“Een onaangeraakt lichaam is een ongelukkig lichaam”, dr. Bessel van der Kolk (psychiater)

Als haptotherapeut en docent Chi Neng Qigong hoop ik dat veel mensen worden geraakt door het prachtige artikel van Wouter van Noort over prof. dr. Bessel van der Kolk in het NRC van 17 mei. De westerse cultuur is “ontlichaamd”, volgens Van Der Kolk: sterk gericht op het hoofd en denken en heel weinig op het lichaam en voelen, zegt hij. En dat terwijl het bewijs groeit dat het lichaam een cruciale rol speelt bij psychologische gezondheid. “Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan in de standaard geestelijke gezondheid wordt geaccepteerd.”

De “mentale score” die je lichaam bijhoudt

Van Der Kolk beschouwt het lichaam als cruciaal voor het verwerken van emoties. Hij maakt, in navolging van de filosoof Merleau-Ponty, onderscheid tussen het “objectieve lijf” en het “geleefde lijf”: het lichaam wat er fysiek is, en het lichaam waarin een mens het leven ervaart. Dat lichaam houdt de “mentale score” bij, “en is dan ook een belangrijke sleutel bij het oplossen van trauma’s en stress.”

Hoofd en lichaam in de haptotherapie

Als haptotherapeut veer ik natuurlijk op van deze bevindingen door een psychiater. Aanraking, het lichaam, het vermogen om te voelen, het ontwikkelen van het contact met jezelf en met je omgeving, veiligheid ontwikkelen, grenzen leren aangeven en zoveel meer. Contact verliezen met je lichaam betekent afgesneden zijn van je gevoel. Mijn motto is: “als voelers worden we geboren, tot denkers worden we gemaakt.” Dit is de “ontlichaming” waar Van Der Kolk over spreekt en die voor geestelijke en lichamelijke klachten zorgt. In de haptotherapie leren mensen weer contact te maken met hun lichaam en met hun gevoel. Dat gaat niet alleen door middel van gesprek, maar ook door aanraking en positiebepaling.

Uit je hoofd, in je lichaam: Chi Neng Qigong

Van der Kolk noemt yoga en qigong als methoden die lichaam en geest opnieuw verbinden. Hij geeft aan dat er “veel bewijs is dat deze lichaamsoefeningen trauma’s kunnen helen.” Beide methoden zijn inderdaad manieren om onze eindeloze gedachtenstroom tot stilstand te brengen en onze oorspronkelijke energie, waarmee we geboren zijn, weer ter beschikking te krijgen. Bij yoga ga je van de ene houding naar de andere. Bij Chi Neng Qigong bestaan de oefeningen uit vloeiende bewegingen die de energie laten toenemen en zorgen voor een helder hoofd.

In 2003 heb ik lesgegeven in Chi Neng Qigong aan een groep geneeskundestudenten. Een daarvan was Melanie Meijer, die daarna de opleiding aan het Chi Neng Instituut heeft gevolgd en nu een geweldige leefstijlarts is! Hieronder vind je haar verhaal in de Oersterk Podcast. Vanaf 40.28 vertelt ze over Chi Neng Qigong.

‘Het leven draait om bloeikracht en spirituele groei‘
OERsterk podcast met Melanie Meijer

Hartelijke groet, Frank

Ben je benieuwd wat haptotherapie voor jou kan betekenen, kijk dan eens op de site van mijn praktijk: haptotherapiefranklageweg.nl

Denk je dat anderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwsbrief? Deel deze dan svp of stuur deze door. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl

Hartelijk dank!

Elke week kun je voor een vaste prijs twee trainingen Chi Neng Qigong volgen: in de zaal of online! Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Geef je dan op voor de Beginnersworkshop op 30 mei. Alles op veilige afstand natuurlijk.