Hoe is je relatie met je organen?

www.franklageweg.nl Hoe is de relatie met je organen?Heel veel mensen willen afvallen, meer energie, gezonder zijn etc. Wat mensen hiervan weerhoudt, is vaak een combinatie van factoren, zoals stress, gewoontepatronen zoals te weinig bewegen, verkeerd of teveel eten en te kort slapen, geleid worden door negatieve gedachten en emoties. Veel mensen stellen zichzelf vragen zoals: “hoe val ik af?” of: “hoe krijg ik meer energie?” Veel effectiever is het om te kijken naar de relatie die je hebt met je organen. Dit is een onderwerp dat me persoonlijk aan het hart (orgaan) gaat. In deze nieuwsbrief staat een schat aan informatie voor als je echt iets aan je gezondheid en energie wil doen of bewust wil worden wat er nodig is om af te vallen.

Organen en voedsel

Veel mensen doen een tijdje hun best om af te vallen. Ze tellen calorieën en na een tijdje vallen ze terug in hun patroon. Hoe opwindend is het om calorieën te tellen? Totaal niet! En daarom wordt het in de meeste gevallen ook niet volgehouden. Bovendien: goedkope calorieën zijn niet hetzelfde als voedzame calorieën. Stop dus met calorieën tellen en besef dat als jij je organen het beste geeft wat er is, zij het beste aan jou geven wat ze hebben.

In China beschouwt men de organen vaak als hun kinderen. Dat vond ik een openbaring. Wie wil nou zijn eigen kinderen vergiftigen met sigarettenrook of het bijzondere kind – de lever – kapotmaken met alcohol of de nieren uitputten? Wie wil de kindjes die maag en darmen heten, belasten met belastend voedsel?
Soms wordt er zoveel alcohol in een lichaam gestopt, dat het lichaam er letterlijk van kotst.

Waarom stoppen we zoveel dingen in onze mond die onze organen belasten (suiker, alcohol, verkeerde vetten etc. etc?)  Veel mensen zijn verslaafd aan de smaken zoet, zuur en zout en onmiddellijk voelen ze zich lekker als ze een combinatie van deze smaken tot zich nemen.

De vraag is: Moet het altijd lekker en makkelijk zijn? Moet voedsel ons altijd maar ‘geruststellen’ of  ‘troosten’? Is de kick of ontspanning door voedsel echt altijd nodig?  Is ‘het plezier’ wat zelfdestructie door voedsel geeft echt wat we ten diepste willen of moeten we alles met grote regelmaat weg eten/drinken, omdat we niet willen voelen hoe we ons écht voelen?

De hele dag hebben we keihard gewerkt of veel gedaan (onze organen gestrest) en hebben ze het daarom “verdiend” om ze nog verder uit te putten door alles wat er in wordt gegooid?
Op korte termijn geven zulke voedingsmiddelen ‘plezier’. Op lange termijn maakt het onze organen zwak en krijgen we last van een van de grootste ziekteveroorzakers van deze tijd: ontstekingen!

Zijn er misschien betere manieren om ons goed te voelen en tegelijkertijd meer energie te krijgen? Bijvoorbeeld door bewust te ademen, niet toe te geven aan de impuls om wat lekkers in onze mond te stoppen en te oefenen met puur eten.  Zelf vind ik het superlekker om elke dag vers geperst groentesap te drinken: citroen, bleekselderij, groene appel, gember, spinazie, boerenkool, paprika, rode biet, wortel.  Ik krijg er een enorme hoeveelheid energie van en alle smaken worden vervuld, waardoor ik ook geen behoefte heb aan taart, koek of wat dan ook.

Zolang de hersenen alleen de smaken zoet, zuur en zout krijgen, blijven ze smachten naar de andere smaken. Die krijgen ze niet en daarom willen ze meer en meer. We nemen niet de andere smaken, maar nemen nog meer zoet, zuur en zout en daarom zijn onze hersenen nooit echt vervuld en eten we meer dan nodig is.

Organen en emoties

Misschien nog wel belastender dan voedsel kunnen emoties voor de organen zijn. Langdurige boosheid schaadt de lever, langdurend verdriet de longen etc. Reageer je bij veel gebeurtenissen met boosheid, frustratie of woede, dan weet je nu dat je je lever geen dienst bewijst. Het beoefenen van compassie of het opmerken van de eerste signalen van boosheid en drie keer diep ademhalen en je losmaken van de gebeurtenis of persoon heeft al een zeer heilzaam effect.

In plaats van iets in onze mond te stoppen om een emotie maar niet te hoeven voelen, is het ook heilzaam om gewoon jezelf toe te staan hoe je je voelt. Voel je je eenzaam, sta jezelf toe je zo te voelen, voel je boosheid idem. Door emoties te herkennen en erkennen, kunnen ze langzamerhand oplossen en verbreek je de gewoonte om ze weg te eten, drinken of weg te denken, zappen, internetten.

Hoeveel meer effect heeft gezond voedsel als je je in balans voelt, dan als je wordt verteerd door boosheid, verdriet,  frustratie etc.  Hoe fijn en heilzaam is het voor je organen als je ze lange tijd rust geeft, door na het avondeten niks meer te eten?

Organen en houding

Hoe je je voelt, wordt onder andere bepaald door je houding. Als je in elkaar zit of staat, is het bijna onmogelijk om in je kracht te zijn en is het veel moeilijker om je goed te voelen en om stress aan te kunnen (letterlijk: een verminderde veerkracht). Daarnaast druk je je organen en ruggengraat in elkaar. Hoe gezond je ook eet, het bloed kan niet goed stromen en komt niet daar waar je het nodig hebt.

Bewegen en organen

Hoewel sport en bewegen bijzonder belangrijk zijn, zijn er weinig bewegingsvormen die de organen actief laten meedoen. Mijn oma van 98 jaar doet elke dag een beetje Chi Neng Qigong. Hierdoor worden haar darmen en nieren gestimuleerd wat natuurlijk super belangrijk is voor iemand die verder niet veel beweegt. Bij Chi Neng Qigong worden de organen en ruggengraat zowel direct gemasseerd door de bewegingen en wordt de energiestroom in de meridianen gestimuleerd, waardoor de organen de juiste hoeveel energie ontvangen.Verder brengt Chi Neng de emoties in balans, wat zeer heilzaam is voor de organen.

Terwijl bij de meeste bewegingsvormen de aandacht naar buiten is gericht (een bal of de omgeving)
maken bewegingsvormen als Chi Neng Qigong ons bewust van de relatie met ons lichaam, onze organen en onze emoties. Het kost dan geen moeite meer om een goede relatie met je organen te hebben. Het gaat vanzelf. Afvallen, een goede gezondheid en energie ontstaan op een natuurlijke manier, omdat je zorg draagt voor de kinderen in jezelf: je eigen organen.

Voel je vrij deze nieuwsbrief te delen met een ieder die een betere gezondheid kan gebruiken.
Inschrijven voor de nieuwsbrief kan door je in te schrijven op: franklageweg.nl. (Check altijd even je spamfolder voor de bevestigingsmail.)

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Verdiepingsworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl