De essentie van innerlijke vrijheid – Jiddu Krishnamurti

Lieve mensen,

Allereerst goed nieuws voor iedereen die meer energie, innerlijke rust, een sterkere focus, meer balans en een betere gezondheid wil: 30 mei is er weer een beginnersworkshop Chi Neng Qigong. (van 9.00-13.00 uur). Ik maakt nog bekend of deze online of live zal zijn. Kijk op franklageweg.nl voor meer informatie.

Het grote geheim van Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti (1895-1986) behoort tot de grootste spirituele leiders van de twintigste eeuw en beïnvloedde onder andere de Dalai Lama en Deepak Chopra. Op een dag zei Krishnamurti tegen zijn leerlingen: ‘Willen jullie mijn geheim weten?’  Natuurlijk wilden ze zijn geheim weten. Sommigen wachtten al 30 jaar om het geheim te horen. Hij antwoordde:

Dit is mijn geheim: ‘I don’t mind what happens’.

Sommige leerlingen waren teleurgesteld. Hadden ze er zo naar uitgekeken om eindelijk het geheim te horen, was het zoiets banaals. Helaas begrepen ze de essentie van wat hij bedoelde niet.

‘I don’t mind what happens’ betekent niet dat hij onverschillig was voor wat er gebeurde. Integendeel.

Krishnamurti was zo in lijn met het leven dat het voor hem niet uitmaakte wat er gebeurde. Hij was onafhankelijk van wat er gebeurde. We leven doorgaans vanuit de gewoonte: als dat gebeurt, kan ik me goed voelen, als dat niet gebeurt voel ik me slecht.

Als de terrassen weer open gaan, als ik weer kan shoppen, als mijn partner/kind, collega etc. het doet zoals ik het wil en het liefste ook geen fouten hierin maakt, dan kan ik me goed voelen.

We kunnen niet naar concerten, niet naar voetbalwedstrijden, niet uit eten, beperkt mensen opzoeken, geen feestjes, het is koud, het regent.
Wat we willen kan vaak niet en gebeurt vaak niet.

En zo kan het besef ontstaan dat we een voorwaardelijke relatie met het leven hebben. Daardoor voelen we ons heel vaak niet goed. We lijden omdat we denken dat het anders moet.

Onvoorwaardelijk leven

Als er een ding is dat corona ons kan leren is dat we meer dan ooit de gelegenheid hebben om los te komen van alle afhankelijkheden die we denken nodig te hebben om ons goed te voelen.
De onverschilligheid, de ogenschijnlijke saaiheid als er niks speciaals lijkt te gebeuren kan minder worden of  oplossen als we deze vanuit een andere dimensie gaan ervaren.

De diepe en blijvende vervulling ligt nooit in wat er wel of niet gebeurt, omdat dat continu verandert.
Waar is vervulling dan te vinden als het niet in spullen, gebeurtenissen, werk, vakantie, feestjes is?

Vervulling is te vinden in het enige moment waarin de geest geen tijd heeft om ergens een etiket op te plakken. Het enige moment waarin je los bent van stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Het enige moment dat er niet wordt gezocht naar iets beters of anders dan dit.

Dit moment dus. Daarin aanwezig te zijn, te zien, horen, ervaren, voelen wat daar is en niks meer te zoeken dan dat. Tot er een impuls komt om iets anders te gaan doen en dan daarin aanwezig te blijven.

Terwijl ik dit schrijf, hoor ik een vogel en zie ik twee vogels op een tak en ik zie takken bewegen in de wind.  Dit is het; beter wordt het niet.

Ook een vakantie op een tropisch eiland kan tegenvallen voor wie verstrikt blijft in het denken.

Denken draait om gebreken

Het denken is vaak gefocust op drie dingen:

  1. Wat ontbreekt er?
  2. Wat zou er niet moeten zijn?
  3. Wat zou iemand anders niet moeten doen?

Daardoor lijden we vaak, voelen we frustratie, irritatie, boosheid, teleurstelling etc.

Het gevoel dat er iets ontbreekt zal altijd blijven bestaan, tot het gevonden wordt
in de eenvoud en compleetheid van alleen maar dit moment. Steeds opnieuw.

Wat er niet zou moeten zijn, moet er op dit moment wel zijn en wat een ander niet zou moeten doen, moet hij/zij wel doen.

Observeren van de geest

In het steeds observeren wat de geest maakt van wat ‘is’,  ligt de vrijheid en met het comfortabel zijn met het niet comfortabel zijn.

De essentie van innerlijke vrijheid betekent dat je je ook goed kunt voelen als er stort/hagelbuien zijn op je trouwdag, als je partner, kind, collega etc. niet doet wat jij wil, of dingen anders doet dan jij het zou doen.

Een onvoorwaardelijke relatie met het Nu is een onvoorwaardelijke relatie met het leven. Als er altijd licht is, hoef je er niet meer naar op zoek te gaan.

Hartelijke groet, Frank

Elke week kun je voor een vaste prijs twee online trainingen Chi Neng Qigong volgen. Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Geef je dan op voor de Beginnersworkshop op 30 mei.