“Actieve leefstijl noodzakelijk in strijd tegen Covid-19” (prof. dr. Scherder)

”Te lang wachten zonder perspectief maakt ongelukkig. Naast de medische crisis dreigt ook een mentale crisis.” (Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. NRC. 17-10-2020).

Angst, onzekerheid, stress over onze gezondheid en die van onze dierbaren, ons werk, het isolement en het gevoel geen controle te hebben maakt van deze crisis niet alleen een medische maar ook een mentale crisis. Hoe bied je het hoofd aan deze complexe vorm van stress?

Er wordt elke avond bij het journaal stilgestaan bij het aantal nieuwe besmettingen, het aantal nieuwe IC-patienten en het aantal nieuwe sterfgevallen. Het lijkt alsof we (naast de bekende maatregelen) lijdzaam moeten wachten tot er een vaccin gevonden wordt of het virus zomaar verdwijnt.

Covid-19 biedt ons de mogelijkheid, als individu en als samenleving, ervoor te kiezen geen ‘patiënt’ te zijn die moet afwachten. Het is belangrijker dan ooit om te focussen op waar we wel zelf invloed op hebben. En dat is op onze leefstijl.

Hoe leefstijl invloed heeft op Covid-19 en wat we zelf kunnen doen

 

Pandemie van het overgewicht

Overgewicht is niet louter de ‘schuld’ van het individu maar het is een gevolg van hoe de samenleving is ingericht. Maar liefst 77% van alle patiënten die met covid-19 op de IC liggen heeft overgewicht. Mensen met overgewicht hebben 44% meer kans om te overlijden aan Covid-19. Van de volwassen Nederlandse bevolking heeft 50% overgewicht!

“Obesitas verhoogt het risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Een belangrijke verklaring daarvoor is de grote hoeveelheid buikvet, die het immuunsysteem uit balans brengt. Dat vertelt prof. dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress en internist-endocrinoloog. Volgens Van Rossum komen momenteel 2 pandemieën samen: “de acute pandemie van het coronavirus en de chronische pandemie van overgewicht.” Het zou een reden kunnen zijn waarom Amerika het meeste aantal coronadoden ter wereld heeft.

Pandemie van de inactiviteit

De pandemie van het overgewicht gaat hand in hand met de pandemie van de inactiviteit, volgens prof.dr. Scherder, die ons op het hart drukt dat een actieve leefstijl noodzakelijk is in de strijd tegen corona:  “Door de komst van COVID-19 gaan de alarmbellen nu écht rinkelen. Mede ook omdat uit recente studies blijkt dat lichamelijke activiteit de weerstand tegen het Coronavirus doet toenemen (Jiménez-Pavón et al., 2020; Laddu et al., 2020). Toch zijn helaas de eerste voortekenen van aanhoudende en zelfs toenemende lichamelijke inactiviteit al te zien.”

Leefstijl op school

Hopen dat de zorgdruk afneemt, hopen dat de torenhoge zorgkosten niet verder zullen oplopen, hopen dat minder mensen zieken worden en lijden is inmiddels bewezen ineffectief. Het is belangrijk dat alle kinderen op de basisschool en middelbare school Leefstijl als vak krijgen zodat elk kind leert dat alle keuzes die je maakt invloed hebben op je gezondheid en daarmee op je geluk, je energie, je stemming en je financiën.

Wachten tot een arts of medicijn of een vaccin ons beter gaat maken, maakt ons machteloos en ongelukkig. Het is dweilen met de kraan open.

Wat kunnen we zelf doen?

De overheid kan zich inspannen om leefstijl te promoten en het voor mensen makkelijker te maken om gezondere keuzes te maken. Tijdens het journaal zouden tips van experts kunnen worden gegeven. Focussen op waar we wel invloed op hebben geeft vertrouwen, moed en kracht.

Qigong bij de preventie, behandeling en het herstel van Covid-19 (American Journal of Geriatric psychiatry).

Arts-onderzoekers van het Benson Henry Institute for Mind Body Medicine van het Boston Massachusetts General Hospital onderzochten de potentiele bijdrage van qi gong aan de preventie, behandeling en het herstel van Covid-19-infecties. Zij publiceerden hun werk in het vaktijdschrift American Journal of Geriatric Psychiatry.

Qigong zorgt o.a. voor:

  • stressvermindering

  • emotieregulering

  • versterking van de ademhalingsspieren

  • vermindering van ontstekingsreacties

  • verbeterde immuunfunctie

Ben je geïnspireerd om actiever met je gezondheid bezig te zijn? Lees vooral ook Acht tips van internist en specialist in leefstijlgeneeskude: Yvo Sijpkens: Covid-19 en de positieve effecten van leefstijl op je weerstand.

Elke week kun je voor een vaste prijs tot drie trainingen Chi Neng Qigong volgen: in de zaal of online! Heb je nog geen kennis gemaakt met Chi Neng Qigong? Geef je dan op voor de Beginnersworkshop op 22 november. Alles op veilige afstand natuurlijk.

Denk je dat anderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwsbrief? Deel deze dan svp of stuur deze door. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl

Hartelijk dank
Frank Lageweg