Gezondheid in eigen hand. Iedereen begrijpt het belang en tegelijkertijd valt het niet altijd mee om ermee bezig te zijn. Zoals bekend is stress de baas worden een van de belangrijkste manieren om zorg te dragen voor de gezondheid. Zo kan stress zorgen dat de cellen in je hippocampus sterven waardoor je geheugen achteruit gaat. Hieronder kun je lezen wat je kunt doen om te zorgen dat je hersenen juist beter gaan functioneren!

“If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things” (Albert Einstein).

Het blijkt dat hoe meer mensen weten waarom het belangrijk is om stress te verminderen, hoe meer ze ook gemotiveerd zijn om zich er voor in te spannen om het te verminderen. Niemand ontkomt geheel aan stress, maar het kan een enorm verschil maken op je gezondheid en de kwaliteit van je hersenen hoe je ermee omgaat. Ik spreek veel mensen die zeggen: Frank, ik wil zo graag beginnen met Chi Neng maar het lukt me niet om te beginnen of om het vol te houden. Hopelijk inspireert onderstaande tekst een ieder om het belang te zien van training en ook wat de invloed is op je gezondheid en je hersenen.

Onderstaande tekst komt uit het boek: De beste versie van jezelf van Margriet Sitskoorn (hoogleraar klinische neuropsychologie).

Chronische stress

Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de continue staat van paraatheid door prikkeling van het stresssysteem en de reactie van het lichaam daarop funest is. Het zorgt voor allerlei lichamelijke (zoals fysiologisch en neurologisch) en psychologische veranderingen. Zo kunnen bij chronische stress de cellen in je hippocampus sterven. De hippocampus is een hersenstructuur die onder andere belangrijk is voor je geheugen, maar hij speelt ook een rol in het emotienetwerk. Je ziet dus vaak bij mensen die aan chronische stress lijden dat hun geheugen slechter wordt en hun stemming vermindert.

De amygdala raakt door chronische stress supergevoelig. De amygdala is een structuur die belangrijk is bij emotionele reacties, waaronder angst. Door de overgevoeligheid worden mensen vaak nerveuzer en angstiger. Ze lijken voortdurend lange tenen te hebben en bedacht te zijn op aanvallen en te moeten handelen, wat zich in onze moderne maatschappij vertaalt naar denken dat er voortdurend iets belangrijks te gebeuren staat en op je hoede en in staat van paraatheid zijn. PING. Maar helaas gaat het in de FACEBOOK-, Instagram-en appwereld vaak om onbelangrijke dingen. Wel een bericht, maar geen echte informatie. Daniel Levitin spreekt van het ‘ultieme lege-calorieënsnoepgoed voor de hersenen. Maar zo voelt het niet. Je denkt dat er toch echt iets belangrijks gaat komen. Wat misschien nog wel venijniger is, is dat zelfs het (blijven) denken, dus niet eens de daadwerkelijke blootstelling aan de voor ons verleidelijke stimulus, ons al zwakker maakt”.

De voordelen van meditatie

Het slechte nieuws is dus dat stress je lichaam en hersenen langzaam kan slopen. Het goede nieuws is dat je zelf actief kunt werken aan je gezondheid en aan je hersenen. Een van de beste manieren om hieraan te werken is meditatie.Hieronder vind je (ook uit het boek van Sitskoorn) de voordelen van meditatie op de gezondheid en op de hersenen. De lijst is zeker niet volledig maar kan genoeg zijn om te laten beseffen hoe belangrijk het is. Onderzoek laat zien dat mensen die aan meditatie doen:

  • cognitief flexibeler zijn;
  • snel op hun fouten reageren zonder hiervan stress te ervaren;
  • beter presteren op verschillende vormen van aandacht, zoals volgehouden aandacht en selectieve aandacht;
  • efficiënter zijn in het gebruik van hun cognitieve vaardigheden, wat de mogelijkheid geeft om beter te presteren;
  • beter zijn in adaptief doelgericht gedrag;
  • een beter werkgeheugen hebben;
  • creatiever zijn;
  • beter in staat hun emoties te reguleren;
  • een betere algehele zelfregulatie hebben.

Chi Neng Qigong is meditatie in beweging

Bij Chi Neng heb je alle voordelen van de meditatie terwijl je tegelijkertijd je meridianen (energiebanen) opent, je organen masseert, je lichaam ontgift, je spieren, botten, pezen en gewrichten sterker en soepeler maakt. Met andere woorden: je bent op zeer effectieve bezig om je gezondheid te versterken terwijl je ook alle voordelen van meditatie hebt.

Inmiddels is algemeen bekend dat zitten het nieuwe roken is. Bij Chi Neng Qigong train je tegelijkertijd lichaam en geest. Je verdeelt de energie in je hele lichaam waardoor je organen beter functioneren en je emoties beter in balans blijven.

www.franklageweg.nl Chi Neng Qigong is meditatie in beweging

Chi Neng Qigong is meditatie in beweging