www.franklageweg.nl“Als ze de juiste leefstijlkeuzes maken, ervaren veel mensen dat ze zich zo snel zo veel beter voelen, dat hun reden voor die keuzes ook helemaal verandert: van angst voor de dood naar vreugde in het leven”. Dr. Dean Ornish

In deze nieuwsbrief lees je hoe leefstijlverandering kan leiden tot het stabiliseren of genezen van ernstige chronische ziektes.

Leefstijl en genezing: het onderzoek

Dr. Dean Ornish doet al veertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar het effect van leefstijl op genezing van chronische ziektes. Hij deelt zijn bevindingen in onderstaande filmpjes (onder aan nieuwsbrief). Het zijn een van de meest indrukwekkende filmpjes die ik op het gebied van genezing heb gezien. De filmpjes bevatten belangrijke tips die genezing bevorderen. Daarnaast geeft hij tips over voeding, afvallen, welbevinden, de invloed van de psyche en relaties op het lichaam en geluk.

Dr. Dean Ornish vertelt hoe ernstige hartziektes en beginnende prostaatkanker kunnen worden teruggedraaid door louter leefstijlaanpassingen. Zowel de PSA-waarden als de tumorgroei daalden zo zeer dat de mannen, die het leefstijlprogramma volgden,  geen bestraling, chemo of operatie nodig hadden, terwijl dat in de controlegroep wel nodig was.

Het interessante is dat hoe meer mensen hun leefstijl veranderden, hoe meer verbetering ze merkten. Niet alleen bij hartziekten, maar bij elke ziekte die is onderzocht. De mensen die zo ziek waren dat ze wachtten op een harttransplantatie, verbeterden zo sterk dat ze geen transplantatie meer nodig hadden nadat ze door het programma waren gegaan. Bij 99% van de mensen die aan het leefstijlprogramma meededen, stopte of verminderde de progressie van hartziektes in tegenstelling tot de 5 % van de controlegroep.

Genexpressie beïnvloed door leefstijl

In het tweede filmpje (The transformative power of lifestyle medicine, vanaf 8 min.)  vertelt Ornish hoe de genexpressie van 500 genen veranderde. De goede genen werden aangezet en de slechte genen werden uitgezet. Met name de genen die betrekking hebben op prostaat, -borst, en darmkanker werden uitgezet.

Qigong en gezondheid


Studies naar het effect van Qigong op fibromyalgie laten zien dat deze Chinese bewegingsmethode helpt om moeheid te verminderen, meer energie te krijgen en pijn te verminderen (website dr. Ornish).

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de invloed van leefstijl op de gezondheid en het welbevinden.

Het aantal mensen dat zich inschrijft voor de workshops Chi Neng Qigong is dit jaar dan ook exponentieel toegenomen. 25 november is de laatste kans om dit jaar deel te nemen aan de workshop van Chi Neng Qigong en 9 december de vernieuwde workshop van stress naar Kracht 2.0.

De filmpjes

Dr Ornish over genezing
The transformative Power of lifestyle Medicine

De informatie in deze nieuwsbrief over genezing van chronische ziektes is mogelijk ook interessant voor mensen om je heen. Voel je vrij de nieuwsbrief door te sturen naar een ieder die een betere gezondheid kan gebruiken.

Inschrijven voor de nieuwsbrief of workshops kan op: franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl