Er zijn momenten in ons leven dat we veel ballen in de lucht moeten houden. De zorg voor kinderen, werk, sociale media, zorgen voor een ziek persoon, een cursus waar je je voor ingeschreven hebt, een verhuizing, een presentatie…hoe hou je al deze ballen in de lucht zonder je gezondheid in gevaar te brengen?
Als het te lang te druk blijft, merk je algauw dat je lichaam erop reageert. We voelen spanning in ons borstgebied, we zijn minder gefocust, maken meer fouten, we hebben een korter lontje en als er iets gebeurt waar we niet op hadden gerekend of als er iets extra’s bijkomt, kunnen we ontploffen of voelen we ons soms overweldigd. Ons hele systeem zegt: niet nog meer!
Op deze momenten is het vaak moeilijk om het denken te stoppen. Het denken het kan onze slaap beïnvloeden en omdat je al vermoeider bent, voelt de groeiende berg strijkgoed, de mailtjes die nog beantwoord moeten worden, je kind dat net ziek wordt en moet thuisblijven, iets wat we er net niet bij kunnen hebben.
Het lichaam is zo moe dat het in bed wil liggen. De geest kan niet nóg meer prikkels aan en wil even helemaal niks maar je geest zegt tegelijkertijd dat als je gaat niksen, de berg alleen maar groter wordt.
Je voelt je klem en weet niet waar je moet beginnen. HELP!
We hebben het dan nog iets eens gehad over het knagende gevoel dat je je vrienden in de steek laat omdat je al maanden niks hebt laten horen en over het knagende verlangen dat je ook wel eens iets voor jezelf wil doen. Sporten, je weet dat het goed voor je is. Boeken over persoonlijke ontwikkeling liggen al maanden op je nachtkastje. Alles in je schreeuwt: RUIMTE….
Dit alles kan het gevoel geven dat je ergens tekortschiet en je kan zelfs het gevoel krijgen dat je faalt. Je krijgt het niet of moeilijk georganiseerd terwijl de mensen om je heen dat wel lijken te kunnen. Op Facebook zie je het blije gezicht van je vriendin die met haar zoontje lekker geklommen heeft in de klimhal. Zij wel..
Mocht je jezelf herkennen in bovenstaand verhaal: Ik heb goed nieuws voor je. Je bent compleet normaal en bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van het gevoel meer aan te moeten kunnen dan haalbaar is. Iedereen worstelt wel met drukte en stress, niet weten waar te beginnen en het enorme verlangen naar rust en ruimte.
Wat werkt absoluut niet:
- Als een gek werken om alles maar af te krijgen;
- Vluchten achter de pc. Afleiding zoeken door naar een scherm te staren waardoor je nog meer prikkels krijgt;
- Na het eten op de bank gaan liggen, series kijken en hopen dat je energie krijgt;
- Tijd besparen door kant en klaar voedsel te kopen. Je bent al zo moe. Je lichaam heeft energie nodig. Juist nu is het belangrijk dat je voedsel tot je neemt wat energie geeft zoals groentesoepen (met linzen), avocado. Beperk het eten van voedsel wat energie kost;
- Bezuinigen op dingen die je energie geven. Hoe druk je het ook hebt, plan elke dag iets in wat jou energie geeft. Even buiten lopen, even afspreken met iemand om hard te lopen of bij te praten. Een warm bad of de sauna;
- Focussen op alle dingen die gedaan moeten worden, ten koste van alle dingen die je energie geven en je belastbaarheid vergroten.
Wat werkt absoluut wel:
- Realiseer je dat er momenteel een disbalans is tussen belasting en belastbaarheid. De belasting is op dit moment groter dan de belastbaarheid;
- Realiseer je waar je wel de controle over hebt. Je hebt slechts voor een deel de controle over de belasting;
- Sommige ballen moeten in de lucht worden gehouden, zoals de zorg voor het gezin, het betalen van de rekeningen etc. Je moet slim worden ten aanzien van de belasting. Daarover zo meer;
- Je hebt wel de controle over de belastbaarheid en daar moét je in investeren als je drukte en stress de baas wil worden en weer ruimte wil creëren voor plezier in je leven.
Vlak voor ons tweede kindje geboren werd, wist ik dat er vele korte nachten zouden aankomen. Naast de energie die de geboorte van zo’n kleintje geeft, zou de belasting toenemen. Het was dus zaak om te investeren in iets waar ik controle over had: de belastbaarheid vergroten. Dat deed ik door in plaats van 1 uur per dag Chi Neng Qigong te doen, dat voortaan twee uur te doen. Dat heb ik na de maanden na de geboorte volgehouden wat maakte dat ik de korte nachten prima aankon en energie had om te genieten van alles wat een nieuw leven met zich meebrengt.
Tips om de belastbaarheid te vergroten
Ontzettend belangrijk hierbij is dat je prioriteiten stelt. Zorg dat het werken aan je belastbaarheid speerpunt van je leven wordt. Als je dat doet, kun je niet alleen alles veel beter aan, het leven wordt er ook veel leuker van omdat je energie en innerlijke kracht toenemen en de belasting minder vat op je heeft. Het leuke van je belastbaarheid vergroten is dat je tegelijkertijd je hersenen, lichaam, aandacht en je fysieke, mentale, emotionele en spirituele vermogens kunt trainen en je algehele gezondheid en energie kunt versterken.
- Beperk prikkels van schermpjes. Ook als je niet meer op Facebook zit, blijven mensen van je houden (misschien wel meer zelfs ;-). Ook als je minder whatsappt, blijf je gewoon doorleven en ademen. Gisteren hoorde ik voor het eerst dat er al een klacht bestaat die de whatsappnek wordt genoemd (naast het ontwikkelen van een onderkin).
- Maak prioriteit van slapen. Een tekort aan slapen gaat ten koste van je geheugen, concentratievermogen, reactievermogen. Je hersenen raken eerder van slag bij alledaagse spanningen, de plasticiteit van je hersenen neemt af en je prefrontale cortex krijgt minder voedingsstoffen omdat je lichaamscellen minder glucose opnemen. Je lichaam en geest krijgen minder tijd om te regenereren, je hartvariabiliteit neemt af. Met ander woorden: je belastbaarheid neemt af en je veroudert eerder.
- Zorg dus voor voldoende slaap. Indien mogelijk kun je ook meer slapen door het doen van een middagdutje. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt, helderder en beter kunt denken en efficiënter kunt werken.
- Een andere bijzonder belangrijke manier om je belastbaarheid te vergroten en je prefrontale cortex te versterken is: aandachtstraining. Chi Neng is een vorm van aandachtstraining evenals mindfulness, yoga etc. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat aandachtstraining vermoeidheidsklachten vermindert, de stemming verbetert en dat het vermogen om met pijn en angst om te gaan verbetert. Je zult minder last hebben van verleidingen en impulsief gedrag.
- Bewegen. Je lichaam zegt misschien dat je er veel te moe voor bent en je weet niet hoe je het moet doen. Begin dan met bovenstaande punten en breng langzamerhand ook bewegen in. Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de prefrontale hersenschors (speelt een rol bij vaardigheden als flexibiliteit, planning, creativiteit, logica, complexe beslissingen nemen en controleren van emoties) en hippocampus (speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie) en vertraagt de veroudering van de hersenen. Cognitieve vaardigheden nemen toe en de grijze stof (hersencellen) in je prefrontale cortex nemen toe. Ook als je op latere leeftijd begint. Het beperkt het risico op hart en vaatziekten, diabetes en kanker. Bewegen heeft een positief effect op het werkgeheugen, laat de prefrontale hersenschors efficiënter werken, verbetert slaap en de stemming, versterkt spieren en botten.
De ultieme valkuil:
Na het lezen van dit verhaal kan de geest denken: Jaha, ik maar ben al zo moe, en ik heb nog zo ontzettend veel te doen. Ik heb echt geen tijd voor deze zaken. Dat doe ik wel weer als het wat rustiger is, in de zomervakantie bijvoorbeeld.
Het versterken van de belastbaarheid is mede zo belangrijk omdat het maakt dat de belasting veel minder als belasting ervaren wordt. Als je moe en overprikkeld bent, is alles teveel en kun je niks aan.
Heb je energie en sta je in je kracht dan ervaar je de belasting heel anders. Je kunt het beter relativeren. Je kunt ook stress ervaren als al je to-do lijstjes af zijn! Ontwikkel je belastbaarheid, leer meer aan te kunnen en verrijk je leven.
Ga slim om met belasting:
- Probeer niet om 5 ballen in de lucht te houden. Bepaal welke bal op dit moment de belangrijkste is en geef die al je aandacht.
- De berg wasgoed, de WC, de badkamer. Het zou lucht geven als dat allemaal klaar was. Feit is dat dat nog niet het geval is. Accepteer dat het is zoals het is en maak van huishoudelijke taken een aandachtstraining. Vouw de was met aandacht, adem bewust in en uit tijdens het schoonmaken van de WC. In plaats van je to-do lijstje af te willen komen, gebruik je je taken om meer met je aandacht in het hier en nu te komen. Zo kan tegelijkertijd de belasting minder worden (lagere berg strijkgoed) en de aandacht (onderdeel van belastbaarheid) toenemen.
Zelf doe ik dagelijks Chi Neng Qigong. Dit combineert de voordelen van bewegen en aandachtstraining en zorgt zo voor een enorme boost voor de belastbaarheid. De meest actieve vorm van Chi Neng is de wallsquat, die ook als duursport gedaan kan worden. Hiermee is het een complete workout.
Dit past bij mij. Kies vooral iets uit wat goed bij jou past. Onderzoek wat je energie geeft en waarvan je merkt dat het je belastbaarheid vergroot. Stress neemt echt af en er komt ruimte. Ruimte om te genieten.
Ruimte om te zijn en ruimte om te doen wat voor jou belangrijk en zinvol is.