Veerkracht in crisistijd

“Het Nu kun je altijd aan, maar de toekomst nooit. Maar dat hoeft ook niet. Je zult het antwoord weten, de kracht opbrengen, doen wat je moet doen en krijgen wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt. Niet daarvoor, niet daarna”. Eckhart Tolle

Van consumeren naar transformeren

Beste allemaal,
Waar steeds meer mensen en ook jongeren steeds meer last krijgen van keuzestress, raakt corona ons in onze wil en ook in onze onzekerheid. Op het moment dat er teveel keuzemogelijkheden zijn, kan er stress ontstaan. Kies ik wel het goede en klopt mijn verlanglijstje wel en kan het allemaal wel worden afgevinkt?  Corona rekent af met deze vorm van stress omdat het ons letterlijk en figuurlijk naar binnen brengt en de hoeveelheid keuzes drastisch doet dalen. Corona maakt ons nederig en wat echt belangrijk is, wordt tastbaar of is in veel gevallen juist niet meer tastbaar: echt contact en aanraking.

Transformeren

Andere vormen van verbinding ontstaan en het nodigt mensen uit om naar hun hart te gaan. Deze periode ontketent een ongekende creativiteit om verbonden te blijven en er is een toegenomen aandacht voor hen die het het hardst nodig hebben.

Het kan een grote opluchting zijn om niet meer te hoeven kiezen maar er verandert pas echt iets als we ook na deze periode van binnenuit keuzes maken die wezenlijk zijn. Wat is wezenlijk? Wie willen we zijn en hoe willen we bijdragen aan anderen en het grotere geheel? Willen we doorgaan met maximaal consumeren en de natuur uit te putten, of willen we juist iets minder consumeren en iets goeds doen voor de natuur? De filevorming op de Mount Everest waar een schoonmaakploeg achteraan moest, was voor de klimmers die de top hadden bereikt misschien een hoogtepunt in hun leven. Voor mij was het een dieptepunt.

Het vergelijken en kijken of mijn bucketlist wel even gevuld is als die van anderen is een recept voor een ongelukkig leven. Hoe zou het zijn als we van onze bucketlist een grow-and- helplist zouden maken? Hoe zou die lijst ons leven en dat van anderen kunnen veranderen?

Teveel willen kan ons een gevoel van keuzestress en ontevredenheid geven en zelfs depressief doen voelen. Het opgeven van teveel willen, of iets anders willen dan wat er is,  kan ons juist een gevoel van heelheid geven. Overgave. Dit is het en het is compleet. Ik word me er bewust van als mijn geest weer van alles wil en ik kies ervoor om het los te laten en meer hier te zijn. Als ik helemaal hier ben, valt er niks meer te willen.

Veerkracht vergroten in crisistijd

Opeens worden veel mensen gedwongen om binnen te blijven. Er is angst om dierbaren, om financiën, om de veiligheid en waar in het ene land toiletpapier raakt uitverkocht, worden in andere landen wapens gehamsterd. Als alleenstaande ouder kan het zijn dat je naast gedongen thuiswerken opeens meerdere kinderen thuis moet lesgeven. Of je werk valt opeens weg terwijl de kosten toch doorgaan. En hoe gaat het met de vluchtelingen? Hoe gaat het in Zuid-Afrika waar ze met 1000 mensen 1 kraan moeten delen? Wat doe je als je naar het ziekenhuis moet en er is geen plek?

Zo kunnen er een heleboel dingen zijn die ons het gevoel geven dat we geen controle meer hebben en die ons onzeker dan wel zeer gestrest maken. Hieronder kom je een paar zinnen tegen die je waarschijnlijk wel vaker gehoord hebt. Hoe kunnen ze van toepassing zijn in deze situatie?

1. Waar heb je invloed op?

Accepteer wat je niet kunt veranderen. Eckhart Tolle legt dit mooi uit: je hoeft niet een situatie te accepteren. Dat is in sommige vallen veel te moeilijk of te groot. Je hoeft alleen maar dit moment te accepteren. Steeds opnieuw, alleen maar dit ene moment accepteren. Dat is heel klein en dat is ook haalbaar. Blijf steeds bij dit moment. Daar is je kracht, daar is je helderheid en daar is ruimte. Momenteel zijn er heel veel dingen die we niet kunt veranderen. Als we ons daar bewust van zijn, kan dat veel rust geven. We hoeven daar dus ook geen energie in te stoppen of steeds aan te denken. Want dat put uit en het frustreert en er verandert niks en is hooguit negatief voor onszelf en dus ook voor anderen.

2. Verander datgene wat je wel kunt veranderen:

Wat je kunt veranderen is dat je kunt ontdekken dat zekerheid niet in je hoofd zit. Bij stress en onzekerheid gaan we vaak in ons hoofd leven. De controlekamer gaat aan op zoek naar alle scenario’s. Waar zijn de uitgangen als het nog erger wordt? Je wordt topzwaar en kan dan juist niet meer helder denken. Je bent mentaal bezet en niet meer beschikbaar voor wat er is en voor mogelijkheden. In je hoofd leven is alsof je bij storm op zee een gat in je boot boort, in plaats van ergens aanmeert. Aanmeren betekent juist uit je hoofd komen en je lichaam bewonen. Jezelf toestaan om onzeker of machteloos, of verdrietig of boos of bang te zijn. Ruimte geven aan wat er is, zonder verhaal erbij. Net zoals je opgeeft om van alles te willen, kun je opgeven om zekerheid te willen zoeken in je hoofd. Juist dan, als je jezelf toestaat om onzekerheid te mogen voelen en jezelf toestaat om het niet allemaal te hoeven en kunnen weten, kan er ruimte ontstaan. En in die ruimte is rust en ontvouwen zich antwoorden die je niet had kunnen bedenken.

Wat je ook kunt veranderen is: milder zijn naar jezelf en anderen en vooral niet van jezelf eisen dat je alles perfect moet doen. Iedereen moet zich aanpassen in deze tijd en je kinderen liefde leren is belangrijker dan welk studieboek ook.

3. Ontwikkel het inzicht om te zien wat je wel en niet kunt veranderen.

 

4. Verander niet uit vanuit je oude conditionering op basis van angst. Maak nu de stap om te veranderen op basis van liefde.

Voorbijgaan aan angst

Hoe meer we aanwezigheid ontwikkelen, hoe meer ruimte er ontstaat om te zien wat onze gedachten allemaal met ons doen. De focus op wat er allemaal zou kunnen gebeuren, wordt doorzien en zo kan stress afnemen en onze veerkracht toenemen. En als we toch een moeilijke situatie het hoofd moet bieden, dan doen we het op basis van onze kracht van onze aanwezigheid en niet op basis van onze gestreste gedachtes.

Meditatievormen kunnen hier goed bij helpen en omdat het zeker in deze tijd belangrijk is om de longenergie te versterken Chi Neng Qigong bij uitstek geschikt. Ik bied gratis onlinetrainingen Chi Neng Qigong aan op donderdagavonden en een (betaalde) Intensieve Online lessenserie op maandagavonden. Kijk voor alle informatie op: franklageweg.nl

Weerstand verhogen en voeding tegen virussen:

Hieronder vind je twee interessante links die ook kunnen helpen om de veerkracht te vergroten.

Verhoog je weerstand van binnenuit: Richard de Leth biedt t/m 5 april zijn producten gratis aan.

Voeding tegen virussen: Juglen Zwaan (voedingsexpert) geeft tips die je immuunsysteem versterken.

Vond je de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Deel deze dan of stuur deze door svp. Alvast bedankt!

Wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen:
Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank