www.franklageweg.nl Wilskracht en zelfbeheersing maken je gelukkiger en gezonder!Heb je je wel eens voorgenomen om iets heel beslist te veranderen in je leven? En heb je toen helaas binnen een maand moeten erkennen dat het je niet was gelukt om door te zetten?  Ik wèl en absoluut meerdere keren in mijn leven. Er was dan vaak een gevoel van verbazing en van falen. Verbazing, omdat het niet gelukt was, terwijl ik het me zo sterk had voorgenomen en falen, omdat het zelfs met deze sterke intentie niet gelukt was. Dit was niet goed voor mijn zelfvertrouwen.

Wilskracht en zelfbeheersing

Mensen die wilskracht en zelfbeheersing bezitten, zijn gezonder en gelukkiger. Hun relaties schenken meer bevrediging en duren langer. Ze verdienen meer en doen het beter op hun werk. Ze kunnen beter met stress, conflicten en tegenslag omgaan. Ze leven zelfs langer. Zelfbeheersing en wilskracht voorspellen beter dan intelligentie of iemand het goed doet op school, ze bepalen sterker dan charisma of iemand goed leiding kan geven en ze zijn belangrijker voor een gelukkig huwelijk dan inlevingsvermogen. Mensen die hun aandacht, emoties en handelen goed weten te beheersen, zijn vanuit vrijwel elk oogpunt beter af (Kelly McGonigal, docent psychologie aan Stanford University).
Zelf heb ik een tijd moeite gehad om bepaalde dingen vol te houden. Ik begon heel enthousiast, maar hield het amper een maand vol. Inmiddels gaat het heel makkelijk en kost het geen wilskracht meer om bijvoorbeeld ’s morgens om 5.30 uur op te staan en anderhalf uur Chi Neng Qigong (meditatie in beweging) te doen en dan een uur te fietsen om mijn zoontje naar de opvang te brengen.

Zelfbeheersing leren door mediteren

Inmiddels weet ik wat hoe het kan dat het nu zo makkelijk gaat. De neurowetenschap heeft ontdekt dat als je het brein laat mediteren, het niet alleen beter wordt in meditatie, maar ook in zelfbeheersingstaken als aandacht, concentratie, omgaan met stress, impulsbeheersing en zelfbewustzijn. Wie regelmatig mediteert, wordt niet alleen daarin beter: langzamerhand ontwikkelt het brein zich tot een precies afgestelde wilskrachtmachine. Regelmatig mediteren leidt tot meer grijze materie in de prefrontale cortex en in de breingebieden waar het zelfbewustzijn huist.

Goed nieuws! Mediteren is niet moeilijk

Het eerste goede nieuws is dat 5 minuten per dag oefenen al verschil maakt en dat na (in totaal) drie uur oefenen de vermogens op het gebied van aandacht en zelfbeheersing vooruit gaan. Na elf uur mediteren namen de onderzoekers van Stanford die veranderingen ook in het brein waar.

Nieuwe mediteerders beschikten over meer neurale verbindingen tussen breingebieden die een rol spelen bij concentratie, afleidingen negeren en impulsbeheersing. Hersenen lijken door meditatie net zo te veranderen als spieren: om de gevraagde prestatie te kunnen leveren, worden ze zowel groter als sneller.

Het tweede goede nieuws: je kunt niet “slecht” zijn in mediteren. Er zijn mensen die gestopt zijn met mediteren omdat ze er niet zo snel beter in werden. In feite is het zo dat juist niet goed zijn in mediteren maakt dat het werkt. Als het niet lukt en je steeds gefrustreerd opmerkt dat je gedachten afdwalen, zal het je concentratievermogen voor de rest van de dag vergroten, omdat je je hersenen getraind hebt.


Chi Neng Qigong: meditatie in beweging

Je kunt op heel veel manieren mediteren. Mijn voorkeur gaat er naar uit om het niet zittend te doen, maar meteen de grote voordelen van bewegen mee te pakken, zoals met Chi Neng Qigong.

Na de training voel ik me wakker, sterk, soepel en gefocust: klaar voor de dag.

De wilskracht die hier wordt bedoeld, is overigens niet de wilskracht die mensen over hun grenzen laat gaan en de bijnieren

uitput. Het is de wilskracht die voedend werkt, omdat hij je steunt in keuzes die voor lichaam en geest heilzaam zijn, zoals afvallen, werken aan je gezondheid, meer bewegen, op tijd naar bed, minder tv kijken, energielekken dichten enz.

Het is heel normaal dat het begin moeizaam gaat. Je moet iets overwinnen en het kan in eerste instantie als ‘moeten’ voelen. Als je ervoor kiest door te zetten, zal je merken dat het steeds minder moeite kost en dat je steeds meer beloond zult worden voor je inspanningen.

Wil je op korte termijn de voordelen van wilskracht en zelfbeheersing leren?

Op 25 september bij de workshop Van stress naar Kracht leer je manieren om je zelfbeheersing en wilskracht te ontwikkelen zoals die ook op Stanford University onderwezen worden. Daarnaast leer je nog veel en veel meer om daadwerkelijk van stress naar fysieke, mentale en emotionele Kracht te gaan en zo doelen te verwezenlijken die je al jaren van plan was, maar die niet zijn gelukt.

Leer Chi Neng Qigong in een ochtend zodat je de voordelen van meditatie in beweging dagelijks in je leven kunt brengen en tevens je zelfbeheersing en wilskracht ontwikkelt.

Tot ziens op een training!