frank-lageweg-100+en-gezond-vitaal-en-gelukkig

Onderzoeksjournalist Dan Buetnner heeft dit uitvoerig onderzocht. Na twee keer overtuigend te hebben verloren met armpje drukken van een 104-jarige, ligt het antwoord voor de hand… Gezond, vitaal en gelukkig oud worden én ook nog eens een belangrijke bijdrage leveren als je 90 à 100+ bent. Natuurlijk is  dat voor een deel geluk hebben. Dat het niet altijd de genen zijn die dit bepalen, bewijst de Amerikaanse hartchirurg Ellsworth Wareham zeer duidelijk. Geen van zijn voorouders bereikte een uitzonderlijke leeftijd. Deze week was hij nog te bewonderen in de TV-show van Ivo Niehe.

Op 95-jarige leeftijd deed Wareham nog 40 hartoperaties per week, waaronder zware open hart operaties, en op 97-jarige leeftijd bouwde hij eigenhandig een enorm hekwerk rond zijn huis. Hij kent geen een fysiek ongemak. Hij vertelt dat de Universiteit van Stansford onderzoek had gedaan: als je dagelijks drie keer per dag de trap oploopt en afloopt, verkleint dat de kans op hartaandoeningen met 47%. Hij doet dat zelf altijd minimaal 8 à 10 keer per dag. Zo zijn er in China veel 90 en 100 plussers die nog dagelijks wallsquatten. Ze houden zo hun nierenergie sterk wat zeer belangrijk is om de levensenergie, botten, hersenen, hart, benen, ruggengraat en wilskracht sterk te houden.

The blue zone / 100 + vitaal, kan dat?

Er zijn vijf plekken in de wereld waar relatief heel veel honderdjarigen zijn en waar kanker, dementie en alzheimer, hart-en vaatziekten niet of nauwelijks voorkomen: Okinawa (Japan), Costa Rica, Sardinië, Ikaria (Griekenland), Californië (Loma Linda). Dit zijn de zogeheten blue zones, de blauwe zones.

Okinawa heeft het laagste percentage borst- en prostaatkanker ter wereld. De mensen eten hier heel veel groente en soja, haast geen suiker en zout en alleen goede vetten. Dit moet lange tijd worden volgehouden, anders heeft het geen zin. Het eten van noten kan het leven doorgaans met twee à drie jaar verlengen.
Volgens onderzoeker dr. Bradley Willcox  zou je 80 % van de hartklinieken, 1/3 van de kankerafdelingen en heel veel verpleeghuizen kunnen sluiten als de mensen in het westen hetzelfde zouden leven als in Okinawa.

Een hoge leeftijd is doorgaans een combinatie van én gezond én gelukkig zijn. Mensen die niet gelukkig zijn, leven gemiddeld acht jaar korter. In Okinawa is er geen woord voor met pensioen gaan. Ze bewegen en werken er tot op zeer hoge leeftijd. Wel is er een woord voor zingeving: Ikigai, de reden waarom ik ’s morgens opsta.

Time to ACT!

As. zondag bij de workshop Van stress naar Kracht vertellen we uitgebreid over de vitaliteitspiramide. Hierin worden alle gemeenschappelijke aspecten van deze mensen uit de blue zone uitgebreid besproken. Bijzonder is dat ze niet alleen heel oud worden, maar ook vitaal en gelukkig blijven, nauwelijks klachten ontwikkelen en tot zeer hoge leeftijd een bijdrage leveren aan de gemeenschap.

Nieuw in de workshop Van stress naar Kracht is het onderdeel: ACT (Acceptatie en Commitmenttherapie).
Dit sluit naadloos aan bij de bovenstaande blue zone.

Veel mensen weten wel dat ze gezonder willen leven, maar ze  krijgen het niet voor elkaar. Of ze houden het een tijdje vol en vallen dan weer terug in hun oude patroon. ACT is een wetenschappelijk bewezen methode die op eenvoudige wijze helpt om mensen mindful te laten leven op basis van hun waarden.
Hier een heel kort en leuk filmpje om te laten zien wat het inhoudt en waar je al meteen je voordeel mee kunt doen: Het keuzemoment.