdedigingssystemen lam gelegd die het lichaam tegen ziekte inzet.
Het nieuwe onderzoeks- en werkveld van de psychoneuro-immunologie heeft zich zodanig ontwikkeld dat wetenschappers vanuit verschillende onderzoeksvelden overtuigend naar voren hebben gebracht dat er een nauw verband bestaat tussen de hersenen en het immuunsysteem.’
‘Iemands emotionele karakter en reactie op aanhoudende stress kunnen een oorzakelijke factor zijn voor de vele ziekten die door de geneeskunde worden behandeld maar waarvan de oorsprong nog niet bekend is. Veel artsen zijn door de eeuwen heen gaan inzien dat emoties een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ziekten of bij het herstel van onze gezondheid.’

Hieronder vind je daar een duidelijk voorbeeld van. In dit geval gaat het over Parkinson.

Het gevecht tegen Parkinson van Howard Shifke

In zijn boek: Fighting Parkinson’s …and Winning schrijft Howard Shifke hoe hij als kind heel gevoelig was en regelmatig huilde. Toen hij vier, vijf jaar oud was, schreeuwde zijn vader dat hij moest ophouden ‘met huilen als een meisje.’ Hij beet op zijn lip om niet te huilen. Vijfenveertig jaar later kwam dit verdrongen huilen en de zelfkritiek die hierbij hoorde naar de oppervlakte en de tremoren waren buiten controle. Daarna voelde hij de boosheid naar zijn vader toe. Howard was een goede student en na twee jaar  kwam hij thuis met zijn schoolrapport en had hij allemaal A’s (hoogste haalbare rapportletter) en één B. Dit was het enige commentaar van zijn vader: ‘als je beter je best had gedaan, had je allemaal A’s gehad.’ Later gaf Howard aan dat zijn enorme perfectionisme en de daarmee verbonden adrenaline-modus naar zijn opinie heeft bijgedragen aan het ontstaan van Parkinson. Zijn niveau van perfectionisme maakte dat hij alles wilde controleren en hij pushte zichzelf lichamelijk en geestelijk voorbij ongezonde grenzen.

Wat waren de Parkinsonklachten van Howard Shifke? Hij leed onder andere aan interne tremoren, extreem slechte balans, Bradykinesia (onder andere traagheid), moeizaam en sloffend lopen, stijfheid en verkramping in zijn armen, benen en bovenrug. Deze waren ook extreem pijnlijk. Obstipatie, frequent urineren, hij kon niet rechtop staan, kon niet opstaan uit een stoel zonder gebruik van armen, idem met trap aflopen, hij had weinig kracht in zijn handen en liet vaak dingen vallen, hij had moeilijkheden om een lepel of vork naar zijn mond te brengen, hij viel in het midden van de dag in slaap, hij had last van een ‘bevroren’ gezicht, hij kon niet meer schrijven en was extreem moe.

Howard Shifke kwam in beweging tegen Parkinson. In zijn boek vertelt hij hoe hij door dieet, medische Qigong en acupressuur zijn klachten kon doen verminderen.

Inmiddels is hij door zijn neuroloog klachtenvrij/volledig hersteld verklaard.

Emoties en dopamine

In het verhaal van Shifke is het duidelijk dat er sprake was van onder andere stress, boosheid, angst en perfectionisme en dat dit zorgde voor onderdrukking van dopamine. Het is bekend dat mensen die aan Parkinson lijden, een verminderde aanmaak van dopamine hebben en dat dit tekort de klachten veroorzaakt of doet verergeren.

Een van de redenen waarom Qigong heilzaam kan zijn voor mensen met Parkinson, is dat zowel bewegen als meditatie zorgen voor een toename van dopamine. En dat is precies wat Qigong is: meditatie in beweging.

Lichaam en geest

Met regelmaat ontvang ik een Parkinson”student”. (Een term die ik verkies boven “patient”).  Zeker in het begin had hij enorm last van tremoren op het moment dat hij over zijn traumatische jeugd sprak. Deze verdwenen even later compleet op het moment dat we een Qigong of hartcoherentie-oefening deden.  De invloed van emoties en ook ontspanning op het lichaam is zo duidelijk. Hij geeft aan dat op momenten waarop hij volledig in het Nu is (en niet terugdenkt aan vroeger of hoe zijn toekomst eruit zal zien), zijn klachten minimaal en soms zelfs weg zijn.

In een van mijn vorige nieuwsbrieven kon je het verhaal lezen van Bianca Molle en hoe zij door het dagelijks drie uur beoefenen van Chi Neng Qigong volledig herstelde van Parkinson.

Inmiddels is wel bekend dat bewegen bijzonder belangrijk is bij Parkinson. Mensen ervaren regelmatig verbetering door onder andere: dansen, boksen en tafeltennissen, maar elke vorm van bewegen is belangrijk.

Qigong is niet alleen bij Parkinson maar bij een groot aantal chronische klachten heilzaam.

26 mei geef ik een workshop in Zeist van 9.00-13.00
Kijk op: franklageweg.nl voor alle informatie en aanmelden.

Hartelijke groet, Frank


Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, online of op locatie in Zeist. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Volg dan eerst de Beginnersworkshop op 26 mei 2024. Wie niet kan wachten kan ook contact opnemen voor een privéles.