Chi Neng Qigong bij pijn: een bijzondere ervaring

Graag deel ik vandaag met jullie een bijzondere ervaring van een cursist. Bijzonder omdat het laat zien hoe de geest kan worden gebruikt om pijn op te lossen. Maar ook hoe lichaamssignalen kunnen worden gebruikt om bewust te worden van stress.

Drie maanden pijn, pijn en nog eens pijn

Door verkramping van spieren in mijn schouder, veroorzaakt door intensieve stress, heb ik vele (12) weken flink pijn gehad in mijn schouder en arm. Mijn fysiotherapeute heeft mij behandeld en dat sloeg goed aan. Door pech met een ongelukje met mijn schouder en heftige kiespijn, waardoor weer verkramping, kwam de pijn in mijn schouder steeds weer terug. Ik ging me steeds meer verzetten tegen de pijn, ik wilde weer kunnen liggen ‘s nachts en slapen ipv rechtop zitten omdat liggen te pijnlijk was. Ik wilde die pijn niet meer!!!

De aandacht verleggen

Ik moest vd fysio, vrij vertaald, vooral ‘zinken’ (buikademen, niet met mijn aandacht naar de pijn gaan) en de diep liggende spieren ontspannen en ontspannen houden. Vanuit mijn buik leven, niet vanuit mijn hoofd, net Chineng nietwaar?😀 Na een poos ging ik toch weer eens naar een Chinengles, voor de Qi en de ontspanning. Oefeningen meedoen was echt te pijnlijk. Tijdens de meditatie aan het begin van de les leerde onze Chinengleraar Frank (Lageweg) ons om te houden van je pijn, ondanks alles. Emoties van verzet en frustratie kwamen naar boven. Ik moest proberen van mijn schouder en arm te houden inclusief de pijn. 😣
Toen ik dit echter ging voelen, voelde ik weer aan als één geheel, ook mijn schouder en arm hoorden weer helemaal bij me, zonder verzet tegen de pijn.

Loslaten en ont-spannen

De oefeningen in de les deed ik mee vanuit echte ont-spanning, ik kon heel veel meedoen! Ik voelde de  energie (Chi) door me heen gaan en heb de Helende werking ervan ervaren! Hierdoor voelde ik me vooral heel Dankbaar! Dit heb ik dagelijks herhaald en eindelijk ging het steeds meer de goede kant op!
Vooral de oefening Sway la Qi was mooi, door mijn schouder tussen mijn handen te visualiseren kon ik steeds weer de verkramping in mijn spieren loslaten en helende energie vragen naar mijn schouder te stromen, keer op keer op keer.
In de meditatie van een volgende les leerden we helemaal in het moment te zijn en diep te ontspannen met alles wat zich voordoet, ook pijn. Want alleen dan kan er heling plaatsvinden. En weer ging het bewegen soepeler.

Blijvend inzicht dankzij pijn en meditatie

Wat ik zo mooi en kloppend heb ervaren is dat pijn, in mijn geval, niet alleen een fysiek probleem is, maar ook iets energetisch en psychologisch. Want…eindelijk zijn de knopen nu uit mijn spieren, alleen bij stress blijk ik mijn schouderspieren onbewust vast te zetten en daar kan ik nu mee aan de gang gaan door bewustwording en door te proberen deze te ont-spannen.

8 maart beginnersworkshop Chi Neng Qigong
29 maart Intensieve training voor gevorderden

Voel je vrij om de nieuwsbrief te delen of door te sturen naar een ieder die meer energie en een betere gezondheid kan gebruiken. Inschrijven kan op: franklageweg.nl

8 maart Beginnersworkshop Chi Neng Qigong | Intensieve training voor gevorderden 29 maart | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | stresscounseling | haptotherapie | instructeurs | franklageweg.nl