Deze nieuwsbrief is gewijd aan de grondlegger van Chi Neng Qigong: Dr. Pang Ming. Miljoenen mensen over de hele wereld profiteren van het werk dat dr. Pang Ming heeft verricht. Wie is deze bijzondere arts en hoe is Chi Neng Qigong ontstaan?

Dr. Pang Ming (1940) begon op zijn zesde jaar al met Qigong en heeft les gehad van 19 verschillende grootmeesters in allerlei vormen van Qigong en krijgskunsten. Hij was hoogbegaafd en op zijn negentiende studeerde hij al af als een van de jongste westerse artsen in China. Na vier jaar studeerde hij af als Chinees arts en specialiseerde zich vervolgens in acupunctuur. Tegelijkertijd begon hij zijn onderzoek in Qigong.

Chi Neng Qigong: Qigong voor iedereen

Dr Pang creëerde Chi Neng Qigong omdat hij een methode wilde ontwikkelen die iedereen kon leren: gezond of ziek. oud of jong, fit of moe. Pang Ming wilde iedereen de beschikking (terug)geven over het zelfgenezend vermogen dat elk mens heeft. Chi Neng Qigong is daarmee een medische vorm van Qigong: gericht op het versterken van de gezondheid. Dr. Pang Ming brak met de gewoonte van geheimhouding en gaf zijn leer door aan iedereen die het wilde leren. Zo konden ook de armen Qigong leren, in plaats van alleen een select gezelschap, wat in de andere vormen van Qigong de traditie was.

Effectiviteit van Chi Neng Qigong

Hij richtte een onderzoekscentrum op en het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld, het Zhineng Centrum. Gedurende het bestaan van dit centrum zijn er meer dan 400.000 patiënten behandeld met meer dan 180 verschillende aandoeningen en werd uiteindelijk een effectiviteitsscore van 95% gehaald. De effectiviteit van het gebruik van qi in de behandeling van patiënten werd ook wetenschappelijk aangetoond en beschreven. Meer dan 3000 publicaties over de research naar het gebruik van qi zijn in China gepubliceerd. De mensen trainden minimaal drie maanden in het ziekenhuis en werden maandelijks onderzocht met de normale onderzoeksmethoden zoals echo, cardiogram, scans, bloedonderzoek. In 1997 kreeg Chi Neng Qigong een certificaat van het Chinese ministerie van sport en gezondheid. Chi Neng Qigong bleek, van de elf vormen die onderzocht waren door het ministerie, de best helende vorm te zijn.

In 2001 is het Zhineng Centrum in China gesloten wegens de problemen van de overheid met Falun Gong (een andere vorm van Qigong). Alle vormen van Qigong waarbij meer dan 50 mensen samen kwamen, moesten worden gestopt.

Chi Neng Qigong wereldwijd

Door de positieve resultaten die met Chi Neng Qigong worden behaald verspreidt het zich van mond op mond. Mensen ontdekken dat ze naast de reguliere geneeskunde ook zelf in actie kunnen komen om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren en om hun emoties in balans te brengen.

Zelf heb ik veel gedaan aan krijgskunsten. Het begon bij karate en kenpokarate. Aikido en T’ai chi volgden. Alles deed ik vier jaar en dan kwam er wat anders. Dit stopte toen ik Chi Neng Qigong ontdekte. Nooit eerder heb ik een methode ervaren die mij zoveel energie, soepelheid en innerlijke rust geeft. Het is daarom ook niet iets wat ik hoef vol te houden. Ik doe het elke dag omdat ik dan weet dat ik me optimaal voel en het beste uit de dag en uit mijn leven kan halen.

Dr. Pang Ming is inmiddels met pensioen. Zijn werk wordt voortgezet door duizenden leraren over de hele wereld die Chi Neng Qigong helpen verspreiden. Wij allen staan op de schouders van deze reus, die zijn leven eraan gewijd heeft om zijn enorme ervaring in en kennis van de Qigong en de westerse en Chinese geneeskunde te combineren tot een methode die voor iedereen beschikbaar is.