9 goede redenen om mee te doen met de workshop Chi Neng Qigong voor beginners


Je wilt graag…

  1. je minder druk maken maken om het verleden en de toekomst en meer in het Nu leven.
  2. beter leren omgaan met stress
  3. minder nadenken en meer kunnen genieten
  4. beter slapen
  5. meer energie
  6. een sterk en soepel lichaam en een betere balans
  7. niet op een kussentje zitten, maar profiteren van de unieke combinatie van meditatie en beweging
  8. je lichaam en hersenen jong en gezond houden.
  9. chronische klachten verminderen

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Het belangrijkste voedsel tegen hersenveroudering (Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh)

De eerste tip heb ik genoemd in een eerdere nieuwsbrief en is meteen ontzettend belangrijk:

Aangetoond is dat personen die elke week minstens drie versgeperste fruit- of groentesappen drinken maar liefst 76 procent minder kans hadden op Alzeimer, vergeleken met mensen die minder dan 1 keer per week vruchtensap dronken. Personen die maar twee keer per week vruchtensap dronken, hadden slechts 16 procent minder kans op alzheimer. Koop een slowjuicer (of een heel goede blender) en pers dagelijks voor jezelf en voor je dierbaren. Je hersenen zullen je dankbaar zijn.

Het krachtigste fruit voor de hersenen en beschermer tegen kanker

Blauwe bessen, maar vooral biologische wilde bosbessen (uit het vriesvak van de supermarkt) beschermt tegen de aftakeling van het zenuwstelsel. Zenuwcellen zijn heel gevoelig voor veroudering, omdat ze metabolisch heel actief zijn. Hersenen gebruiken tien keer meer energie dan andere lichaamscellen; zenuwcellen delen niet meer na de geboorte. Bosbessen beschermen niet alleen de zenuwcellen maar beschermen ook de netvliescellen.

Oude ratten die gedurende twee maanden een dieet kregen met extracten uit blauwe bessen, functioneerden veel beter op allerlei testen die het geheugen, evenwicht en bewegingscoördinatie nagingen. Volgens deze studie, die in The Journal of Neuroscience verscheen, hadden de ratten die blauwe bessen te eten kregen meer energie en presteerden ze op cognitief vlak beter. Last but not least: extracten uit bessen onderdrukken de groei en proliferatie van acht verschillende soorten menselijke kankercellijnen.

Suiker in fruit versus suiker in gebakjes

Er is een mythe dat fruit toch niet zo gezond zou zijn omdat het ”veel suiker” bevat. Om te beginnen is de suiker die in fruit zit vooral fructose (fruitsuiker) en geen glucose. Met een appel eet je bovendien geen pure fructose; de fructose is verpakt in tal van vezels, die de fruitsuiker langzaam aan de bloedbaan vrijgeven, waardoor de insuline amper piekt. Dit in tegenstelling tot een gebakje, dat nagenoeg geen vezels bevat en dat hoge insulinepieken veroorzaakt. Bovendien bevat een appel -en fruit in het algemeen- naast vezels ook duizenden soorten van heilzame gezonde stoffen.

Fruit houdt jong, maakt dat je minder snel ziek bent en dat je langer leeft

Uit een studie van 6,5 jaar bij 40.000 personen bleek dat de personen die het meeste fruit aten, 21 procent minder kans hadden om te sterven vergeleken met mensen die het minste fruit aten. Fruit beschermt tegen hart-en vaatziekten en heeft zelfs een invloed op de verouderingsziekte Alzheimer en andere verouderingssyndromen. Fruit remt de veroudering af en je blijft er (letterlijk) langer jong uitzien: bepaalde stoffen in fruit verminderen het ontstaan van rimpels en remmen ‘fotoveroudering’ (veroudering door zonlicht) van de huid af. Vooral frambozen, aardbeien, bosbessen en granaatappels bevatten ellaginezuur, een zuur dat de huid jong houdt. Omega 3 is ook bijzonder belangrijk voor de hersenen. Daarover meer in een van de volgende nieuwsbrieven.

Naast het eten van veel fruit is beweging en ontspanning natuurlijk van essentieel belang om te verjongen en fit te blijven. Tot ziens op de volgende training!

Stuur deze nieuwsbrief svp door of deel deze met een ieder die tips over gezonde hersenen en het belang van fruit kan gebruiken.

Hartelijke groet, Frank