Uit je hoofd, in je lichaam

“In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much, and forget about the joy of just Being.”  Eckhart Tolle

Als ik mensen vraag waarom ze bij een workshop Chi Neng Qigong komen, dan is dit vaak de wens: uit het hoofd en in het lichaam te komen. Andere wensen zijn vaak meer energie, beter slapen, een betere focus en vermindering van chronische klachten. Gelukkig is Chi Neng geschikt voor al deze wensen.

Denken, denken, alsmaar denken

Waarom is er zo’n sterke wens bij mensen om uit hun hoofd te komen? Omdat we het leven NU vaak niet kunnen voelen en ervaren door de enorme wolk van het denken en omdat het als een marteling kan voelen om nooit eens bevrijd te zijn van de onophoudelijke gedachtenstroom.

Het is alsof er een filter staat tussen onszelf en het leven. Zelfs in de natuur, in de sauna, op vakanties en in bed kan het zijn dat we worden lastiggevallen door gedachten die steeds maar doorgaan. Het leven in ons hoofd kan zorgen voor gevoelens van afgescheiden zijn, van eenzaamheid, omdat we de verbondenheid met onszelf en anderen niet kunnen voelen.

Het hoofd als vluchtheuvel

De oorsprong van het ‘leven in het hoofd’ kan al in de vroege jeugd ontstaan. Als het onveilig voelt, is het hoofd een soort vluchtheuvel, die een gevoel van zekerheid geeft. Daarvandaan leven lijkt grip en controle te geven, maar het is natuurlijk een surrogaatveiligheid. Alles moet namelijk continu in de gaten worden gehouden en het is geen wezenlijke veiligheid.

Beleef je de wereld vanuit je hoofd of vanuit je wezen?

Kunnen we bewust van een kop thee genieten of zijn we aan het nadenken of ons zorgen aan het maken over wat hierna komt?
Kunnen we  de ander echt horen of zijn we vast aan het nadenken over ons eigen antwoord (of zijn we zelfs zo in beslag genomen door onze gedachten dat we helemaal niet kunnen horen wat de ander te zeggen heeft)?
Het verstand kán de behoefte aan belangrijkheid uitleven als het tijdens een boswandeling trots alle namen van bomen en vogels kan opnoemen. Maar kénnen we bomen en vogels als we hun naam kennen of missen we juist de essentie en diepte als het daarbij blijft?

Het uitsluitend in het hoofd leven uit zich in verschillende vormen:
Checklists, to do lijstjes, zorgen over de toekomst, het nadenken over verschillende scenario’s en ons alvast voorbereiden op het minst gunstige scenario (ik noem dat ‘voorlijden’).  Gedachten als: ‘was dat maar vast voorbij’ of ‘had ik dat maar vast gedaan.’

En hoe komen we eigenlijk toch zo moe?

Zou het iets te maken kunnen hebben met onze onbewuste verslaving aan het denken?
Vanuit het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’, zijn we onbewust continu aan het compenseren. We zijn continu op de buitenwereld gericht met de antennes op het voorhoofd die peilen of we het wel goed genoeg doen, of we wel aan de verwachtingen voldoen waarvan we denken dat anderen die van ons hebben, wat we moeten doen om niet afgewezen te worden of we vergelijken onszelf met anderen. Dit kan zich uiten in perfectionisme, bewijsdrang, pleasegedrag, eetstoornissen, niet willen voelen en daardoor onszelf verdoven of afleiden.

Energie volgt de aandacht

Er is een belangrijke universele wet en die luidt: ‘energie volgt de aandacht’.  Deze aandacht is doorgaans op anderen, de buitenwereld en in de tijd gericht  (verleden en toekomst). En omdat onze aandacht voortdurend naar buiten is gericht, lopen we langzaam leeg.

Mediteren op een kussentje kan voor het hoofd ook een uitdaging zijn, omdat het hoofd onbewust ook daar doorgaat.
Bij bewegingsvormen als Chi Neng Qigong wordt de aandacht niet naar buiten, maar heel bewust in het lichaam gebracht terwijl je ook (langzaam) beweegt. Dit helpt om op een eenvoudige manier de aandacht in en bij jezelf te brengen, waardoor het weer mogelijk wordt om eindelijk weer eens echt ‘stilte’ en ontspanning te ervaren.

En aangezien energie de aandacht volgt, is het alsof ons lichaam een telefoon is die oplaadt, doordat we heel bewust onze aandacht in het lichaam brengen. En zo verminderen langzamerhand de greep en de identificatie met het denken en komt er ruimte voor bewustzijn. Het bewustzijn dat oneindig veel ruimer is dan het denken en dan wat het denken kan waarnemen, is hierin de transformerende factor.  Dit is het begin van de weg naar vrijheid.

Op 21 mei geef ik een halve dag Chi Neng Qigong voor beginners en kun je daadwerkelijk ervaren wat het is om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Deze dag leer je ook de Kracht van het NU zoals Eckhart Tolle dat zo mooi heeft verwoord, aan den lijve te ervaren en maak je kennis met hartcoherentie.

Hartcoherentie helpt om het hart coherent te maken, de veerkracht te vergroten, stress te verminderen, het zenuwstelsel en hormoonstelsel in balans te brengen en het immuunsysteem te versterken.

Bij opgeven vóór 10 mei krijg je 10 euro korting.

Hartelijke groet, Frank


Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, online of op locatie in Zeist. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Volg dan eerst de Beginnersworkshop op 21 mei 2023. Wie niet kan wachten kan ook contact opnemen voor een privéles.