www.franklageweg.nlKun je je lichaam helen met je geest? Prof. Herbert Benson

“We hebben nu wetenschappelijk bewijs dat de geest het lichaam kan genezen.”

Dit zegt professor dr. Benson, cardioloog en oprichter van het Harvard’s Mind / Body Medisch Instituut.

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan chronische ziektes en veel van deze mensen voelen zich machteloos. Kunnen we ons lichaam helen door gebruik te maken van onze geest?

In deze nieuwsbrief belicht ik het werk van een top wetenschapper, die ruim 40 jaar onderzoek heeft gedaan op het gebied van mind-body medicine.
Je ziet dr. Benson aan het woord over ons zelfhelende vermogen. Dit zijn de onderwerpen die hij behandelt:

  • Welke invloed heeft de geest op het lichaam? Hoe monniken in Tibet in staat zijn om ijslakens op hun naakte lichamen te doen stomen in de vrieskou.
  • Hoe kunnen wij onze geest gebruiken om ons lichaam te helen?
  • Hoe kunnen we binnen 8 weken ontstekingsgenen met behulp van onze geest uitzetten?
  • 60-90% van alle huisartsbezoeken zijn stressgerelateerd, maar worden behandeld met ineffectieve medicatie of chirurgie.
  • Hoe kunnen deze klachten beter, veel goedkoper en eenvoudiger verholpen worden?
  • Het antwoord ligt in de ontspanningsrespons, opgeroepen door Qi Gong, T’ai Chi, Yoga, mindfulness etc.

In onderstaande filmpjes krijg je een goede indruk van de bevindingen van dr. Benson. In de workshop Van stress naar Kracht laten we je ervaren hoe deze ontspanningsrespons kan worden opgeroepen door middel van Chi Neng Qigong. Ook leggen we het tweede aspect dat verantwoordelijk is voor heling uit: het Placebo effect, inmiddels wetenschappelijk erkend als een zeer krachtig helend aspect. Natuurlijk moet u bij alle gezondheidsklachten ook altijd een arts raadplegen.

Filmpje 1
Van Dr. Benson.
Heb je niet veel tijd, kijk dan de eerste 3 1/3 minuut. (beter: de eerste 18 minuten 🙂

Filmpje 2: in 6 minuten zie je de monniken en het onderzoek van Dr. Benson over hoe ontstekingsgenen worden uitgezet door meditatie.

In deze filmpjes wordt duidelijk dat genen de bouwstenen zijn van ons lichaam. Activiteiten van de genen veroorzaken activiteiten in je brein en deze beïnvloeden het lichaam. Het goede nieuws van deze mind/body medicine is dat wetenschappelijk is aangetoond dat door training de goede genen worden aangezet en de slechte worden uitgezet. Mind-body technieken, zoals Qigong, zijn effectief bij klachten als moeheid, migraine, tinnitus, slapeloosheid, angst, fobieën, chronische pijn, premenstrueel syndroom, onregelmatige hartslag,  Parkinson, milde depressie, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, bronchiale astma, obesitas, constipatie, reumatische artritis, menopauzeklachten, angina en andere hartklachten (bron: Relaxation Revolution, dr. Herbert Benson en William Proctor).

Zelfs na slechts 8 weken oefenen met de ontspanningsrespons, is er al aantoonbaar effect te meten!

Wil je op een leuke en inspirerende manier leren stress en de daaraan gerelateerde klachten te verminderen en daadwerkelijk in je kracht komen? Schrijf je dan in voor de workshop Van stress naar Kracht, op 17 februari in Zeist.

Het aantal plaatsen is helaas beperkt.

Voel je vrij deze nieuwsbrief te delen met een ieder die er iets aan kan hebben.

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Workshop Van Stress naar Kracht |