In het Westen zijn we vooral gewend om dingen met en vanuit ons hoofd te doen. We zijn topzwaar, omdat we veel denken, veel achter de computer zitten, dingen moeten plannen, ons zorgen maken om wat komen gaat, nadenken of we het niet verkeerd hebben gedaan, of voorkomen dat we iets verkeerd gaan doen en elke dag een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken krijgen. Druk, druk, druk! In deze nieuwsbrief wordt een andere benadering gepresenteerd:

Buik, hart en hoofd in balans voor een rijk en zinvol leven

 

“Your true being exists prior to the arising of any concept”, Sri Nisargatta Maharaj

Is je leven anders als je vanuit je hoofd of vanuit je hart leeft? Heb je enig idee hoeveel dit uitmaakt voor je vitaliteit, balans en levensgeluk gezondheid? Heb je wel eens ervaren hoe het is om vanuit een stil hoofd te leven? Wat maakt dat naarmate we ouder worden steeds meer in ons hoofd gaan leven?

Als we uitsluitend vanuit ons hoofd leven, voelen we niet meer dat we leven. Je blijft zoeken omdat je het vanuit je hoofd nooit zult gaan vinden wie je bent en wat je in het leven wil.

Het in balans brengen van buik, hart en hoofd brengt ons naar een ontspannen, rijk en zinvol leven.

 

Buik

Buik staat voor: zorg voor jezelf. Wat neem je elke dag tot je qua voeding,  hoeveelheid slaap, bewegen? Krijg je meer energie van wat je tot je neemt of kost het meer energie? Geef je vaak toe aan korte termijn verleidingen terwijl je weet dat het niet goed voor je is op de lange termijn? Geeft het je dat wat je wilt? Wat kost het je? Buik staat ook voor: innerlijke kracht. Als je met je aandacht bent verzameld in je buik, voel je je compleet en sterk en vitaal. Je hebt niet de neiging om iets te zoeken buiten jezelf. Als je een zeilboot vanuit de kiel (onderkant boot) wil laten omslaan, gaat dat niet. De boot is dan in zijn centrum (net als de buik). Als je dezelfde boot beweegt vanuit het topje van de mast (topzwaar, net als het hoofd), dan is deze makkelijk uit balans te brengen. Topzwaar en vanuit je hoofd leven leidt tot piekeren, twijfelen, angst, onzekerheid, slecht slapen en geloven dat je gedachten waar zijn.

Leven vanuit je buik is leven vanuit je innerlijke kracht. Net als in het midden van een tornado, is het daar stil. Daar is geen chaos. Vanuit daar kun je dingen aan die je vanuit je hoofd nooit aan zou kunnen. In je buik zit de kracht.

Hart

Hart staat voor: verbinding, respect en bezieling: Hoe is de verbinding met de mensen om je heen? Veel mensen hebben hart voor ‘de zaak’, maar hoe is de verbinding met de mensen die om je heen staan? Heb je respect voor jezelf?  Beschouw je je lichaam als een tempel of als een afvalbak waar je klakkeloos alles in kan stoppen? Waar krijg je energie van, waarvan gaat je hart sneller kloppen? Waar word je door bezield? Hoe vaak leef je vanuit bezieling? Waar word je enthousiast van en wie merkt er iets van jouw enthousiasme?

Als je vanuit je hart leeft, voel je dat je leeft en kun je geraakt worden door mensen, door muziek, de natuur: in principe door alles. Je hebt ook oog voor andere mensen. Je ziet, voelt en ervaart dat er meer is in het leven dan jijzelf en vanuit je hart is er de intentie om iets bij te dragen aan een betere wereld. Jouw leven en jouw aanwezigheid hebben zin en elke dag kun je net het verschil maken voor andere mensen, voor de natuur, voor de wereld. Een woord gesproken vanuit het hart, aanwezig zijn vanuit het hart, een actie verricht vanuit het hart is wezenlijk anders dan vanuit het hoofd en heeft een totaal andere energie dan vanuit het hoofd.

Hoofd

Een hoofd gevoed door de buik en het hart is een helder en geconcentreerd hoofd dat beslissingen maakt vanuit de totaliteit van buik, hart en hoofd. De beslissingen die je maakt vanuit deze totaliteit zullen anders zijn dan vanuit je hoofd en dus zal je leven anders zijn. Omdat je verbonden bent met je buik en je hart ben je niet gevangen door je gedachten. Je leeft vanuit innerlijke kracht en bezieling en bent minder afhankelijk van omstandigheden. Je hebt niet meer de behoefte om over je eigen grenzen te gaan ten gunste van anderen, want je voelt je al compleet. Je bent namelijk verbonden met je buik, je hart en je hoofd. Je bent verbonden met jezelf en daarmee op een diepere manier verbonden met de mensen en omgeving om je heen.

Buik, hart en hoofd in balans. Het klinkt mooi, maar hoe doe je dat?  Mind-bodytechnieken zijn hier zeer geschikt voor. Qigong, mindfulness, yoga, maar ook simpelweg in de natuur verblijven.

In de workshop en lessen Chi Neng Qigong vertel ik en laat ik ervaren hoe je buik, hart en hoofd in balans brengt. Je zult in de workshops en lessen ook principes van Eckhart Tolle en dr. Joe Dispenza tegenkomen.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de Beginnersworkshop van 22 november.

Ken je mensen die buik, hart en hoofd meer in balans zouden willen hebben, stuur deze nieuwsbrief dan s.v.p. door. Alvast hartelijk dank!

Hartelijke groet, Frank