Het is bekend dat meditatie zorgt voor een gevoel van vrede en ontspanning, maar wist je dat meditatie je hersenen beschermt en versterkt? Hoe dat werkt, lees je in deze nieuwsbrief.

Meditatie beschermt en versterkt je hersenen

Deze nieuw opgedane kennis dank ik aan het boek Het brein-bodydieet van dr Sara Gottfried:

Onderzoeken hebben het volgende bevestigd:

  • Mensen die mediteren hebben een grotere hippocampus. De hippocampus is de zetel van leervermogen en geheugen en een belangrijk punt voor genezing als je breinmist hebt, zelfs als je nog maar net met meditatie begint.
  • Mensen die mediteren hebben een kleinere amygdala waardoor ze minder last hebben van angsten, stress en minder snel in de vecht-, vlucht- of bevriesreactie schieten.
  • De prefrontale cortex wordt versterkt waardoor we beter gebruik kunnen maken van onze verstandelijke vermogens, probleemoplossend vermogen en het versterkt de mentale veerkracht (o.a. minder piekeren).
  • Mensen die al lang mediteren en dat dagelijks 10 tot 90 minuten doen, hadden grotere volumes van bepaalde breinstructuren, vooral van de hippocampus.
  • De insula, het breincentrum van lichaamsbewustzijn, is groter bij mensen die mediteren.
  • Meditatie vergroot de grijze massa in het hele brein en vooral de rechterhersenhelft.
  • Meditatie kan de gebruikelijke krimp en achteruitgang van het brein die wordt geassocieerd met een leeftijd van boven de 30 afremmen, vertragen of zelfs terugdraaien.

Men denkt dat het effect van ook maar een korte meditatie in de ochtend de hele dag cognitief en psychologisch positief uitwerkt en breinmist tegengaat.

Wat voor meditatie? Dat schijnt niet uit te maken, zolang je aandacht gefocust is: zen, vipassana, Qigong, liefevolle vriendelijkheid, mindfulness etc. Lees er ook over in dit interessante artikel: A sharper mind: tai chi can improve cognitive function.

Hopelijk inspireert dit om een vorm van meditatie op te pakken.

Chi Neng Qigong: meditatie én beweging

Chi Neng Qigong onderscheidt zich van andere meditatievormen omdat het de voordelen van meditatie én bewegen combineert. Dit bewegen is zowel langzaam en meditatief maar er kan worden gekozen voor een zeer krachtige en actieve oefening: de wallsquat. Deze oefening is onder andere erg goed voor de onderrug, de nieren en tegen obstipatie (naast het positieve effect op de hersenen).

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop van 20 september. Na deze workshop kun je al thuis zelfstandig trainen of instromen bij de wekelijkse trainingen met de gevorderden, zowel online als in Zeist.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen op social media of door te sturen naar een ieder die fysieke en mentale gezondheid kan gebruiken en wil behouden.

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  | wekelijkse training | www.franklageweg.nl