Eerst geloven, dan zien (persoonlijk verhaal)

“The wound is the place where the light enters you” – Rumi

In deze nieuwsbrief deel ik een van de grootste uitdagingen van mijn leven om aan iedereen die ook voor een grote uitdaging staat, wellicht hoop en inspiratie te geven. Aangezien de neuro-degeneratieve aandoening die ik had ogenschijnlijk definitief tot achteruitgang zou leiden, was het bijzonder moeilijk om in de mogelijkheid van herstel te geloven. Vijf jaar na de diagnose macula degeneratie is, tegen alle verwachting in, mijn zicht zo sterk verbeterd dat mijn leven weer normaal geworden is.

Ik kan gezichtsuitdrukkingen en nummerborden weer zien als vanouds. Is er meer mogelijk dan we gewend zijn te geloven? Wat is de kracht van de geest en van leefstijl? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Helemaal onderaan vinden jullie de code voor de vijfde en laatste online gratis training van zondagavond 7 maart.

Vroeger las ik over verandering en heling, nu spreek ik hier ook over uit ervaring. Het was bepaald geen makkelijke weg en ik zal de rest van mijn leven uiterst gedisciplineerd moeten blijven leven. Dat gaat inmiddels moeiteloos en ik zou het niet meer anders willen.

“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen en dan verschillende uitkomsten verwachten” – Albert Einstein

De diagnose

De arts keek eindeloos naar de scan, draaide zich langzaam naar mij toe en bleef vervolgens lang genoeg stil om mij te laten beseffen dat het niet goed was. ‘Ik heb helaas geen goed nieuws voor u. U heeft maculadegeneratie in beide ogen. Het liefst zou ik u nu ter plekke een injectie (in het oog) willen laten geven, maar de priklocatie is vandaag gesloten. U dient morgen onmiddellijk terug te komen.’
Maculadegeneratie is op dit moment de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Schaakmat

Het gevoel dat ik kreeg, was precies hetzelfde als toen ik hoorde dat mijn vader een hersentumor stadium vier had. Alsof de grond onder me verdween en de innerlijke structuur van mijn lichaam in elkaar stortte. Een emotionele implosie en een toekomst die ik in duigen zag vallen. Het voelde als een omgekeerde piramide, waarbij het vertrouwen en de energie via de punt onderin wegvloeide.
Ik dacht aan mijn kinderen van twee en vier jaar die ik niet of niet goed zou zien opgroeien.
Voor ik de arts een hand gaf, vroeg ik haar of ik er zelf iets aan kon doen. ‘Vis eten’ was het antwoord. Het werd meer dan vis…
Injecties in mijn ogen zouden de achteruitgang in het beste geval alleen maar kunnen remmen.

Kan de geest wonderen verrichten?

Wat doe je na zo’n diagnose? Ik zocht de antwoorden op alle terreinen. Ik raakte gefascineerd door de vraag in hoeverre de kracht van de geest in staat is om te helpen bij genezing. Wat had ik te verliezen?
In het boek: Geloof in uw eigen geneeskracht van prof.dr. Herbert Benson (Harvard Medical School) wordt het belang van de kracht van de geest ondubbelzinnig aangetoond. Ook in het boek Jij bent de placebo van dr. Joe Dispenza wordt de kracht van het placebo- en nocebo-effect bijzonder duidelijk en op een voor mij zeer inspirerende wijze uitgelegd.

Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie, doet in Nederland belangrijk onderzoek naar het placebo-effect en heeft er de Spinozaprijs mee gewonnen. Dit is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Ogenschijnlijke paniek

Aanvankelijk werden gezichten die ik vroeger gewoon scherp zag, steeds vager. Een soort waas werd over gezichten gelegd en gezichtsuitdrukkingen kon ik moeilijker zien. Soms raakte ik hierdoor in paniek. Gedreven door de emoties van stress was ik geen leuke man. Ik keek vanuit de ogen van angst naar de toekomst. Ik heb minimaal twee vakanties verpest. Diep ongelukkig ging ik naar het UWV voor een gesprek met de bedrijfsarts: Wat hij zei, kun je in het interview lezen dat deze maand in het prachtige en hoopgevende gezondheidsblad Uitzicht staat en waarin ik vertel wat ik met voeding deed en doe (pdf).

Liefde en steun van dierbaren

Mijn vrouw zei meteen: ‘Wij zijn getrouwd. In gezondheid en ziekte.’ Dat waren geen loze woorden.  Ze heeft me ongelooflijk goed gesteund in alles. Van de reizen naar het ziekenhuis voor de injecties in het oog, tot het uitzoeken van de beste voeding, tot het maken van gezonde, 100% pure chocoladecakejes tot emotionele steun en geruststelling: we gingen voor ‘macula Regeneratie!’

Naast mijn vrouw, hebben mijn moeder en zus Petra me bijzonder goed gesteund. Maar ook vrienden, Jordan- en Chi Neng Qigong collega’s en niet te vergeten mijn cursisten!

Medicijnen konden mij niet beter maken. Een extreem gezonde leefstijl in combinatie met het inschakelen van de kracht van de geest konden dat wel.

Ik vraag me wel eens af: wat zou er gebeuren als we leren onszelf meer pro-actief ín te schakelen, als leefstijl vaste grond zou krijgen in ziekenhuizen en als we zouden leren de kracht van onze geest positief in te zetten voor genezing? Ik had het op de middelbare school wel willen leren…

Wat deed ik nog meer om te herstellen?

Patricia van Walstijn en haar partner hebben me geweldig geholpen. Patricia met NEI (Neuro Emotionele Integratie). Zij is hier een meester in en helpt om emotionele blokkades uit het verleden razendsnel op te zoeken en op te lossen. Dit was voor mij zo kloppend en bijzonder dat ik meteen de opleiding bij haar ben gaan volgen tot NEI-coach. Haar partner Jeroen Kamiel is osteopaat en is een meester om de organen weer soepel en ontspannen te krijgen. Op een scan van de ogen zie je geen emotionele stress uit het verleden. Ook leren we niet dat de organen (lever) met de ogen samenhangen. Een scanuitslag van mijn ogen is een momentopname en kan tal van oorzaken hebben. Veel ziekten hebben stress als oorzaak dus kan het de moeite lonen om oude en huidige stress op te lossen.

Gabriëlle Rutten leerde me EFT (Emotional Freedom Technique). Dit heeft een vergelijkbaar effect als EMDR met als voordeel dat je het ook zelf kan doen. Door middel van kloppen op bepaalde meridiaanpunten haal je lading van emoties af. De stress van het moment dat ik de diagnose kreeg, zat nog in mijn systeem en bleef stress geven. Gabriëlle heeft me hier fantastisch mee geholpen en zelf heb ik uren geklopt op alles waar een negatieve emotionele lading op zat.

Liefde raakt en geneest iets wat medicatie niet kan raken

Teacher Li, hoofdinstructeur van het grootste medicijnloze ziekenhuis in China waar uitsluitend met Chi Neng Qigong werd gewerkt, leerde me over de helende kracht van de staat van liefde. Dat klinkt misschien wat vaag. In mijn vorige nieuwsbrief, Liefdesgeneeskunde, heb ik exact uitgelegd wat de wetenschap hierachter is. Je hart te openen en van daaruit te leven, maakt hart en hersenen coherent en is pure heling. Er wordt een innerlijke apotheek aangezet die omgekeerd evenredig is aan stress. Ik heb mijn oudste zoon vernoemd naar teacher Li. Hij heet: Lee. Mijn kinderen waren mijn allergrootste motivatie om er vol voor te gaan. Hen te kunnen zien opgroeien, hen te kunnen helpen en met hen te kunnen sporten en vakanties te kunnen beleven.

Zoals je in mijn vorige nieuwsbrieven hebt kunnen lezen, was de belangrijkste component van mensen die genazen van ongeneeslijke ziekten dat ze de relatie met zichzelf en met de wereld veranderden. In plaats van te leven vanuit angst dat ik mijn kinderen niet meer zou kunnen zien, kwam er langzaam de ruimte om te kunnen kiezen voor dankbaarheid. Ik kon ze in elk geval nu nog zien. Elke avond als ik ging en als ik ga slapen, kijk ik heel bewust naar ze en voel ik intense dankbaarheid en liefde.

Praktisch

Naast mijn extreem gezonde manier van eten, heb ik veel Chi Neng Qigong beoefend, waaronder de staande meditatie three centers merge, dagelijks 45 à 60 minuten. Soms ook twee keer per dag, in combinatie met La Qi.  Dit doe ik nog steeds en ik sla liever mijn ontbijt over dan dit.

Ik train regelmatig in combinatie met heartmath-apparatuur, zodat ik kan meten hoe coherent de ‘staat’ is van mijn hersenen, hart en zenuwstelsel.  Regelmatig combineer ik de staande meditatie met een cd van dr. Joe Dispenza. Ik hóóp niet dat mijn hart, hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem optimaal functioneren en samenwerken, ik zórg ervoor. Elke dag opnieuw.

‘De geest heeft de capaciteit om te helen. We moeten die capaciteit gebruiken’. Dr.Herbert Benson.

Eerst geloven dan zien

Ik stelde me een toekomst voor, waarin ik alles weer normaal kon zien. Dat was aanvankelijk moeilijk, omdat het niet zo was. De eerste twee jaar was alleen het moment dat ik naar bed ging fijn, omdat ik dan niet langer geconfronteerd werd met mijn verminderde zicht. Ik moest tijdens mijn training leren voorbij te gaan aan mijn zintuigen en groter te zijn dan de omstandigheden. Heel langzamerhand kwam er verandering en werd mijn zicht beter. Het is niet uit te leggen hoe het voelt om alles weer goed en scherp te kunnen zien.

Hier ben ik de afgelopen 5 jaar heel bewust en intensief mee bezig geweest en de toekomst die ik me voorstelde, is nu grotendeels gemanifesteerd. Van een omgekeerde, wankele piramide na de diagnose werd ik een normale, stevige piramide met een breed vertrouwen als grondvlak. Ik moest van angst naar liefde en dankbaarheid gaan en eerst gelóven dat het mogelijk was voordat ik (het) kon zien.

Het voelt een beetje vreemd om mijn persoonlijke verhaal zo te delen met mensen die me wel en niet kennen, maar ik hoop dat je door het lezen van deze nieuwsbrief een nieuwe kracht voelt. Het vermogen om jezelf ín te schakelen en te geloven in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik had geen voorbeeld, behalve voorbeelden van mensen bij wie het juist niet goed afliep, waardoor ik wist dat ik een andere weg in moest slaan. Ik ben intens dankbaar dat dit gelukt is!

Hartelijke groet, Frank

Vanavond 7 maart van 20:30 is de voorlopig laatste gratis training. Meeting open om 20:20, start training 20:30
Klik hier om naar de Zoommeeting te gaan op zondagavond 7 maart
Of start Zoom op en vul in:
Meeting ID: 834 8009 1333
Passcode: chi