Piet van Loon, orthopedisch chirurg en medeoprichter Houding Netwerk Nederland, werd vorige week uitgebreid geciteerd in een artikel in Sir Edmund, de wetenschapsbijlage van De Volkskrant (1 september). Van Loon deed alarmerende uitspraken over hoe onze ruggen steeds krommer worden.

Krommer en ouder worden door schermpjes kijken


“Een aanzienlijk deel van de ouderen, twintig tot veertig, procent gaat krom lopen. Dat percentage wordt in de toekomst hoger […]. Hoe dat kan? […] Half treinend en wandelend Nederland tuurt naar beneden, naar een of ander apparaat in de hand. […] Wanneer de wervelkolom te ver doorbuigt, ontstaan er een bochel en problemen: patiënten vallen vaker, waardoor ze een groter risico op botbreuken lopen. Ze hebben een kortere levensverwachting en zijn minder tevreden met hun levenskwaliteit. Daarbij is een bochel vaak vermoeiend of zelfs pijnlijk omdat de zenuwen in de onderrug bekneld kunnen raken.”

“Experts vrezen dat kinderen een verkeerde houding aanleren doordat ze van jongs af aan gebogen zitten over hun gameboys en Ipads, met hoger risico op rugproblemen later in het leven. De wervelkolom verliest haar verende werking bij te veel kromming, waardoor er een hogere druk op de wervels komt te staan.”

“Tussen de wervels zit kraakbeen, wat bij kinderen nog heel flexibel is. Door de verhoogde druk slijten en vervormen deze tussenwervelschijven. Daarom waarschuwden van Loon en collega’s in 2013 voor de ‘gameboyrug’, in vakblad Medisch Contact.”

“Binnen de leer van Maria Montessori, kinderarts en bekend van het naar haar vernoemde opvoed-en onderwijsmodel, namen een goede houding en een soepel lichaam zelfs een centrale plaats in. Die kennis is bij opvoeders en in het onderwijs compleet weggezakt, zegt van Loon. Leraren en ouders moeten daar weer op letten. In de klas moeten kinderen niet onderuitgezakt zitten, maar rechtop op het puntje van hun stoel. Het helpt daarbij om om een voet onder de stoel te trekken, dan ga je de rug eerder rechten.

En wat te doen met kinderen (en volwassenen) die hoe dan ook uren willen gamen of op smartphones willen turen? Daarvoor hoef je niet krom te zitten. Ga af en toe eens op de buik liggen, dat scheel flink wat druk op de tussenwervelschijven.”

Chi Neng Qigong houdt de rug recht


Door Chi Neng Qigong leer je continu bewust te zijn van je houding. Als je zit, als je staat en zelfs als je slaapt. Hoe rechter de rug, hoe beter. Elke les worden er oefeningen gedaan die kromming van de rug actief tegengaan en die de rug actief recht houden. De oefeningen openen tevens de borstkas waardoor ze zeer behulpzaam zijn om longproblemen te verminderen.

Een rechte rug is een geschenk aan jezelf


Vind je het moeilijk of zwaar om rechtop te staan of zitten? Begin dan met een paar minuten per dag bewust rechtop staan of zitten en bouw het rustig op. Concentreer je dan op de voordelen. Met een rechte rug loop je minder risico om te vallen, omdat je lichaam niet voorover helt. Ook wordt de kans op heupbreuken door Chi Neng Qigong kleiner om dat we veel oefeningen doen om de balans te verbeteren. Houding, coördinatie en balans worden aanzienlijk beter. Er staat geen onnodige druk op je organen en je bloed kan beter stromen, waardoor vermoeidheid en ziektes minder kans krijgen.

Met een rechte rug zie je er niet alleen veel jonger uit, je voelt je ook veel sterker en je komt veel krachtiger over. Nelson Mandela is hier een goed voorbeeld van, maar een rechte rug komt niet alleen wereldleiders goed van pas. Niet voor niets wordt op lerarenopleidingen, toneelscholen, debatclubs en zelfs op sollicitatietrainingen aandacht gegeven aan de houding. Wie rechtop staat of zit, ademt beter en spreekt daardoor duidelijker en rustiger. Zuurstof en energie stromen volop en kunnen je hele lichaam bereiken. De energie voedt je daadkracht en je overtuigingskracht en mensen luisteren aandachtiger naar je.

En, zit je al op het puntje van je stoel?

Er zijn nog een aantal plekken open voor de beginnersworkshop en op de wekelijkse trainingen voor gevorderden.

Mogelijk ken je mensen in je omgeving die ook kunnen profiteren van deze informatie. Stuur deze nieuwsbrief dan svp door. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl. Vergeet niet in je spamfolder te kijken voor de bevestigingsmail.

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl