www.franklageweg.nlBeste allemaal,

We leven in een tijd met ontzettend veel prikkels. Veel jongeren ervaren al keuzestress en raken voor hun dertigste burn-out. Een van de belangrijkste vragen die we kunnen stellen, is wat ons nou daadwerkelijk gelukkig maakt.

Als je op je sterfbed ligt, waar wil je dan vooral in hebben geïnvesteerd?

Moet je hele bucketlists hebben afgewerkt om gelukkig te worden?

75 jaar (!) durende Harvardstudie laat zien: zo word je pas echt gelukkig!


Voor 80% van de jongvolwassenen is rijk worden een van de hoogste levensdoelen.

Als je nu zou investeren in je toekomstige beste ik, waar zou je dan je tijd en energie in stoppen?

Wat houdt ons gelukkig en gezond, ons leven lang? Als je denkt dat het roem en geld zijn, dan ben je niet de enige — maar volgens psychiater Robert Waldinger vergis je je. Als leider van een onderzoek naar volwassenheid en geluk dat al 75 jaar loopt, heeft Waldinger beschikking over een ongeëvenaarde hoeveelheid gegevens over echt geluk en tevredenheid.

Ik noem de twee belangrijkste lessen uit het Harvard onderzoek over geluk.

Het belang van hechte relaties


De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat geluk niet schuilt in diploma’s of een flitsende carrière. Het meest gelukkig zijn mensen die een hechte band hebben met familie, vrienden en hun omgeving. Daar kan geen gevulde bankrekening tegenop. De studie toont aan dat wanneer je iemand in je leven hebt die je kunt vertrouwen, dit je zenuwstelsel kalmeert en je hersenen langer jong blijven. Ook ervaar je minder emotionele en fysieke pijn.

Kwaliteit boven kwantiteit


Een opvallende tweede conclusie uit het onderzoek is dat geluk niet afhangt van het aantal relaties dat je hebt. Veel belangrijker dan kwantiteit is kwaliteit. Je kunt beter een re