www.franklageweg.nl“Als je stress niet corrigeert, is het onmogelijk om een gezonde leefstijl vast te houden”.

Prof dr. Hofstra

Ook dit nieuwe cursusjaar zal ik mij inspannen om voor jullie interessante nieuwsbrieven samen te stellen. Het is mijn doel dat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van tips en adviezen, zodat ze hun gezondheid zelf in eigen hand kunnen nemen.

In deze nieuwsbrief lees je heel kort iets over of het goed is om wel of geen brood te eten. In een van de volgende nieuwsbrieven, over gezond afvallen, vertel ik daar meer over.

Deze nieuwsbrief begint met een verhaal en filmpje van cardioloog prof dr. Hofstra, gevolgd door een inspirerend verhaal van een vrouw die ik China ontmoette en die na 17 jaar eindelijk genas van de vermoeidheidsziekte ME.

Hart voor je hart

Van alle hart- en vaatziekten wordt 90% veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Veel initiatieven om dit om te buigen hebben nog niet het gewenste resultaat gehad. Daarom heeft het VUMC gekozen voor een nieuwe leerstoel, waarbij op wetenschappelijke basis wordt gewerkt aan preventie van een ongezonde leefstijl. Cardioloog Leonard Hofstra is per 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten en bekleedt de leerstoel ‘Risk profiling in heart disease’ vanuit Cardiologie.

Klik op deze link voor een interessant interview met dr. Hofstra.

Voor mensen die echt geen tijd hebben om dit interessante filmpje te kijken, vat ik kort samen wat dr. Hofstra zegt:
In Nederland en ook in andere westerse landen wachten we tot mensen ziek worden en komen dan pas in actie. Een Chinese spreuk en de oudste medische tekst ooit gevonden, zegt dit:

De superieure dokter voorkomt de ziekte
De middelmatige dokter gaat de ziekte behandelen voordat die evident wordt
De inferieure dokter behandelt de ”full blown disease”

“We laten inferieure dokters behandelen en opereren en wachten veel te lang tot mensen ziek worden”, aldus dr. Hofstra. Het gevolg hiervan konden we onlangs op het journaal zien. De huisartsen kunnen de patiëntenstroom eigenlijk niet meer aan.

Verder zegt dr. Hofstra dat als je stress niet corrigeert, het onmogelijk is om een gezonde leefstijl vast te houden en hij vertelt dat slapen ontzettend belangrijk is. Als we te weinig slapen, gaan we ook weer meer eten en snoepen met alle gezondheidsgevaren van dien.

Brood eten: gezond of niet?

Op de vraag ‘wel of geen brood’ zegt dr. Hofstra: Ik zou heel weinig brood nemen. We eten veel te veel koolhydraten en zouden meer groenten en gezonde vetten moeten nemen.

Het is fijn om te weten dat we zelf heel veel kunnen doen aan onze gezondheid en dat is iets wat we allemaal ook wel weten. Helaas is het wat lastiger om het in praktijk te brengen in een wereld waarin we werken, overspoeld worden door apps, facebookberichten en waarin we de zorg hebben voor ons zelf en de mensen om ons heen. Veel mensen worstelen met de volgende vragen:

Hoe krijg ik dan minder last van stress?
Hoe slaap ik beter?
Wat is dan precies gezond eten en bewegen?
Hoe breng ik dit allemaal in de praktijk in mijn leven?
Waar moet ik beginnen en hoe houd ik het vol?
Wat betekent het om vanuit vertrouwen te leven in plaats vanuit stress en controle?
Hoe krijg ik meer energie?


Als je stress niet corrigeert, is het onmogelijk om een gezonde leefstijl vast te houden, aldus Hofstra. Dit is ook het uitgangspunt van waaruit wij drie jaar geleden begonnen zijn met het ontwikkelen van de workshop Van stress naar Kracht. De workshop heeft echter een veel hoger doel dan alleen stress wegnemen.

De workshop geeft antwoord op bovenstaande vragen en het laat je ervaren hoe het is om daadwerkelijk van stress naar Kracht te gaan.
Weten wat je kan veranderen om een gezondere leefstijl te hanteren is een begin. Volhouden op wilskracht is vaak een grote uitdaging en is meestal niet blijvend. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 96% van de mensen die aan een vermageringsdieet beginnen, binnen een half jaar weer terug zijn op het oorspronkelijk gewicht. Inzicht is de sleutel tot blijvende verandering en dat is wat je deze dag onder andere gaat leren.

Op 12 november is de eerstvolgende workshop Van stress naar Kracht. Zowel de workshops Chi Neng Qigong als deze workshop zijn vaak al snel vol, dus als je interesse hebt, wacht dan niet met inschrijven.

Eigen verhaal

Ik was 31 jaar en trainde Chi Neng Qigong een maand in China bij een Chinese leraar in huis. Ik was gezond en afgetraind. Een mede-cursist was een vrouw uit Nieuw-Zeeland die 17 jaar de vermoeidheidsziekte ME had gehad en indertijd soms dacht dat ze dood ging, omdat ze zo leeg en uitgeput was. Op het moment dat ik haar sprak, was ze begin 50 en geheel hersteld van haar vermoeidheidsziekte. En dat niet alleen. Ze had veel meer energie dan ik ! Zij deed al 9 jaar aan Chi Neng Qigong. De eerste tijd had ze er geen baat bij, maar ze bleef stug volhouden tot ze niet alleen weer gezond, maar zelfs uitzonderlijk energiek was.

Ik had spieren van het fitnessen, zij had Qi (energie). Ik moest elke pauze slapen van de bijzonder zware trainingen. Zij ging in de pauze nog verder trainen. Mijn ogen werden geopend voor wat mogelijk was en ook voor wat belangrijk was.

Je kunt nog zoveel sporten, je kunt nog zo gezond eten, toch is dit geen garantie dat je ook energie opbouwt. Dit heb ik aan den lijve ervaren en ik weet nu ook heel goed wat het is om veel energie te hebben. Dit heb ik verworven door net als deze vrouw (Erin) elke dag Chi Neng Qigong te beoefenen.

Meditatievormen als Chi Neng Qigong zorgen vaak voor een opwaartse spiraal:
Door in contact te komen met je lichaam, word je je bewust van je houding, word je je bewust wat je lichaam voedt en wat je lichaam belast en leer je om uit de maalstroom van je denken te komen.

Het lichaam wil gezond zijn, maar we belasten het op zoveel manieren. Met alleen al ons denken zijn wij in staat ons eigen lichaam veel te veel te belasten.

Lichamelijke ongemakken ontstaan vaak door een combinatie van een structureel verkeerde fysieke  houding in combinatie met stress, te weinig slaap, belastende voeding, een bepaald levenspatroon (perfectionist, pleaser, continu naar buiten gericht zijn, overleven in plaats van leven en ongezonde denkpatronen).

De kern van deze nieuwsbrief is dat ik hoop dat je beseft dat je zelf veel kunt doen om je gezondheid in eigen hand te nemen en daarmee ziektes kunt voorkomen of in de hand kunt houden.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen via de mail of op social media.
Wil je de nieuwsbrief ook zelf ontvangen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief op  franklageweg.nl. Je ontvangt dan het gratis e-boek “Sterk door balans”.

Hartelijke groet, Frank Lageweg

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Verdiepingsworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl