Beste allemaal,
Juist omdat digitale media vandaag de dag zo vanzelfsprekend zijn is het goed om erbij stil te staan welk effect ze eigenlijk hebben op lichaam en geest. In deze nieuwsbrief daarom aandacht voor prof. dr. Manfred Spitzer, die waarschuwt voor ‘digitale dementie’, en Eckhart Tolle, die spreekt van een menselijke verslaving aan technologie. Hoe houd je hoofd, hart en geest met elkaar in balans als je geest steeds weggetrokken wordt door het gebliep van je smartphone?

‘Digitale dementie’, door Manfred Spitzer

“Wie vandaag wordt geboren zal een kwart van zijn leven achter een beeldscherm doorbrengen”, waarschuwt de gerenommeerde Duitse geheugenonderzoeker en psychiater Manfred Spitzer. “Ons denkwerk wordt overgenomen door de computer, internet en de smartphone. Kinderen besteden twee keer zoveel tijd aan sociale media als ze doorbrengen op school en studieboek en schoolbord zijn vervangen door iPads en laptops”. De boodschap van Spitzer is luid en duidelijk: “te veel computergebruik leidt tot ‘digitale dementie'”.

De wetenschap achter digitale dementie

Aan de hand van alarmerende onderzoeken toont Spitzer aan: hoe meer we gebruik maken van computers, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Bovendien veroorzaken digitale media spraak-en leerproblemen, aandachtsstoornissen, stress en depressie. “Digitale dementie is een vastberaden en klemmend beroep op politici en leraren om ons beter te informeren over de risico’s, en op ouders om grenzen te stellen aan het digitale tijdverdrijf van hun kinderen, in het belang van hun toekomst”.

Op de iPad, uit het Nu (Eckhart Tolle)

Ook rukken digitale media ons weg uit het nu. In een filmpje van 10 minuten confronteert Eckhart Tolle ons met deze “verlengstukken van de menselijke geest”. Alsof we al niet genoeg uit het Nu werden getrokken door onze eigen onophoudelijke gedachtenstroom, hebben we nu ook technologie uitgevonden die dat nog veel sterker en langer voor ons kan doen. Door het kijken van dit filmpje wordt je je al snel bewust van je eigen neiging om steeds maar weer even op je telefoon te kijken.

Workshop Chi Neng Qigong: Terug naar onszelf

Hoewel onze geest al zorgt dat we bijna nooit thuis zijn bij onszelf, stimuleert beeldschermgebruik dit nog veel meer. Het gaat me aan mijn hart om te zien dat mensen maar vooral kinderen achter een beeldscherm bijna letterlijk weg zijn. Van zichzelf en van mensen om zich heen. Aangezien energie de aandacht volgt, lopen mensen langzaam leeg omdat alle aandacht en dus energie naar buiten is gericht.

Chi Neng Qigong: verbinding tussen lichaam en geest

Bij Chi Neng Qigong is het hoofddoel om de aandacht van buiten naar binnen te brengen. Van stimulatie naar stilte, van doen naar zijn. Doordat de aandacht in het lichaam wordt gebracht, neemt ook de energie toe en voelen mensen zich weer echt aanwezig. Ze kunnen het leven weer voelen waardoor de behoefte aan continue stimulatie minder wordt.

Vanuit deze aanwezigheid voelen we het verschil tussen de levendigheid van het echte leven en ontstaat er ook bewustzijn op de gewoonte om steeds op de telefoon te kijken. Langzaam worden we zo vrijer van onze verslavingen van het denken en onze gewoonte tot schermgebruik. Niks kan echt contact vervangen ik denk dat er veel aanwezigheid nodig is om te zorgen dat we dit behouden. En van mijn cursisten heeft dit heel mooi verwoord naar aanleiding van een Chi Neng training:

“Na de les voel ik me wezenlijk anders dan voor de les: meer thuis bij mezelf: echt goed in mijn vel en compleet en gelukkig zonder reden”.


Op zondag 15 december as. is de eerstvolgende workshop voor beginners.

Mocht je de informatie in deze nieuwsbrief ook voor anderen interessant vinden, voel je dan vrij om deze te delen. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief krijgt bovendien het gratis e-book “De kracht om te realiseren wat je wilt’ cadeau.

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl