Wanneer je lichaam nee zegt, dr. Gabor Maté

Lieve lezer,

Een van de meest indrukwekkende boeken die ik gelezen heb, is het boek Wanneer je lichaam nee zegt van  dr. Gabor Maté.

In dit boek vertelt Maté over het verband tussen onderdrukte emoties, stress en ziekte. Hier kun je lezen waar het boek over gaat. Het boek deed me sterk denken aan mijn eigen ervaringen met het aanvoelen en aangeven van de grenzen van mijn lichaam en geest.

Grenzen aangeven, stress en je gezondheid

Tijdens de geweldige opleiding tot haptotherapeut (Instituut voor Toegepaste Haptonomie) moest je ook zelf in therapie gaan. Ik had het geluk dat de ‘meester in de haptonomie’ zelf mijn supervisor was:  Anne Jan van Minnen. Ik lag op de bank en met zijn volle gewicht drukte hij op mijn rug. Hoewel ik er benauwd van werd, gaf ik geen krimp. Was dit een test om te kijken wat ik aankon? Ik zou wel even laten zien wat ik het aankon. Naarmate het langer duurde vond ik het echt niet meer leuk en na 10 minuten vroeg ik of hij wilde stoppen met drukken. Dat was een indrukwekkende les. Mijn lichaam vond het vanaf het begin niet leuk, maar mijn geest of mijn ego vond dat ik het moest verduren.

Er zijn heel veel mensen die niet hebben geleerd om hun grenzen aan te geven en uit te spreken hoe ze zich voelen. Dat is niet erg als dat een keer gebeurt, maar wordt een probleem en kan ziekmakend zijn als het jaren duurt.

Veel mensen zijn überhaupt verleerd om te voelen. Als het leven ‘onveilig’ aanvoelt, vluchten mensen uit hun lichaam naar hun hoofd. Daar houden ze alles in de gaten en daar staan ze altijd ‘aan’. Het hoofd heeft nooit rust en staat op de ‘controlestand’.  We gaan ‘overleven’ in plaats van leven. Tot de stresshormonen langzaam het lichaam uitputten en sloopt en genen voor ziekte aangaan en het immuunsysteem niet meer in staat is zich te verweren tegen indringers.

Het belang van ontspanning

Na het lezen van het boek van Maté begrijp je nog beter welke rol stress speelt in het ontstaan van ziektes. Omgekeerd wordt duidelijk hoe belangrijk ontspanning is en hoe belangrijk het is om je grenzen aan te geven en uit te spreken hoe je je voelt. Dit werkt namelijk helend voor je lichaam.

Investeer dus tijd en energie om beter te leren omgaan met stress. Of dat nou yoga is, of mindfulness of Qigong. Doe iets wat bij jou past.

In deze nieuwsbrief vertelt prof.dr. Karen van Dam op welke manier Qigong de remedie tegen stress is en welke gezondheidsvoordelen het heeft.

Voor Qigong hoef je niet goed te zijn in sport, je hoeft niet lenig te zijn, je hoeft geen goede conditie te hebben en je kunt het zelfs zittend doen. Ben je wel een ervaren sporter, dan kan Chi Neng Qigong ook heel uitdagend voor je zijn, zowel voor je conditie, je uithoudingsvermogen, je kracht en je concentratie. Het is voor iedereen en op alle niveaus te beoefenen.

Zondag 19 maart geef ik een beginnersworkshop Chi Neng Qigong van 9.00-13.00 uur waarin ik niet alleen de oefeningen aanleer, maar vooral ook hoe je de ontspanning kan meenemen in je leven en zo beter om te gaan met stress.

De workshop van 15 januari was helemaal uitverkocht. Op dit moment zijn er nog plaatsen vrij voor deze workshop van 19 maart. De tweede persoon krijgt 50% korting.

Opgeven kan door een mail te sturen naar: franklageweg@gmail.com en kijk voor meer info
op: franklageweg.nl  of haptotherapiefranklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank


Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, online of op locatie in Zeist. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Volg dan eerst de Beginnersworkshop op 19 maart 2023. Wie niet kan wachten kan ook contact opnemen voor een privéles.


Denk je dat anderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwsbrief? Deel deze dan svp of stuur deze door. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl. Vergeet niet in de spamfolder te kijken voor de bevestigingsmail.