Jonger worden door Qigong: onderzoek van dr. Blackburn

Als je dit leest, heb je lang genoeg geleefd om te weten dat stress onvermijdelijk is. Een beetje stress is ook helemaal niet erg en zelfs gezond. Chronische stress is echter de basis van veel chronische ziekten.

Maar wat bepaalt nou of stress goed of schadelijk uitpakt voor je gezondheid?

Het antwoord op die vraag vind je in je DNA. Om precies te zijn in de telomeren, de uiteinden van onze DNA-strengen. Dr. Elizabeth Blackburn won de Nobelprijs voor haar baanbrekende onderzoek naar telomeren en schreef er het boek Jonger worden over.

‘Telomeren’, zo legt Blackburn in haar boek uit, ‘zijn beschermdopjes aan het einde van chromosomen. Vergelijk ze maar met het beschermlaagje om het uiteinde van je schoenveters. Ze worden korter naarmate je ouder wordt. Hoe minder de lengte van je telomeren afneemt, hoe kleiner de kans dat je relatief vroeg last krijgt van ouderdomskwalen en vroegtijdig overlijdt.’

‘Onze studies hebben aangetoond dat chronische stress niet onvermijdelijk tot schade aan onze telomeren leidt. Je kunt leren om stress als een soort positieve brandstof te gebruiken en als schild voor de bescherming van je telomeren.’ Uit onderzoek blijkt dat als mensen zich als gevolg van stress bedreigd voelen, kortere telomeren hebben dan mensen die stress eerder als uitdaging zien.

Een sleutel tot een goede gezondheid is dus: het behoud van de lengte van de telomeren door leefstijl, voeding en stresshantering.

Hoe houd je je telomeren lang? Dr. Blackburn:

  • Verschillende mind-bodytechnieken, zoals qigong en meditatie, kunnen stressverlagend zijn en de aanwezigheid bevorderen van telomerase, het enzym dat telomeren herstelt.
  • Ook bewegingsoefeningen die de cardiovasculaire fitness bevorderen, zijn goed voor de telomeren.
  • Telomeren hebben een hekel aan bewerkt vlees, zoals hotdogs of salami, maar verse, onbewerkte voeding is goed voor hen.
  • Omega-3-vetzuren voorkomen dat je telomeren vroegtijdig aftakelen.

Je kunt stress nooit helemaal tot nul reduceren. Het hoort bij het leven. Volgens de bevindingen van Blackburn is het echter cruciaal hoe je op stress reageert: verwelkom je het als een uitdaging? Of voel je je bedreigd?

Qigong tegen celveroudering: onderzoek van Dr. Blackburn

Als je regelmatig Qigong, yoga of een andere mind-bodytechniek beoefent, wordt het makkelijker om stress als een uitdaging te verwelkomen. Dr. Blackburn zegt over Qigong:

‘Qigong brengt een toestand van concentratie en ontspanning teweeg door lichaam en geest te integreren. Het wordt al duizenden jaren beoefend en het heilzame effect ervan is ook wetenschappelijk aangetoond door middel van gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. Qigong vermindert depressie en heeft een heilzaam effect op diabetes. In een onderzoek naar de invloed van qigong op celveroudering werden personen met het chronisch vermoeidheidssyndroom gevolgd. Het bleek dat er bij mensen die vier maanden lang qigong beoefenden, sprake was van een significant grotere toename van hun telomerasegehalte en dat zij minder vermoeid waren dan de mensen die op de wachtlijst stonden.’

Op zondag 24 september is er weer een Beginnersworkshop Chi Neng Qigong in Zeist. Ook zijn er elke week trainingen voor gevorderden.

Wil je ook anderen laten profiteren van de inzichten in deze nieuwsbrief, stuur deze dan svp door of deel deze via social media. Alvast bedankt!

Hartelijke groet, Frank


Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen, en je kunt kiezen: in de zaal of online! Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Geef je dan op voor de eerstvolgende Beginnersworkshop.  Daarna kun je meteen instromen bij de gevorderden!