Versnipperd of verzameld levenAlleen al op scholen komt het veel voor: versnipperd leven. Leerlingen met faalangst, stress of hoofdpijnklachten die via de huisarts bij de neuroloog belanden die hen ook niet kan helpen. Leerlingen waarvan de ouders gaan scheiden, die ontzettend moe zijn en slecht slapen. Ze vluchten in het internet, omdat de werkelijkheid te saai of te problematisch is. Meisjes die op jonge leeftijd anorexia ontwikkelen. Maar ook bij volwassenen speelt het een grote rol.

We hebben last van het stemmetje dat zegt niet goed genoeg te zijn. We gaan dagelijks over onze grenzen en moeten alles perfect doen in de stiekeme hoop waardering te krijgen. Volwassenen met een hoge bloeddruk of die uitgeblust zijn. Volwassenen die zich afvragen of dit het nou is. Die zich afvragen of ze wel de goede keuzes in hun leven hebben gemaakt. Mensen slikken pillen die hen weer moeten beschermen tegen andere pillen. Jonge ouders die voortdurend ruzie maken en gaan scheiden en dertigers met een burn-out.

Ben je versnipperd of verzameld?

Er zijn nogal wat omstandigheden die kunnen zorgen dat we versnipperd raken en soms versnipperen we onszelf. Dit heeft nogal wat gevolgen voor je leven en de meeste mensen ervaren nooit hoe het voelt om verzameld te zijn. Hieronder lees je meer over versnipperd en verzameld zijn.

Versnipperd zijn

Alle mensen hebben één ding gemeen. Het lichaam van ieder mens is daar waar het is. Altijd in het Hier en Nu. Altijd eenvoudig. De geest van ieder van ons is vrijwel nooit bij het lichaam, nooit daar waar het is. Het maakt zich druk om wat komen gaat of denkt na hoe het anders of beter had gekund. We geven onszelf op ons kop dat we het niet goed doen of zijn bezig te voldoen aan de verwachtingen die we denken dat anderen van ons hebben. We leggen onszelf druk op en zijn niet in staat het vele denken te stoppen. Wie is er nu niet tijdens het ontbijt mentaal al op het werk?

Het volgende moment of het moment dat al is geweest, wordt onevenredig belangrijk gemaakt en we leggen onze huidige situatie langs de meetlat van onze Ideale Situatie, zoals we hem van tevoren hadden bedacht.

Met andere woorden: er is steeds iets wat ons uit het Nu trekt. Iets wat belangrijker is dan dit moment. Niet alleen kan appen ons al uit het Nu halen, maar zelfs het wachten op een appje kan dat al doen. Met andere woorden: we zijn continu versnipperd.
Versnipperd in toekomst en verleden, versnipperd tussen wat er is en wat we zouden willen.
Versnipperd tussen hoe we ons voelen en hoe we ons zouden willen voelen.
Versnipperd tussen wat we willen en tussen wat we denken dat anderen willen.
Versnipperd door de diverse schermpjes waar we vaak, ook voor ons werk, naar moeten staren.
Versnipperd tussen wat we moeten presteren en de twijfel of we dat wel denken te kunnen.
Versnipperd door de to-dolijstjes en de behoefte aan ruimte voor jezelf.

Het betekent dat je bijna voortdurend vanuit je hoofd leeft en bijna alles vanuit je hoofd beleeft. Als je je lichaam met een huis vergelijkt en je energie met de warmte in het huis, zou je kunnen zeggen dat er door de versnippering continu warmte (energie) weglekt. Alsof overal in het huis de ramen en zowel de voordeur als de achterdeur openstaan.

Zelf zitten we vaak op zolder (in ons hoofd), dus echt voelen wat er in de rest van het huis gebeurt, is er niet bij. En zo voelen we niet wat ons lichaam nodig heeft (rust in plaats van een scherm, beweging in plaats van zappen op de bank) en pakken we vanuit de automatische piloot dat wat voor handen is (chips) en dat wat op korte termijn een goed gevoel geeft (koffie).
Gevolgen van versnipperd zijn, zijn onder andere: moeheid, ontevredenheid, het gevoel altijd iets te moeten doen, zelftwijfel, nervositeit, stress, vermijding, angst, depressie, angst, perfectionisme, chronische klachten, slechte concentratie, slapeloosheid, verslavingen, vast zitten in automatische ongezonde gewoontepatronen en piekeren.

Verzameld zijn

Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik zo’n 17 jaar geleden iets gevonden heb wat mij heeft geholpen te verzamelen. ‘Verzameld zijn’ is het omgekeerde van ‘versnipperd zijn.’
Je weet waar je lichaam is en je brengt heel bewust je aandacht terug bij je lichaam. Ook als je auto rijdt, ook als je met anderen praat, ook als je appt, ook bij een presentatie; altijd is een deel van de focus in het lichaam en ben je present. Niet altijd 100%, maar genoeg om de ramen en deuren aanzienlijk te sluiten en zo de energie bij je te houden. Als baby en als jong kind ben je vanzelf helemaal verzameld. Je bent één met jezelf en ergens onderweg verliezen we dit dus kennelijk, met alle gevolgen van dien.

De Chinezen zeggen: ziekte ontstaat als lichaam en geest langdurig gescheiden zijn. Met andere woorden: als je lange tijd versnipperd bent. Een belangrijk uitgangspunt is: energie volgt de aandacht, en je verliest dus energie als je aandacht continu naar buiten is gericht. Er ontstaat een tekort aan energie waarmee het immuunsysteem verzwakt en de kans op ziekte toeneemt.

Kunnen we dit oplossen met een pilletje? Vaak niet, omdat het niet de oorzaak aanpakt. Er bestaat geen pil die onze energie laat toenemen en er bestaat geen pil die ons bewust maakt dat we versnipperd bezig zijn.

Op het moment dat je verzameld bent, is je aandacht in je lichaam, je bent in contact met jezelf en daarmee ook in contact met de ander.  Je voelt wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft en wat het voedt. Je bent met je aandacht in het hier en nu en je concentratie is diep. Je voelt je vervuld omdat je niet langer op zolder in je hoofd aan het denken bent hoe je leven anders/beter zou moeten zijn, hoe jij anders/beter zou moeten zijn of hoe anderen beter/anders zouden moeten zijn.

Je voelt je compleet, je voelt je heel. Het zoeken naar iets of iemand buiten je neemt af of verdwijnt. Hierdoor ontstaat innerlijke rust en een gevoel van tevredenheid, vaak zelfs dankbaarheid. Je bent verzameld en je kunt gebruik maken van je vermogens, je concentratie, je aanwezigheid, je energie en van je vermogen afgestemd te zijn.

Ik heb mij als levensdoel gesteld de essentie van het leren verzamelen aan mensen aan te leren, zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van hun energie en vermogens. Dit doe ik ten eerste in de workshops en lessen Chi Neng Qigong.

Verder doe ik dit samen met mijn zus Petra Lageweg in onze workshop Van stress naar Kracht. Zij is ervaringsdeskundige (heeft drie jaar lang het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) gehad) en ze is stresscounselor en energetisch coach.

Er is veel werk te doen, omdat ongelooflijk veel mensen lijden aan de gevolgen van versnippering en er niet uitkomen. Ook niet weten waar ze moeten beginnen. Ik wil jullie vragen om deze blogpost te delen met een ieder die dat kan gebruiken. Het kan een begin zijn tot verandering om weer gezonder, energieker, veerkrachtiger, gelukkiger en sterker in het leven te komen staan.
Alvast mijn dank!

Hartelijke groet, Frank