Hoe lang doen we het? Schermgebruik en je ogenIn deze nieuwsbrief:

‘Als we niks doen, wordt bijziendheid de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid in Nederland’. Prof. dr. Klaver.

Beste allemaal,

Hoe lang doen we het?

Het gaat hier over de tijd dat we naar schermpjes kijken. Hoe lang is die tijd? En hoe houd je je ogen dan gezond?

Heb je (klein) kinderen onder de 21 jaar, werk je met hen of geef je om hen en vind je de gezondheid van hun ogen belangrijk, dan kun je zeer veel halen uit deze nieuwsbrief.

 

Nederlanders gaan steeds slechter zien

Een van de meest vooraanstaande oogartsen van Nederland, prof.dr. Klaver, geeft ons een duidelijke waarschuwing: hoe langer je achter een scherm zit wat dicht bij je gezicht is, zoals een tablet of een smartphone, hoe groter de kans op het ontwikkelen van ernstige bijziendheid, vooral voor kinderen en jongeren.

Bijziendheid door smartphone- en tabletgebruik


In de afgelopen 40 jaar is het aantal bijzienden sterk gestegen. Van de zestigers is in Nederland 1 op 4 bijziend, van de 40ers 1 op 3, en van de twintigers de helft. Dat is zeer zorgelijk en wordt veroorzaakt door de combinatie van veel schermgebruik, dichtbij kijken, veel lezen met slecht of blauw licht, en weinig buiten komen. Omdat het tablet- en smartphonegebruik, ook bij zeer jonge kinderen, alleen maar toeneemt, neemt de bijziendheid ook explosief toe. Oogartsen spreken van een epidemie.

 

Een bril voor je 20e? De risico’s

 

Hoe sterker de bijziendheid op jonge leeftijd, hoe hoger de kans op een serieuze oogaandoening (zoals macula degeneratie) en slechtziendheid of blindheid op latere leeftijd. In Azië lopen ze op dit moment nog voor in tablet- en smartphonegebruik op Europa, en dat is merkbaar:  In Taiwan en China is 95% van de jongeren bijziend, van wie 20% hoog bijziend (ernstige slechtziendheid die niet te corrigeren is met bril, contactlenzen of chirurgie). Met andere woorden: voor het leven gehandicapt.

 

Hoe houd je je ogen gezond?

Prof. Klaver heeft een helder advies: de 20-2-20 regel:

  • 20: nooit langer dan 20 minuten achter elkaar dichtbij kijken of lezen
  • 2: ga 2 uur per dag naar buiten
  • 20: na 20 minuten dichtbij kijken: minimaal 20 seconden ver weg kijken.

Daarbij is belangrijk:

  • Houd minimaal 30 cm afstand tot je scherm/boek
  • Zorg altijd voor goed licht en lees nooit bij slecht licht.

Voor meer informatie raad ik je het filmpje ‘Buiten spelen moet, het doet je ogen goed‘ aan, over het beschermende effect van buitenspelen. In ‘Help, we worden blind!‘ legt prof. Klaver haarfijn uit hoe serieus dit probleem is wat je eraan kunt doen om te voorkomen ‘dat de huidige generatie kinderen later massaal blind of slechtziend wordt’, zoals het Oogfonds ons op het hart drukt.

Ik hoop dat deze nieuwsbrief helpt bij het bewustwordingsproces hiervan. Deze kennis is helaas nog geen gemeengoed, zoals ik dagelijks om me heen zie. Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe belangrijk dit onderwerp is. Vind je het ook belangrijk dat deze kennis wordt verspreid bij familie, vrienden, collega’s, opvoeders, deel dan svp deze nieuwsbrief.  Alvast bedankt!

Minder schermtijd, meer beweging! Chi Neng Qigong en andere workshops

 

Krachtig, Ontspannen en Vitaal nieuwe jaar in:gezond-bewegen-met-chi-neng-qigong-mindfulness-in-beweging

15 december: workshop Chi Neng Qigong


Leer van 9.00-13.00 deze medische vorm van Qigong die over de hele wereld beoefend wordt en bekend en geliefd is om het krachtige effect op de gezondheid en vitaliteit en om stress de baas te worden.

16 februari: Workshop van stress naar Kracht


In 1 dag krijg je een schat aan ervaring en informatie om stress de baas te worden en om krachtiger en met meer balans en energie in het leven te staan. Een zeer gevarieerde en inspirerende workshop waar je ook in het dagelijks leven direct veel mee kan. Docenten: Petra Lageweg (mindfulnesstrainer VO, stresscounselor, hooggevoeligheidscoach) en Frank Lageweg (docent Chi Neng Qigong, haptotherapeut, stresscounselor en coach)

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | stresscounseling | haptotherapie | instructeurs | www.franklageweg.nl