“Erken ‘leefstijlgeneeskunde’ als medisch specialisme”, schrijven drie experts in het veld. “Dat is in het belang van de patiënt en premiebetaler.”
“Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit kunnen laten zien.”  NRC Next 4 april, 2018.Chi Neng Qigong

Leefstijlgeneeskunde

Van mijn vijfde tot mijn twaalfde heb ik astmatische bronchitis gehad wat resulteerde in benauwdheid. De kinderarts gaf mij een blauw pilletje en een half wit pilletje die ik trouw dagelijks nam en waarvan ik dagelijks geen verlichting merkte. Bij benauwdheid ga je in elkaar zitten, dan lijk je makkelijker te kunnen ademen. Maar wat gebeurt er dan? De long-energie wordt nog minder goed. Later kreeg ik last van een chronisch verstopte neus en op mijn 17e een depressie. Tijdens de opleiding van Chinese geneeswijzen leerde ik het verband zien tussen astmatische bronchitis, neus (hoort bij long) en depressie.

Zo lopen er nog miljoenen mensen rond met klachten die ze eigenlijk niet zouden hoeven hebben. Met een eenvoudige, maar zeer doeltreffende Qigong oefening kan de long-energie worden versterkt, waardoor klachten als astma en depressie kunnen afnemen of zelfs verdwijnen.
Het is zowel voor de gezondheid als voor de portemonnee bijzonder prettig dat leefstijlgeneeskunde steeds meer aandacht krijgt.

Mind-body interventies

Iedereen die de afgelopen nieuwsbrieven heeft gevolgd, heeft kunnen lezen dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt  dat mind-body interventies ongelooflijk veel kunnen doen om de gezondheid te bevorderen.

Vervolg NRC-next artikel

Het prijzenswaardige initiatief ‘Keer diabetes 2 om’ gesteund door VGZ, TNO en het Leids Universitair Centrum verdient navolging, want het potentieel van leefstijlgeneeskunde, preventief en curatief, is in medische en financiële termen ongekend groot.

“De resultaten van dat onderzoek spreken voor zich.. Bijna negentig procent van de deelnemers is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna veertig procent kan na een jaar nog steeds zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiënten kan zelfs van insuline af. Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit kunnen laten zien.

Het therapeutische en financiële potentieel van (curatieve) leefstijlgeneeskunde blijft niet beperkt tot diabetes 2. Er zijn voldoende serieuze indicaties en studies die laten zien dat leefstijl in belangrijke mate kan bijdragen aan klachtenreductie of zelfs remissie bij een breed spectrum van dure aandoeningen, zoals darmklachten of astma. Dat running-therapie kan helpen bij angststoornissen, dat specifieke diëten kunnen helpen bij de ziekte van Chrohn en dat buikvet reductie  kan leiden tot aanzienlijke verbetering van astma. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen zingeving/beweging en dementie; voor chronische ontstekingen (reuma, eczeem, psoriasis) en meditatie en voor het potentieel van probiotica bij de ziekte van Parkinson en enkele (dure) psychiatrische stoornissen.”

Voeding voor de hersenen: (verklein de kans op Alzheimer met 76%)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat personen die elke week minstens drie fruit- of groentesappen drinken, maar liefst 76 procent minder kans op alzheimer hebben, vergeleken met personen die minder dan 1 keer in de week deze sappen drinken.
Sommigen zullen meewarig het hoofd schudden wanneer ze horen dat fruit-, of groentesapjes de kans op alzheimer met 76 procent kunnen verminderen en opperen dat dit wel een kleine, slecht uitgevoerde studie moet zijn. Deze studie verscheen echter in The American Journal of Medicine, een belangrijk medisch tijdschrift, waarbij de studieopzet nauwkeurig gecontroleerd wordt. Bovendien werd deze uitgevoerd met meer dan 1800 proefpersonen en duurde hij tien jaar. (bron: de voedselzandloper, dr Kris Verburg).

Persoonlijk ben ik meer een voorstander van versgeperst groentesap dan enkel fruitsap, aangezien groentesap minder suiker bevat dan fruitsap. Zelf maak ik dagelijks een heerlijk sap met een slowjuicer waarin ik gember, wortelen, bieten, een citroen, bleekselderij, spinazie (alleen biologisch), boerenkool, paprika en twee groene appels pers. Voeg koudgeperste olijfolie toe om de opneembaarheid te verbeteren alsmede een kwart theelepel kurkuma, zwarte peper en een scheutje lijnzaadolie (omega 3).

Verklein de kans op oogziekte met bijna de helft

Met name spinazie, boerenkool en gele of oranje paprika helpen de kans op macula degeneratie (een oogziekte van het netvlies) waarvan nu al 500.000 ouderen last hebben, met 42% te verlagen. (onderzoek Erasmus MC).

Minder rimpels door gezonde voeding

Scoorden vrouwen hoog op gezonde voeding als groente, fruit en vis en laag op vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol en hielden ze zich dus goed aan de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding, dan nam het percentage rimpels significant af.  Vrouwen die dagelijks een glas alcohol nuttigden, hadden niet significant minder rimpels. Het lijkt erop dat alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet als het gaat om rimpelvorming. (Erasmus MC en gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology). Bij mannen is er geen verband vastgesteld tussen voeding en rimpelvorming.

In de volgende nieuwsbrief lees je over hetzelfde onderwerp een nieuwe belangrijke tip.

Workshop Chi Neng Qigong

Ken je mensen die interesse hebben dan wel baat kunnen hebben bij de informatie in deze nieuwsbrief, stuur deze dan s.v.p door. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op: franklageweg.nl

Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Verdiepingsworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl