Dit raakt mij!
Over erkenning van fibromyalgie

Dit las ik afgelopen week in de krant: – Natalie K. (26) uit Neede strijdt al sinds 2013 voor de erkenning van fibromyalgie als chronische ziekte. Wát een moedige vrouw.

Donderdag was het dan eindelijk zover: Natalie K kreeg vijf minuten spreektijd in de Tweede Kamer om het burgerinitiatief voor erkenning van fybromyalgie toe te lichten. Ze hield de politici nog eens voor wat het betekent om fibromyalgie te hebben, een chronische ziekte die tot nu toe niet erkend is.

Een lange weg naar erkenning

Wat me zo raakt in dit verhaal  zijn 3 dingen. Ten eerste dat het zo lang duurt voordat er zicht is op erkenning van fybromyalgie. Dus ik heb diep respect voor Natalie, dat ze ondanks haar ziekte zich zó heeft ingezet om fybromyalgie erkend te krijgen voor een grote groep patiënten. Er zijn nu zes moties ingediend, onder meer over de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling en over de vergoeding van fysiotherapie. Dinsdag wordt over de moties gestemd.

Het tweede dat me raakt,  is dat ik het erg vind dat mensen zo lang moeten wachten (patiënt = geduldig): Natalie heeft 8 jaar moeten wachten om 5 minuten spreektijd te krijgen voor deze erkenning. Helaas heeft het nog niet geleid tot klachtenvermindering, wat ik haar en deze doelgroep zó gun. Wellicht heeft deze strijd zelfs erg veel energie gekost, maar dat is mijn invulling.

En wat me persoonlijk nog het meest aan het hart gaat, is dat veel patiënten (nog) niet weten wat ze zelf aan hun gezondheid kunnen doen, gewoon,  omdat ze het nergens geleerd hebben. Zeer waarschijnlijk hebben veel fybromyalgie patiënten nog nooit gehoord van Qigong, hoe laagdrempelig het is voor ook deze patiënten en wat daarmee bereikt kan worden op het gebied van klachtenvermindering (zonder bijwerkingen).Onderstaande is een heel kleine greep uit de reeks aandoeningen waar Qigong een gunstig effect op heeft.

Qigong: Wetenschappelijk bewezen resultaten

Op de medisch-wetenschappelijke database pubmed staan verschillende onderzoeken die precies beschrijven wat de effecten zijn van Qigong op fibromyalgie. Hieronder een citaat uit een onderzoeksabstract van Mary Lynch et. al:

Results: In both the immediate and delayed treatment groups, Qigong demonstrated significant improvements in pain, impact, sleep, physical function and mental function when compared to the wait-list/usual care control group at eight weeks, with benefits extending beyond this time. 

Zie deze link voor alle onderzoeken naar Qigong op pubmed.

Ook op de website van de wereldberoemde arts Dean Ornish wordt Qigong genoemd als heilzame bewegingsvorm bij fibromyalgie. Ornish omschrijft Qigong als “de moeder van de Chinese heelkunde…een combinatie van meditatie-, bewegings- en ademhalingsoefeningen. Studies naar het effect van Qigong op fibromyalgie laten zien dat deze traditionele Chinese bewegingsvorm meer energie geeft en zorgt voor minder vermoeidheid en verlichting van pijn.”

Klachten na Covid

Ook zijn er heel veel mensen die klachten blijven houden na Covid-19.
Op dezelfde wetenschappelijke database pubmed is te lezen wat Qigong kan doen qua preventie, behandeling en herstel van Covid-19.

Qigong is ook een van de weinige interventies die bewezen effect heeft op het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wachten of actie?

Zelf heb ik ook de mogelijkheid om te wachten tot de medische wereld iets heeft gevonden voor mijn chronische aandoening. Ik weet echter niet óf dit gaat gebeuren en wanneer, wat de bijwerkingen zijn en of het dan niet veel te laat is. Ik ben extreem blij dat ik niet heb gewacht tot er iets gevonden is en dat ik zelf manieren heb gevonden om mijn gezondheid te verbeteren: Qigong, optimale voeding, supplementen, leefstijl, bewegen, NEI, hartcoherentie etc. En tot nog toe met resultaat. Je leest erover in mijn nieuwsbrief Eerst geloven, dan zien.

Zelf geef ik sinds 2002 les in Chi Neng Qigong. Maar naast mij zijn er ook andere fantastische instructeurs die dit doen. Je vindt ze op: chineng.nl

Natalie K, jou nodig ik speciaal uit om gratis online of live Qigong bij me te volgen.

Wil jij anderen helpen bewust te worden van wat ze zelf aan hun gezondheid en energie kunnen doen, deel deze nieuwsbrief dan of stuur deze door. Uiteraard ben ik ook blij als je mensen wijst op de Beginnersworkshop van zondag 10 oktober! Als iemand zich wil aanmelden voor de nieuwsbrief kan dit via www.franklageweg.nl. Vergeet niet in je spam te kijken voor de bevestigingsmail. Neem contact op voor meer informatie en om aan te melden voor de workshops of cursus.

Hartelijke groet, Frank