Het einde van alzheimer: tip voor een geweldig boek en een geweldige leefstijl

Hoewel de de geneeskunde echt fantastische dingen doet en heeft bereikt, is er nog geen magische pil uitgevonden om van moeheid af te komen, laat staan van complexe ziekten zoals Alzheimer. Natuurlijk ga je bij klachten naar de dokter. Daarnaast is het belangrijk om niet te wachten tot je klachten ontwikkelt, maar zo leeft dat de kans op klachten minimaal wordt. Het is zeer de vraag of er een ooit een magische pil wordt uitgevonden tegen bepaalde chronische ziektes en het is cruciaal de aandacht te verplaatsen naar waar je nu wel direct invloed en controle op hebt: leefstijl.

Als je denkt dat artsen alle gezondheidsproblemen met medicatie kunnen oplossen of als je het credo:  ‘als het maar lekker en makkelijk is’ huldigt, dan is deze nieuwsbrief niet interessant voor je. Wil je je hersenen en lichaam vanaf vandaag beschermen tegen aftakeling en zelfs verbeteren, dan is deze nieuwsbrief absoluut interessant voor jou en ook voor mensen in je omgeving.

 

Stop met wachten op klachten

Zelf heb ik op mijn 24e door Amerika getrokken en at ik ruim drie weken lang, drie keer per dag bij de bekendste fastfoodketen uit dat land. Alles supersized. Ik wist dat dat ‘niet helemaal gezond’ was, maar pas toen ik blaasjes op mijn lippen kreeg, schrok ik en ging ik veranderen. En zo gaat het bij de meeste mensen: pas als we klachten krijgen, gaan we iets veranderen.

Inmiddels bestudeer ik ruim 20 jaar intensief de invloed van voeding, bewegen, meditatievormen, stress en de mentaal-emotionele staat op de gezondheid en lees ik de boeken van de absolute topexperts op hun vakgebied en pas ik hun kennis toe. Aan den lijve heb ik gemerkt wat een wereld van verschil leefstijl kan uitmaken ten aanzien van chronische ziektes en energie.

Het effect van kleine aanpassingen

Als een schip op de oceaan zijn koers met 2 graden verandert, verandert zijn bestemming met duizenden kilometers. Als wij onze leefstijl een heel klein beetje aanpassen, wat zou dat op de lange duur kunnen betekenen voor jouw gezondheid, die van je dierbaren, de zorg en de zorgkosten?

Een vriendin en cursist van mij wees mij op, wat zij noemde: ”een geweldig boek.” Ik ben haar dankbaar en ik wil de (inderdaad geweldige) bevindingen met jullie delen:

Het boek, zoals je hierboven zag, heet Het einde van alzheimer: een leefstijlprogramma om cognitieve achteruitgang te voorkomen en is geschreven door dr. Dale Bredesen, een internationaal expert op het gebied van de werking van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer.

Ik citeer de achterkant van het boek:
“We vrezen alzheimer als geen enkele andere ziekte om twee redenen. Het is de enige van de vijf meest voorkomende doodsoorzaken waarvoor geen effectieve behandeling bestaat. En het is niet alleen fataal: het berooft de slachtoffers van hun leven lang voor ze er niet meer zijn. Dit boek biedt hoop aan iedereen die alzheimer en cognitieve achteruitgang wil voorkomen en zelfs terugdraaien.”

Bredesen geeft een overzicht van 36 factoren die kunnen leiden tot het krimpen van de hersenen. Het op onderzoek gebaseerde RECODE-programma kan deze factoren weer in evenwicht brengen door aanpassingen in voeding en levensstijl, zoals het verbeteren van het slaappatroon, stoppen met eten van gluten en vasten op geregelde tijden.

Dit revolutionaire  boek geeft een fascinerende inkijk in het onderzoek naar alzheimer en biedt een compleet leefstijlprogramma. In het boek wordt zelfs verslag gedaan van mensen die beschrijven hoe het voelt om terug te keren vanuit dementie. Hieronder vind je het eerste inzicht en de eerste tip!

Inzicht uit Het einde van alzheimer 1: Cognitieve achteruitgang is grotendeels te wijten aan drie belangrijke bedreigingen voor je brein:

  • Ontsteking

  • Een tekort aan voedingsstoffen, hormonen en moleculen die het brein en je cognitie ondersteunen.

  • Toxische belasting

Wat we alzheimer noemen is in feite een beschermingsreactie van het lichaam op deze bedreigingen. In deze nieuwsbrief ga ik in op de eerste bedreiging: ontsteking.

Ontstekingen zijn reacties van je lichaam op een aanval, of deze nu bestaat uit ziekteverwekkers (bijvoorbeeld de ziekte van Lyme)  of uit niet-besmettelijke stressfactoren, zoals versuikerde eiwitten of transvetten.

Tip uit Het einde van alzheimer 1:  Om ontstekingen te verminderen en dus de kans op alzheimer te beperken is het belangrijk om zo weinig mogelijk suiker en transvetten te eten.


Ontstekingen kunnen ook zonder een infectie ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je suiker of transvetten eet. Je lichaam herkent suiker als een vergif en activeert daarom razendsnel meerdere mechanismen om de concentratie ervan in je bloed en je weefsels te verminderen. Een van de dingen die het lichaam met suiker doet, is extra energie als vet opslaan, waardoor adipokines worden gemaakt die schadelijk zijn voor het brein. Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet en is niet alleen slecht voor de hersenen: het verhoogt ook het risico op hart-en vaatziekten.

Waar zitten transvetten in?

  • Koekjes, bladerdeeg, chips en snoep.
  • Margarine en halvarine, gebak, cake
  • frituurvet en gefrituurd voedsel gebakken in gehard vet.
  • diepvriesproducten zoals kroketten, kaassoufflés, frikandellen, patat
  • koffiemelkpoeder, pizza’s
  • veel kant- en klaarmaaltijden

Eet dus zo min mogelijk suiker en transvetten!

Wil je andere mensen ook laten profiteren van de informatie om hun hersenen te beschermen en zelfs te verbeteren, deel deze nieuwsbrief dan svp met zoveel mogelijk mensen.

Ik kan niet alle informatie in 1 nieuwsbrief kwijt.
In de komende nieuwsbrieven geef ik meer belangrijke inzichten en tips uit het boek die je meteen in je leven kunt toepassen.

Als je meer informatie wil over leefstijlonderwerpen dan kun je je inschrijven op franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank

inschrijven nieuwsbrief