Trainen met je hart

Beste allemaal,

Deze zomer las ik weer een geweldig boek over gezondheid: Het hart als medicijn van Davida van Beckhoven. Daar ga ik jullie straks meer over vertellen. Ook mocht ik mijn certificaat van de opleiding tot hartcoherentie-coach van het Heart Math Benelux Instituut in ontvangst nemen. En niet alleen ik slaagde voor een opleiding: ik heb ook meerdere scholieren mogen begeleiden om hun zenuwen voor de (her)examens om te zetten in kalmte, rust en examensucces. Nu kijk ik uit naar de start van de wekelijkse trainingen op maandag 22 augustus en de Beginnersworkshop van 25 september.

Je hart en je gezondheid

Welke centrale rol speelt je hart in je totale gezondheid? Davida van Beckhoven legt het uit in haar interessante boek Het hart als medicijn:

Het blijkt dat bijna alle aspecten van het menselijk functioneren worden bepaald door de toestand van het autonome zenuwstelsel en veel ‘moderne ziekten’ worden veroorzaakt door een verstoring hierin. Dit betekent dat de balans in het hart-brein systeem verstoord is geraakt.

Het wordt steeds duidelijker dat stress in ons leven een van de grote verzwakkers van onze gezondheid is. Uitrusten, wandelen of medicatie is vaak niet voldoende om te herstellen, omdat de onderliggende oorzaak van een verkeerd afgesteld zenuwstelsel niet aangepakt wordt, waardoor de aanjager van stress blijft bestaan. Als deze stress in het systeem aanwezig blijft, zullen ook lichamelijke en geestelijke klachten niet voldoende opgelost kunnen worden.

De eerste stap om te stoppen met piekeren lukt niet door tegen jezelf te zeggen dat je minder moet denken of afleiding te zoeken. De eerste stap om te stoppen met piekeren lukt alleen als je ook het parasympatisch zenuwstelsel voedt en je emotionele brein en hart leert te ontspannen.

In mijn ervaring en volgens vele wetenschappers is Qigong beoefenen een effectieve manier om het emotionele brein en het hart te leren ontspannen.

Zondag 25 september van 9.00-13.00 uur geef ik een beginnersworkshop in Zeist.

Als kersverse coach aan het Heartmath Instituut, haptotherapeut en docent Chi Neng Qigong deel ik graag mijn ruim 20-jarige ervaring met jullie hoe stress te verminderen, hoe meer energie te krijgen en de gezondheid te verbeteren, waardoor ook klachten langzamerhand minder kunnen worden of zelfs verdwijnen.

Meer informatie over Chi Neng Qigong, de workshops en de wekelijkse trainingen vinden jullie op franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank