Heb je enig idee hoeveel gedachten een mens gemiddeld per dag heeft? Heb je enig idee hoeveel procent van die gedachten repeterende gedachten zijn? (dezelfde als gisteren en vorige week?) Denk je dat de meeste van die gedachten positief of negatief zijn?

Het antwoord op de eerste vraag is: gemiddeld 60.000 gedachten.
Het antwoord op de tweede vraag is: 95 %.
Het antwoord op de derde vraag is: negatief. Bij een groot onderzoek onder studenten bleek maar liefst dat 75% van hun gedachten negatieve gedachten waren.

We zijn dus de hele dag door aan het denken en we zijn het normaal gaan vinden om met een denk-machine in ons hoofd te leven die nooit uitgaat en zichzelf voortdurend op een negatieve manier herhaalt.

Zelf als we veilig en warm in bed liggen kan de denkmachine ons wakker houden doordat het allemaal mogelijke problemen aan het bedenken of overdenken is. Het is alsof we voortdurend ‘bezet’ zijn. Bezet door onze gedachten net zoals mensen bezet kunnen zijn die de hele dag op hun telefoon kijken.

Misschien herken je dat. Als de dingen niet gaan zoals je wilt, gaat de controlekamer aan. De denkmachine is voortdurend bezig om fysieke, mentale en emotionele pijn te vermijden (angst) en verlangens na te jagen. Dit is een dagtaak die veel energie kost. Denken is vaak ons grootste energielek.
Veel gedachten komen voort uit dezelfde bron: het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Dit wordt vaak gemaskeerd. Op sociale media zie je vaak hoe druk mensen zijn te laten zien hoe leuk hun leven is. Of het wordt weggedronken, weggegeten, weggerookt, weggeperfectioneerd, weggepleast, weggezappt, weggedacht, of op de een of andere manier gecompenseerd.

Zelfs als je bewust bent dat je heel veel aan het denken bent, is het bepaald niet makkelijk om het denken zomaar te stoppen. Is er een uitknop van het denken?

Door het vele denken, door het voortdurend mentale bezet zijn, kan het leven grauw en grijs lijken en voelen we maar ten dele meer dat we leven.

Je kunt met je voeten in de zee staan, de zon op je huid voelen, zeilbootjes voorbij zien varen en het toch niet beleven op het moment dat je gevangen zit in de maalstroom van je gedachten.

Omgekeerd kun je je compleet vervuld voelen op het moment dat je de planten water geeft of de vaatwasser inruimt. In het laatste geval ben je vrij van je gedachten. Je bent een met wat je doet en je geest bedenkt geen dingen die het liever zou doen dan planten water geven of de vaatwasser inruimen.

Je bent effectief in wat je aan het doen bent omdat er geen mentale ruis is. Dit is ook de staat waarin topprestaties worden verricht.

Hoe zou het zijn als je je denken alleen gebruikt als het daadwerkelijk nodig is en hoe zou je leven zijn zonder het voortdurende mentale geraas in je hoofd? Je zou weer voelen wie je bent en wat je wilt.
Je zou je compleet en tevreden voelen en het voortdurende zoeken naar iets buiten je zou wegvallen.

Dat is wat ik een rijk leven noem. De afgelopen 18 jaar heb ik vele meesters mogen ontmoeten en de essentie van al deze meesters kan inderdaad worden samengevat in deze twee woorden: denk minder, leef meer.

In de woorden van Ramana Maharshi (een van de belangrijkste Indische goeroes en mystici uit de vorige eeuw). “The degree of the absence of thoughts is the measure of your progress towards self-realization”.

Omdat het denken (of liever gezegd: niet-denken) zo belangrijk is voor de mate van levensgeluk en gezondheid heb ik er ook mijn werk van gemaakt. Mensen laten ervaren dat het mogelijk is om uit de gevangenis van het denken te komen.

Zeker bij grote uitdagingen is het niet altijd makkelijk om dat altijd in praktijk te brengen. Daarom is het belangrijk om juist ook te oefenen als alles relatief voor de wind gaat.

Wat een groot cadeau om te kunnen leven zonder de eeuwige stem en de rijkdom te ervaren die er dan is. in plaats van deze stem die ook nog eens vaak veroordelend is.

Bijproducten van minder denken en zorgen maken zijn: beter slapen, gelukkiger en meer tevreden zijn. Geen last meer hebben van het gevoel niet goed genoeg te zijn, een einde van de zoektocht naar jezelf. Sterker, gezonder en met zelfvertrouwen in het leven staan. Dit is wat mensen ervaren tijdens workshops en ook naarmate ze zelf oefenen. Iedereen kan het leren want het is altijd voor handen. Hier en Nu.

Het ego komt al snel met de vraag: word ik niet dom als ik minder denk. Of: gaat het niet allemaal mis als ik minder denk. 60.000 gedachten per dag waarvan 95 % repeterende gedachten zorgt ervoor dat we voortdurend mentaal bezet zijn en we hebben het niet eens door.

Als er ruimte komt in deze maalstroom, is er ruimte om te zien wat er gedaan of geregeld moet worden. Er is ook ruimte voor nieuwe en creatieve gedachten. Gedachten op zich zijn niet het probleem. Het gevangen zitten en elke gedachte geloven, dat is het probleem.

Genoeg gelezen hierover. Wil je ervaren en leren hoe het is om minder te denken en meer te leven, dan kun je overwegen om naar een workshop of coachingssessie te komen. Aanstaande zondag 12 maart is er een beginnersworkshop Chi Neng Qigong.

Voel je vrij deze nieuwsbrief door te sturen naar een ieder die het kan gebruiken.
Hartelijke groet, Frank

Beginnersworkshop Chi Neng Qigong  |  Verdiepingsworkshop Chi Neng Qigong | Workshop Van Stress naar Kracht | wekelijkse training | www.franklageweg.nl