frank-lageweg-motiveren-kun-je-lerenIk kom regelmatig mensen tegen die wel graag willen bewegen, afvallen, mediteren, Qigongen, gezond eten etc. maar het niet volhouden. Ze hebben dan het gevoel dat ze tekortschieten of falen want het lukt hen niet om de stap blijvend te maken. Soms ‘accepteren’ ze uiteindelijk maar dat ze op een lager niveau leven dan ze eigenlijk willen. Dit accepteren is geen echt accepteren, maar meer een voortdurende frustratie waarmee ze denken te moeten leven. Kan het ook anders? Ik denk dat iedereen de kracht heeft om te veranderen.

Motiveren moet je leren

Motivatie is de basis van elke verandering. Je kunt nog zó goed weten wat je wilt, maar als je niet de motivatie hebt om de verandering te maken, zul je niet in actie komen en blijven. Zeer belangrijk om een verandering in gang te zetten, is om te werken met hele kleine stapjes zodat je daadwerkelijk succes kunt boeken. Succes motiveert om door te gaan.

Tijdens de Verdiepingsworkshop Chi Neng Qigong, laat ik mensen op verschillende krachtige manieren ervaren hoe je jezelf kunt motiveren. Deze vorm van motivatie is niet gebaseerd op wilskracht maar op inzicht. Hoe sterker je weet waarom je iets wil, hoe groter de kans dat het echt lukt. Tijdens de workshop toon ik een deel van de film: The Connection. In deze film vertellen wetenschappers, artsen, Dr. Kabatt  Zinn (oprichter Mindfulnessprogramma) en een professor van Harvard medical school over de resultaten die met Qigong, yoga, mindfulness zijn behaald. Er komt een arts aan het woord die vertelt hoe hij van de spierziekte MS is genezen. Er wordt verteld wat de invloed is van meditatievormen op de hersenen en op het DNA en er komen ex-patiënten aan het woord die vertellen over hun genezingsproces. Persoonlijk vind ik deze film super inspirerend en motiverend omdat aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt getoond wat mogelijk is als je zelf dagelijks in actie komt om aan je gezondheid te werken. Kortom: een zeer motiverende film!