Parkinsonstudent/Gezondheid In Eigen Hand

Lieve mensen,

Filmpjes Parkinson-“student”

In deze nieuwsbrief vinden jullie twee filmpjes van een “Parkinsonstudent” van me, wiens toestemming ik heb om dit te delen. Het verschil tussen het eerste en tweede filmpje was voor hem en mij, en mogelijk ook voor jullie, een wonder. Onderaan deze nieuwsbrief kun je de filmpjes kijken. De filmpjes zijn zeer recent (16 november 2023) opgenomen en hebben mij ertoe aangezet deze nieuwsbrief te schrijven. In deze nieuwsbrief lees je ook waarom ik deze man geen Parkinsonpatiënt, maar -student noem!

Gezondheid in eigen hand

We  hebben een enorm helende kracht in onszelf hebben en als die geactiveerd en  ingeschakeld is, weet je lichaam ineens hoe het innerlijke balans moet creëren en hoe je vanzelf kunt helen.
In Chi Neng Qigong activeren we deze helende kracht en noemen we niemand een patiënt
omdat we niet afwachten, maar zelf een actieve bijdrage leveren aan onze gezondheid, aan onze levenskracht, en aan onze energie. Volgens het American Institute of Stress zijn 80% van de gezondheidsproblemen stressgerelateerd.
Dus alleen al door stress te verminderen kun je een enorme bijdrage leveren aan je eigen gezondheid. Dit kun je doen door Chi Neng Qigong, maar ook door hartcoherentie, NEI, mindfulness, yoga, EFT, EMDR etc.

Stress versus liefde

De essentie van Chi Neng Qigong is het cultiveren van liefde en het inzien hoe problematisch negatieve stress kan zijn voor onze gezondheid, hoe gezond en heilzaam het cultiveren van liefde is voor lichaam en hersenen. In het Harvard Business Review lees je zowel meer over de 1400 biochemische stoffen die vrijkomen bij stress, zoals cortisol, als over de positieve effecten die we ondervinden door liefde en dankbaarheid te voelen in ons hart. dr. David Servan-Schreiber beschreef soortgelijke onderzoeksresultaten al in het boek Uw brein als medicijn in 2003.

Patiënt versus student

Zou het voor onze mentale kracht, gevoel van zelfcontrole, onze cirkel van invloed en onze emoties  uitmaken of we patiënt worden genoemd, een zorgbehoevende die alleen kan afwachten en een behandeling ondergaat? Welk effect heeft het als we een student in plaats van patiënt worden genoemd? Student van een effectieve gezondheidskunst en van leefstijl in bredere zin?
Met student bedoel ik niet iemand die jong en fit is, maar iemand die open is om te leren. U vindt een prachtig voorbeeld hiervan door het verhaal te lezen van Leontine. Zij beoefent online lessen Chi Neng Qigong tussen verschillende operaties door vanuit het verpleeghuis en met een resultaat waarvan de arts had voorspeld dat het zeer waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn.

Verbluffende effecten Chi Neng Qigong

De effecten van Chi Neng Qigong op de gezondheid zijn heel breed.  Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Gemmie Vrolijk, die met uitgezaaide maagkanker van haar oncoloog te horen kreeg dat  ze nog een half jaar te leven had en nu 21/2 jaar ‘vrolijk’ verder leeft, is hieronder te lezen. Zij beoefent Chi Neng Qigong in combinatie met een gezonde leefstijl en ze leeft als student en niet als patiënt.

Regi Melcherts: terwijl zijn wereldje steeds kleiner werd en de neurochirurgen een operatie te riskant vonden, bevrijdde hij zichzelf van zenuwpijn met Chi Neng Qigong.

In het tijdschrift Medisch dossier is een artikel geplaatst dat beschrijft hoe een Amerikaanse vrouw compleet genas van Parkinson door het dagelijks drie uur beoefenen van Chi Neng Qigong. Zij had als gevolg van Parkinson ernstige klachten en is door haar neuroloog compleet genezen verklaard.

Chi Neng Qigong kent geen bijwerkingen, behalve meer energie, minder stress, een hart vol liefde en heeft een groot effect op de gehele fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Waar wachten patiënten op?

Het woord “patiënt” betekent “degene die ondergaat”: iemand met een passieve rol. We kennen ook het Engelse woord patient, dat ook “geduldig” betekent. Is het in alle gevallen helemaal duidelijk waar de “patiënt” precies op wacht? Misschien tot er voldoende onderzoeksgeld bijeen is, zodat er onderzoek gedaan kan worden waar mensen misschien later iets aan hebben. Helaas is het “geen misschien” dat het nog een tijd kan duren voor er iets uitgevonden wordt voor de meeste chronische ziekten (als er al iets uitgevonden wordt).
Het is ook “geen misschien” dat mensen intussen soms achteruitgaan en dat hun medicatie moet worden verhoogd met alle bijwerkingen die daarbij horen. Laten we mensen de mogelijkheid geven om uit de patiëntenmodus te komen en het gevoel te geven dat ze zelf iets kunnen bijdragen aan hun gezondheid. Alleen dat draagt al bij aan heling.

Een exemplarisch citaat uit de Volkskrant van 18 november: “Een goedgekeurd medicijn tegen postcovid is er nog niet, maar de medische literatuur biedt een beetje houvast.” Het gevoel zelf niks te kunnen doen, kan leiden tot een gevoel van hopeloosheid en uitzichtloosheid.
Dit zegt de medische literatuur over Qigong en Covid.

Verschuiving: Leer mij het zelf te doen

Op het Jordan Montessori Lyceum Utrecht is ‘Leer mij het zelf te doen’ het belangrijkste credo. Ik hoop dat we dit ook gaan terugzien in de gezondheidszorg. Mensen leren in hun kracht te gaan staan en letterlijk naar gezondheid toe te bewegen.

Het is mijn wens dat we het bewustzijnsniveau waarin het normaal is dat de patiënt louter afhankelijk is, slachtoffer is van de omstandigheden, definitief achter ons gaan laten en er een verschuiving gaat plaatsvinden naar eigenaarschap en het gevoel dat we zelf invloed hebben op onze gezondheid. Laten we ‘patiënten’ de informatie geven ten aanzien van leefstijl en hen inspireren om met heel kleine stapjes een verschil te leren maken in hun gezondheid zodat ze zich student voelen.

Ook onder artsen is deze verschuiving gelukkig aan het plaatsvinden en dat is hoopvol. Al jarenlang staan drs. Richrd de Leth, dr. Erik Scherder, dr. Hanno Pijl, dr. Frits Muskiet en zoveel anderen op de barricaden om mensen te laten merken dat ze zelf kunnen bijdragen aan hun gezondheid.

Chi Neng Qigong in ziekenhuizen

Dr. von Rosenstiel heeft Patricia van Walstijn gevraagd of het Chi Neng Instituut les zou willen geven in ziekenhuizen. Ik ben hier zeer verheugd over.

Zoals aangegeven is alleen al het verminderen van stress en het inschakelen van de ‘ontspanningsrespons’ bijzonder heilzaam voor lichaam en geest.

Kickstart

Als kickstart geef ik elke zondag van de maand november een gratis online training Chi Neng Qigong op zondagavond van 20.30-20.50 uur.
Inschrijven hiervoor kan door je te abonneren op de nieuwsbrief op: franklageweg.nl. De link wordt elke zondag om 19:30 verstuurd naar alle abonnees op de nieuwsbrief.

10 december geef ik een Beginnersworkshop Chi Neng Qigong, nu van 67 naar 57 euro.

Mocht u deze nieuwsbrief waardevol vinden, deel hem dan of stuur hem door.
Alvast mijn grote dank.

Hartelijke groet, Frank

In dit filmpje zie je hoe een man met Parkinson opstaat uit een stoel.

In dit tweede filmpje staat deze “student” op uit dezelfde stoel, maar dan na een korte training met de Chi Neng Qigong principes. Hij gaat staan, zitten en spontaan weer staan en zitten, in precies dezelfde tijd als hij voor de interventie nodig had om 1 keer te gaan staan (11 seconden).

Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, online of op locatie in Zeist. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Volg dan eerst de Beginnersworkshop op 10 december 2023. Wie niet kan wachten kan ook contact opnemen voor een privéles.

Denk je dat anderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwsbrief? Deel deze dan svp of stuur deze door. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl. Vergeet niet in de spamfolder te kijken voor de bevestigingsmail.