Lieve mensen,

De ultieme wondermedicijnen voor lichaam en geest zijn beweging en meditatie. Mahatma Gandhi en Nelson Mandela wisten al lang dit zo was.

Het verschil tussen Gandhi en Mandela en ons als gewone stervelingen was één ding: zij maakten van bewegen en meditatie hun topprioriteit en lieten zich niet beperken door hun omgeving.

Mandela stond elke morgen om 5.00 uur op in de gevangenis en ging 45 minuten op de plek hardlopen, deed vervolgens 100 push ups op zijn vingers en daarna 200 sit ups en 50 kniebuigingen. Als Mandela het in de gevangenis kan, naast het keiharde werken in de mijn, kan ons dat de kracht geven om ook in actie te komen.

“Exercise dissipates tension, and tension is the enemy of serenity. I found that I worked better and thought more clearly when I was in good physical condition, and so training became one of the inflexible disciplines of my life.” Nelson Mandela

Hoeveel kunnen we zelf bijdragen aan een gezond lichaam en gezonde hersenen? Gandhi en Mandela dienden zichzelf een wondermiddel toe door zo gedisciplineerd te trainen en te mediteren. Dat zijn niet de passieve medicijnen die we soms moeten slikken als patiënt. Deze wondermedicijnen, beweging en meditatie, vereisen onze eigen inspanning. We zijn geen patiënt maar student van onze eigen gezondheid.

Het wondermedicijn beweging

Lichaamsbeweging komt het dichtst in de buurt van het ultieme wondermedicijn.  Geen enkel geneesmiddel waarover we vandaag beschikken, is zo krachtig als regelmatig fysiek actief zijn”, aldus Dr. Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse overheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention.

Beweging heeft zowel preventief als curatief invloed op meer dan 25 chronische ziektes. Lichaamsbeweging werkt levensverlengend en je hersenen gaan beter presteren als je beweegt. En als je weinig beweegt presteren ze slechter en worden ze kleiner  De bewijzen dat bewegen gezond is zijn verpletterend, aldus prof.dr. Derave. In het filmpje hieronder vertelt hij wat bewegen kan doen kan tegen ernstige ziektes en wat het kan doen voor de hersenen:
Moet je elke dag 10000 stappen zetten?  (vanaf 3.30 minuut wordt het heel interessant).


Het wondermedicijn meditatie

Gandhi maakte topprioriteit van meditatie, zoals ook uit de quote hiernaast blijkt. Meditatie is zo’n krachtig middel, dat het letterlijk de vorm van de hersenen kan veranderen. Dr. Sara Lazar deed met collega’s van Harvard onderzoek naar meditatie en bevond dat het de dikte van de  hersenschors in de hippocampus meetbaar vergrootte, de hippocampus is de plek in de hersenen waar geheugen, gevoelens en de regulatie van emoties plaatsvinden. Daarentegen werd de amygdala werd feitelijk kleiner. De amygdala is het deel van de hersenen dat angsthormonen uitscheidt en de vecht-of-vluchtreactie veroorzaakt.

Voor meer info lees je dit interessante artikel: 14 wetenschappelijke bewijzen dat mediteren gezond is.

Beweeg en mediteer. Doe het op jouw manier. Ik vertel hieronder wat ik zelf al ruim 20 jaar doe en waar ik ongelooflijk veel profijt van heb.

De combinatie van bewegen met meditatie: Chi Neng Qigong

Je kunt bewegen en meditatie los van elkaar doen of je kunt het combineren, zoals bij Chi Neng Qigong. Door het te combineren pak je het beste van beiden en hoef je niet meer op een kussentje te zitten!

Nu we ook online trainen, start de training vaker met een zittende meditatie. Maar het grootste deel van de trainingen wordt er bewogen. Ook de staande meditatie, de Three Centers Merge(3CM), maakt je spieren en gewrichten sterker, ook al sta je stil. Wil je hier meer over weten, lees dan dit blogartikel over de 3CM.

Chi Neng Qigong is een van vele bewegingsvormen die als doel hebben om lichaam en geest in balans te brengen en de heilzame ontspanningsrespons op te roepen. Chi Neng Qigong onderscheidt zich door eenvoud en effectiviteit. Bij yoga ga je van de ene houding naar de andere en let je erg op je ademhaling. Bij Chi Neng Qigong ben je continu in beweging, waardoor je ademhaling zich als vanzelf reguleert. Tai chi is ook een Chinese bewegingsvorm, waarbij de nadruk sterk gelegd wordt op het beheersen van de vaak moeilijke vormen. Chi Neng Qigong is makkelijk en snel te leren. De grondlegger van de Chi Neng Qigong, Dr. Pang Ming, heeft de vorm ontworpen als medische qigong, zodat ook zieke beoefenaars er snel baat bij zouden hebben.

Chi Neng Qigong is zowel geschikt voor mensen die alleen maar kunnen liggen en hun handen kunnen bewegen, als voor topsporters die fit en in balans willen blijven. Iedereen kan de verschillende oefeningen op eigen niveau doen. Ik  ben zelf eigenlijk nooit moe. Mijn vrouw heeft onlangs griep gehad en voelde zich twee weken lang zo slap als een vaatdoek. Ze begon weer dagelijks de Lift Chi Up/Pour Chi Down te doen en fietste twee dagen later weer rond!

Miljoenen mensen profiteren van de gezondheidsvoordelen van Chi Neng Qigong.
In dit filmpje demonstreert de grondlegger: dr. Pang Ming een belangrijke oefening voor de longen en het hart, om de lymfestroom op gang te brengen en om meer energie te krijgen.

Ik hoop dat deze nieuwsbrief je heeft geïnspireerd om in actie te komen. Alles helpt mee. Ook al als je vaker de trap of de fiets pakt.

Wil je de combinatie van bewegen en meditatie leren beoefenen?

Regelmatig is er de mogelijkheid om een beginnersworkshop Chi Neng Qigong te volgen.

Maak gebruik van deze ultieme gezondheidsmedicijnen. Je gezondheid, je energie, je innerlijke rust en je focus zullen ervan profiteren.

Hartelijke groet, Frank

Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen: in de zaal of online! Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Geef je dan op voor de Beginnersworkshop. Alles op veilige afstand natuurlijk.

 

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong | wekelijkse training | www.franklageweg.nl