Piet van Loon, orthopedisch chirurg en medeoprichter Houding Netwerk Nederland, werd vorige week uitgebreid geciteerd in een artikel in Sir Edmund, de wetenschapsbijlage van De Volkskrant (1 september). Van Loon deed alarmerende uitspraken over hoe onze ruggen steeds krommer worden.

Krommer en ouder worden door schermpjes kijken


“Een aanzienlijk deel van de ouderen, twintig tot veertig, procent gaat krom lopen. Dat percentage wordt in de toekomst hoger […]. Hoe dat kan? […] Half treinend en wandelend Nederland tuurt naar beneden, naar een of ander apparaat in de hand. […] Wanneer de wervelkolom te ver doorbuigt, ontstaan er een bochel en problemen: patiënten vallen vaker, waardoor ze een groter risico op botbreuken lopen. Ze hebben een kortere levensverwachting en zijn minder tevreden met hun levenskwaliteit. Daarbij is een bochel vaak vermoeiend of zelfs pijnlijk omdat de zenuwen in de onderrug bekneld kunnen raken.”

“Experts vrezen dat kinderen een verkeerde houding aanleren doordat ze van jongs af aan gebogen zitten over hun gameboys en Ipads, met hoger risico op rugproblemen later in het leven. De wervelkolom verliest haar verende werking bij te veel kromming, waardoor er een hogere druk op de wervels komt te staan.”

“Tussen de wervels zit kraakbeen, wat bij kinderen nog heel flexibel is. Door de verhoogde druk slijten en vervormen deze tussenwervelschijven. Daarom waarschuwden van Loon en collega’s in 2013 voor de ‘gameboyrug’, in vakblad Medisch Contact.”

“Binnen de leer van Maria Montessori, kinderarts en bekend van het naar haar vernoemde opvoed-en onderwijsmodel, namen een goede houding en een soepel lichaam zelfs een centrale plaats in. Die kennis is bij opvoeders en in het onderwijs compleet weggezakt, zegt van Loon. Leraren en ouders moeten daar weer op letten. In de klas moeten kinderen niet onderuitgezakt zitten, maar rechtop op het puntje van hun stoel. Het helpt daarbij om om een voet onder de stoel te trekken, dan ga je de rug eerder rechten.

En wat te doen met kinderen (en volwassenen) die hoe dan ook uren willen gam