Mogelijk heb je het twee weken terug op het journaal gezien of in de krant gelezen: Het aantal burn-outs is schrikbarend gestegen. Maar liefst 15 procent van de vrouwen heeft een burn-out of heeft een burn-out gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4 procent. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent. Dit zijn de geregistreerde percentages door huisartsen en bedrijfsartsen. In de praktijk is het aantal zeer waarschijnlijk nog hoger.

Vrouwen krijgen vaker een burn-out dan mannen. Dit is niet zo raar. Zij besteden nog steeds veel meer tijd aan opvoeding, mantelzorg en het huishouden aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het is niet altijd mogelijk om de werkdruk of de druk die het leven met zich mee brengt direct te verminderen. Wel is het mogelijk om de manier waarop je met de druk omgaat te veranderen. Ik ga zo in op de rol die Chi Neng Qigong hierin kan spelen.

Wat zijn de klachten bij een burn-out?

Fysiek:

Vermoeidheid, slechte concentratie, eerder vatbaar voor ziektes, uitputting en een opgebrand gevoel, hoofd,- rug-, nek- en gewrichtspijn, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, gebrek aan eetlust en misselijkheid.

Psychisch:

Opgejaagd en rusteloos gevoel, angstig, paniekaanvallen, piekeren, somberheid, huilbuien, vergeetachtigheid, prikkelbaar, geen beslissingen kunnen nemen, alles is teveel, niet meer kunnen genieten, machteloosheid.

Niet al deze klachten hoeven voor te komen om te spreken over een burn-out. De meest kenmerkende klacht voor een burn-out is de chronische vermoeidheid.

 

De afgelopen 15 jaar heb ik talloze mensen met stress, en burn-outklachten gecoacht en lesgegeven in Chi Neng Qigong. Zij hadden bijzonder veel baat bij deze effectieve, meditatieve bewegingsvorm. Hieronder vertel ik in het kort wat Chi Neng kan doen bij stress- en burnoutklachten. De lijst is alles behalve compleet.

Wat kan Chi Neng Qigong betekenen in het voorkomen of het herstellen van een burn-out?

  • Mijn Chinese leraar zegt altijd: We vliegen overal heen, naar ons werk, naar Beijng, maar onze organen doen de hele dag niks. Dat zijn passieve passagiers. Het is niet zo raar dat deze na verloop van tijd minder goed gaan werken (bijvoorbeeld obstipatie). Afvalstoffen hopen op en de energie kan niet vrij en ongehinderd stromen. We worden moe, onze stemming daalt en en als de organen niet goed functioneren geeft dat alleen al stress.
  • Als de organen niet goed functioneren, heeft dat invloed op onze emoties. Deze zijn niet in balans. Denk aan het ‘op je lever’ hebben. Frustratie en boosheid horen bij dit orgaan en zo corresponderen alle organen met een bepaalde emotie.
  • Alles in ons is naar buiten gericht. Op het moment dat we opstaan, is onze aandacht op drie dingen gericht: de ander/het andere, de toekomst en het verleden. Dit vormt een gigantisch energielek omdat we voortdurend onszelf en onze lichaamssignalen negeren. Met de ander of het andere wordt onder andere ‘werk’, maar ook de aanslag die ‘sociale media’ op ons doet, bedoeld. Maar zelfs als we hardlopen, tennissen of golfen is onze aandacht naar buiten gericht.
  • Als je het lichaam met een huis vergelijkt, leven we meestal op zolder (in ons hoofd).  Daar voelen we ons relatief veilig en daar is de controlekamer continu ‘aan’ om te zorgen dat alles goed gaat/dat er niks mis gaat.
  • Door de eisen die we aan ons zelf stellen of die de omgeving aan ons stelt, staan we continu in de ‘doe-modus’. Steeds bezig met het volgende of het zorgen voor de ander, waardoor zowel ons lichaam als onze geest nooit echt rust krijgen.
  • Nagenoeg ieder mens heeft ergens in zich het stemmetje dat hij/zij niet goed genoeg is. Als gevolg daarvan wordt er gecompenseerd in de vorm van please-gedrag, perfectionisme etc.
  • Doordat ons leven steeds drukker wordt, gaan we nog meer in ons hoofd leven, waardoor we topzwaar worden. Juist het vele denken, maakt dat we stress of angst hebben, onzeker zijn en uit balans zijn. De eisen die we aan onszelf stellen (ik moet….) wegen veel zwaarder dan onze lichaamssignalen. Deze merken we niet eens meer op.
  • Chi Neng Qigong brengt de aandacht naar binnen. Terug bij ons lichaam en naar de natuurlijke staat die we als kind hadden. Ons lichaam is 100% van de tijd in het hier en nu. Daar doet het geen moeite voor. Het is daar al. Op het moment dat we onze aandacht in ons lichaam brengen, zijn we meteen in het Hier en Nu. We lekken geen energie meer naar de toekomst, het verleden of andere mensen.
  • We versterken bij Chi Neng Qigong het contact met ons lichaam, waardoor we opmerkzamer worden en lichaamssignalen veel eerder voelen en ook serieuzer nemen.
  • We doen veel aardingsoefeningen, waardoor we uit ons hoofd en in ons lichaam komen (met name de onderbuik). Daar zit onze kracht en als we ons daarop focussen, verdwijnt de obsessieve neiging tot denken, piekeren en controleren.
  • We leren te observeren als we in ‘een verhaal’ schieten en leren onze aandacht terug te brengen naar waar we zijn. Met 60.000 gedachten per dag, waarvan 90% dezelfde gedachten zijn als die van als gisteren en waarvan 70% negatief is, is hier veel winst mee te boeken.
  • We hoeven ons hoofd niet stil te maken door op een kussentje te zitten. We zitten al de hele dag door en een van dingen die zo waardevol is, is dat we bewegen op een manier die heel veel energie genereert door het openen van de meridianen (energiebanen), de organen worden gemasseerd door de beweging en we bewegen onze gewrichten, spieren en pezen waardoor hoofd-, nek-, schouder- en rugklachten minder worden of verdwijnen.
  • Chi Neng Qigong zorgt voor de relaxatierespons. Het effect van de relaxatierespons (de respons die omgekeerd is aan de stressrespons) op onze gezondheid is buitengewoon groot. In een van de volgende nieuwsbrieven vertel ik daar meer over. Wie niet kan wachten, kan kijken in het boek van Dr. Herbert Benson: De Relaxatierespons.
  • Aan den lijve ervaar je hoe je op een andere manier kan reageren dan vechten, vluchten of bevriezen. Je leert juist bij stress te ontspannen en in je kracht te staan.

Zelf had ik geen stress of een burn-out toen ik in 2002 begon met Chi Neng Qigong. Toch heb ik sinds de eerste dag bijna elke dag getraind omdat het me energiek, gefocust en sterkt maakt en houdt.

Beginnersworkshop:

Er is dit jaar nog een mogelijkheid om de beginnersworkshop te volgen. Dit is een halve dag op 17 december, waarin je de belangrijkste basisoefeningen leert. Na de oefeningen is het mogelijk om de wekelijkse lessen te volgen maar je kunt ook thuis met een DVD zelf verder oefenen.

Het bijzonder mooie en informatieve Qi-magazine krijg je er bij deze workshop gratis bij.

Als je mensen kent voor wie deze nieuwsbrief waardevol kan zijn, stuur hem dan svp door.

Hartelijke groet, Frank Lageweg