Jonger worden, het kan!Jonger worden, het kan!

Deze zomer heb ik een inspirerend boek gelezen over het zodanig verbeteren van onze gezondheid dat we er zelfs jonger van kunnen worden.Het boek beschrijft heel duidelijk welke invloed je zelf hebt op je genen en op je gezondheid.

Elizabeth Blackburn won de nobelprijs voor haar baanbrekend onderzoek naar telomeren, de uiteindes van onze DNA-strengen. Blackburns onderzoeksresultaten helpen om veroudering tegen te gaan en levenslang de gezondheid te optimaliseren door stressreductie, voldoende beweging en gezonde voeding.

Dit boek werd door de Amerikaanse pers “een cadeau voor de mensheid” genoemd.
De uitvinding wordt beschouwd als een variant op het -nooit gevonden- levenselixer (Andrea Maier, hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit).

In de komende nieuwsbrieven vertel ik meer over dit onderwerp. Onderstaande tekst komt uit het boek van Blackburn en Elissa Epel: Jonger worden, het kan!

Toen Jeanne Calment op 122-jarige leeftijd overleed, was zij zover bekend een van de oudste vrouwen
op aarde. Toen ze 85 jaar oud was, begon ze met schermen. Toen ze over de 100 was, fietste ze nog steeds regelmatig. Calements levenslust getuigt van iets wat we allemaal willen: tot aan het einde van ons leven gezond zijn.

Je genen zijn van invloed op je telomeren (uiteindes van onze DNA-strengen). Het goede nieuws is dat het onderzoek, samen met onderzoek over de hele wereld, aantoont dat je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe kort of hoe lang ze zijn.

Jonger worden met Qigong


Verschillende mind-bodytechnieken zoals Qigong kunnen stressverlagend zijn en de aanwezigheid van telomerase bevorderen, het enzym dat telomeren herstelt. Qigong vermindert depressie en heeft een heilzaam effect op diabetes. In een onderzoek naar de invloed van qigong op celveroudering werden personen met het chronische vermoeidheidssyndroom gevolgd. Het bleek dat er bij mensen die vier maanden qigong beoefenden, sprake was van een significant grotere toename van hun telomerasegehalte en dat zij minder vermoeid waren dan de mensen die op de wachtlijst waren gezet.

Naast Qigong zijn er andere factoren die van invloed zijn op de telomeren en daarmee op de gezondheid en onze levensduur. In de volgende nieuwsbrieven zal ik daar meer over vertellen.

Ook vertel ik meer over belangrijke voedingstips van Harvard professor Karin Michels:

Hier geef ik vast de eerste drie die zij noemt;

  • De belangrijkste vitamine om als supplement te slikken is vitamine D. De helft van de bevolking heeft een vitamine-D tekort, vooral in de winter.
  • Rood vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker, borstkanker en hart- en vaatziekten.
  • Koffie schaadt de gezondheid niet. Integendeel, het verlaagt de kans op diabetes, baarmoederhalskanker en prostaatkanker

Mogelijk ken je mensen in je omgeving die ook kunnen profiteren van deze informatie. Stuur deze nieuwsbrief dan svp door. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl. Vergeet niet in je spamfolder te kijken voor de bevestigingsmail.

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl