www.franklageweg.nl“Nu hebben we wetenschappelijk bewijs dat de geest het lichaam kan genezen”  (Prof dr. Herbert Benson, Harvard)

In deze nieuwsbrief vind je inspiratie van een van de grootste autoriteiten op het gebied van mind-body healing: Dr. Herbert Benson. De gehele nieuwsbrief is gebaseerd op zijn boek: Relaxation Revolution: the  Science and Genetics of Mind-Body Healing (2010).

Bewijs voor gezond verstand: mind-body technieken


In China weten ze al duizenden jaren dat het ontspannen van de geest een ongelooflijk sterk helend effect op het lichaam heeft. Het is geweldig dat ook de Westerse wetenschap onderzoek heeft gedaan naar de invloed van de geest op het lichaam en wat ontspanning en geloof in genezing doen voor de gezondheid.
“Wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat de “wonderlijke” zelfgenezende vermogens van de geest en het lichaam niet minder significant zijn dan de “wonderen” die door medicijnen of chirurgie verricht worden”, aldus Benson.

Bensons boek maakt inzichtelijk hoe en waarom mind-body technieken zo goed werken. Mind-body technieken zijn ontspannings- en bewegingsoefeningen waarbij de geest actief wordt ingezet voor genezing van het lichaam. In het boek van Benson wordt Qigong expliciet genoemd als bewezen mind-body techniek.

De twee belangrijkste mijlpalen die zijn bereikt in het onderzoek naar mind-body technieken zijn:

  • De ontspanningsrespons
  • Verwachting-geloof

In deze nieuwsbrief beperk ik me tot de ontspanningsrespons,