liefde-als-medicijn-franklageweg.nlLiefde als levensreddend medicijn


In zijn boek Uw brein als medicijn beschrijft dr. Servan-Schreiber (professor in de klinische psychiatrie aan de Universiteit van Pittsburgh) over zeven natuurlijke behandelwijzen die uitgaan van de genezende kracht van het hart en de hersenen en de mogelijkheid om stoornissen die voortkomen uit stress, angsten of depressie zelf te genezen. Een daarvan is liefde.

Hoe belangrijk de kracht van liefde is voor genezing en zelfs voor iets vanzelfsprekends als groei wordt duidelijk gemaakt door de voorbeelden uit dit boek. Ik hoop dat deze twee verhalen mensen inspireren de kracht van liefde zoveel mogelijk toe te passen door het te geven aan bekenden en onbekenden (een glimlach is een mooi begin) en aan jezelf.

Wie weet bereikt het medicijn zelfs een man in Amerika in een groot wit huis…

En ik hoop dat het inspireert om vooral ook ouderen op te zoeken en aan te raken (alleen al een hand vasthouden heeft effect!) en liefde te geven. Liefde voelen en liefde geven maakt letterlijk gezond. Een medicijn wat gratis is, wat geen bijwerkingen heeft en wat zeer waarschijnlijk effectiever is dan veel synthetische medicijnen.

U kunt lezen dat deze kracht van liefde van levensbelang kan zijn. Het verhaal laat tevens zien wat het grote risico is van een geneeskunde die louter vanuit het hoofd is bedacht, zonder daar het hart bij te betrekken.

Uit Uw brein als medicijn: zowel mensen als ratten groeien alleen door contact

“In de jaren tachtig werden te vroeg geboren baby’s in hermetisch afgesloten couveuses gelegd. Er werden bordjes op de couveuses geplaatst met de woorden ‘NIET AANRAKEN’. Maar toch, ondanks de ideale temperatuur, de perfecte zuurstofregeling en vochtsituatie, een voeding die op de milligram nauwkeurig afgemeten werd en de uv-stralen groeiden de zuigelingen niet! Wetenschappelijk was dat een mysterie, bijna een belediging. Hoe was het mogelijk dat in zulke volmaakte omstandigheden de natuur weigerde om mee te werken?

Een onderzoek had onthuld, tot grote verbazing van de artsen van het ziekenhuis, dat alle kinderen die wél groeiden in de gaten gehouden werden door één en dezelfde nachtzuster die pas kort op de afdeling werkte. Toen haar vragen werden gesteld, gaf ze uiteindelijk toe: ze kon het huilen van haar kleine patiëntjes niet verdragen.

Ze was een paar weken ervoor begonnen de rug van de baby’s te strelen om ze te kalmeren wanneer ze huilden. Eerst was ze ongerust geweest, omdat het immers verboden was, maar daarna had ze zich steeds zekerder gevoeld toen ze de resultaten zag. Omdat geen enkele van de negatieve reacties waarvoor zij gewaarschuwd was zich voordeed, was ze doorgegaan.

Later is door professor Schonberg (Duke Universiteit) onderzoek gedaan bij babyratjes die vanaf hun geboorte geïsoleerd werden. Schonberg en zijn team bewezen dat wanneer er geen enkel lichamelijk contact is (zoals bij de menselijke baby’s het geval was) iedere cel van het organisme letterlijk weigert zich te ontwikkelen. In alle cellen stopt de werking van het deel van het genoom dat verantwoordelijk is voor de productie van de enzymen die nodig zijn voor de groei. Het lichaam gaat in zijn geheel in een soort winterslaap. Wanneer de ratjes werden gestreeld met een vochtige kwast (wat het likken van de rattenmoeder nagebootste), kwam de enzymproductie onmiddellijk op gang, evenals de groei. Wanneer een klein ratje van de moeder wordt gescheiden, valt in de uren daarna de fysiologie van het ratje letterlijk uit elkaar. Alsof de fijne schakeltjes van de fysiologie van de pasgeborenen loslaten. Het emotionele contact is zeer zeker een noodzakelijke factor voor het groeien en zelfs om in leven te blijven.”

Uit Uw brein als medicijn, voorbeeld 2: overlevingskans door aanraking

“Ongeveer in het midden van de twintigste eeuw kregen de verpleegsters in de eerste moderne weeshuizen, uit vrees voor besmetting, ook de opdracht de kinderen niet aan te raken en niet met ze te spelen. Hoewel ze lichamelijk en wat de voeding betrof perfect verzorgd werden, stierf veertig procent van degenen die mazelen kregen aan die ziekte. Buiten deze zo hygiënische weeshuizen bezweek minder dan één op de honderd kinderen aan deze over het algemeen goedaardige ziekte.”

Hoe zou de overlevingskans geweest zijn als de weeskinderen dagelijks een knuffel hadden gekregen van de verpleegkundigen?

Liefde: de essentie van Chi Neng Qigong

Voor alle bewegingsvormen, en dus ook voor Chi Neng Qigong, geldt: beoefen de vorm met liefde. Dat is belangrijker dan de perfecte uitvoering van de vorm. Ik probeer ook altijd uit liefde te trainen: of ik nu thuis in de Three Centers Merge blijf staan terwijl mijn zoontjes om me heen spelen, een workshop geef, een examen afneem of met mijn wekelijkse cursisten train.

2 februari: beginnersworkshop Chi Neng Qigong

In deze workshop wordt dieper ingegaan op liefde als medicijn en wat het kan doen voor de gezondheid. Chi Neng Qigong is onder andere effectief bij:

  • het chronisch vermoeidheidssyndroom
  • diabetes 2
  • meer energie krijgen
  • chronische klachten te verminderen
  • stressvermindering
  • beter slapen
  • meer veerkracht

Stuur de nieuwsbrief gerust door of deel deze op sociale media.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen, schrijf je in op franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank