Workshop Van Stress naar KrachtAllereerst wil ik jullie een heel gezond, inspirerend en liefdevol 2016 toewensen. Een nieuw jaar waarin ruimte misschien wel meer prioriteit gaat krijgen. Ruimte in je hoofd, ruimte om de dingen te doen die je energie geven. Ruimte om te spelen. Ruimte om gewoon te zijn.

En ruimte voor verantwoord bewegen en goede voeding. Deze nieuwsbrief staat weer boordevol informatie en tips om je gezondheid in eigen hand te nemen op dit gebied. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk overtuigend zien dat de oorzaak van welvaartsziekten voor 80% gezocht moet worden in leefstijl. Het positieve hieraan is dat we dus zelf actief een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid.

Rollator City

Een aantal jaren geleden vroeg een leerling aan mij waar ik woonde. Ik gaf aan in Kerckebosch (een wijk in Zeist) te wonen, waarop deze leerling zei: “aha, dus jij woont in ‘rollator city!'” Zelf associeerde ik Kerckebosch altijd met veel groen en eekhoorntjes en het was dan ook ‘verfrissend’ dat deze puber deze mooie wijk ‘rollator city’ noemde. Na een aantal dagen ging het mij opvallen dat er inderdaad veel mensen met een rollator voorbij liepen. Als mensen ouder worden, worden hun benen vaak als eerste minder goed. Door je benen te blijven gebruiken, houd je ze langer sterk en in sommige gevallen zelfs blijvend sterk.

Inspanning wordt beloond

Een vroegere buurman van ons fietst nog steeds dagelijks met een kaarsrechte rug op 98-jarige leeftijd.
Inspanning wordt beloond en hoewel het niet iedereen gegeven is om op 98-jarige leertijd nog te kunnen fietsen, heeft je leefstijl wel degelijk invloed op je gezondheid.
De Frans-Indiase Tao Porchon-Lynch is 96 en doet nog steeds fanatiek aan yoga. “Laat niemand je ooit vertellen dat je ergens te oud voor bent”, zegt ze. Toch is het volgens haar niet haar sportieve gedrag dat haar jonger maakt, maar haar levensmotto: “Ik denk elke dag: vandaag wordt de beste dag van mijn leven”. Misschien een mooi mantra om de dag mee te beginnen. Hang een briefje naast je bed met deze spreuk en meteen is je focus positief voor de dag.

Goede voornemens

De populairste goede voornemens van het nieuwe jaar blijken te zijn: meer bewegen, afvallen en zorgen voor innerlijke rust. 83% van de mensen denkt hun goede voornemen te kunnen volhouden en in de praktijk blijkt dit maar 17% te zijn. In de workshop Van stress naar kracht gaan we uitgebreid in op hoe je je gezondheid in eigen hand kan nemen en ook op hoe je je een gezonde leefstijl eigen kunt maken (niet volhouden, maar eigen maken).

Afvallen

Het komt regelmatig voor dat mensen gezond eten en toch niet afvallen. De oorzaak hiervan kan zijn dat hun verteringsvuur te laag is. Door het doen van Chi Neng Qigong val je op een natuurlijke manier af, omdat je verteringsvuur wordt verhoogd. Hieronder kun je lezen hoe dat in zijn werk gaat. Daarnaast gaan mensen door te trainen, automatisch andere voeding kiezen. Omdat ze beter in contact komen met hun lichaam, voelen ze wat hun lichaam nodig heeft. Er hoeft niks te worden volgehouden, het gebeurt vanzelf.

Mingmen en het verteringsvuur

Bij Chi Neng Qigong zijn er oefeningen die tegelijkertijd de benen sterk maken (de wallsquat, press up and down, de 3-centers merge en de crane’s walk) én de organen masseren, waardoor onder andere obstipatie vermindert of verdwijnt. Ook zorgen deze oefeningen ervoor dat de onderrug (mingmen) gemasseerd en soepel gemaakt wordt. Het mingmengebied wordt ook wel levenspoort genoemd of vitaliteitspoort. De energie die in mingmen ligt opgeslagen is de basis van je vitaliteit en kracht. Als je veel zit, wordt mingmen meer gesloten. Door specifieke oefeningen wordt dit gebied geopend. Het openen van het mingmengebied heeft een enorm positief effect op de energie en aarding. De Chi Neng oefeningen zetten dit zeer belangrijke mingmengebied in beweging, waardoor het verteringsvuur wordt verhoogd. Dit vuur steunt je milt om de voedingsessentie uit je eten te halen, waarna de omgezette energie wordt getransporteerd naar de longen.

Behalve oefenen…

Behalve oefeningen doen om het verteringsvuur hoog te houden, is het goed om sommige producten en gewoonten vaarwel te zeggen. Je vertering wordt verlaagd door slecht kauwen, te snel eten, rauw voedsel, koud voedsel, ijs, suiker en koemelk. Ook de gewoonte om te drinken tijdens het eten draagt niet bij en is niet goed voor de maag. Liever een half uur voor  of een uur na de maaltijd drinken. Je doet je lichaam een groot plezier om gedurende de dag veel warm water (dat heeft gekookt) te drinken. Dit helpt om je lichaam te ontgiften en het verwarmt je lichaam. Een citroenschijfje erbij helpt om het lichaam te ontzuren. Daarnaast werken warme groentesoepen heel goed om het verteringsvuur omhoog te krijgen en om meer energie en warmte te genereren. Een waar cadeau voor je organen en ook een geweldig begin van de dag (bijvoorbeeld pompoensoep met gember en linzen).

Fruit en energie

Eet geen fruit na de maaltijd, maar een half uur voor de maaltijd. Fruit dat je eet na de maaltijd, gaat gisten. Eet je fruit een half uur voor de maaltijd, dan kan er al insuline worden aangemaakt. Dit helpt om een energiedip na de maaltijd te voorkomen. Eet fruit van het seizoen, zoals momenteel appels en peren. Bananen en mango’s kunnen je lichaam snel doen afkoelen (waardoor je verteringsvuur verzwakt). Zelf eet ik graag bananen maar ik doe er altijd kaneelpoeder op, wat verwarmend werkt.

Magnetron

Mijn leraar Chinese geneeskunde gaf een cliënt van hem die al jaren moe was een tip: eet nooit meer uit de magnetron. Deze tip was genoeg om zijn energie binnen zes weken weer normaal te krijgen. Hoewel vitamines bewaard blijven in de magnetron, is het voedsel dat er uitkomt energetisch dood. Het is ook veel moeilijker verteerbaar dan normaal bereid voedsel.

Gezondheid in eigen hand

Het geeft kracht om te beseffen dat je zelf kunt bijdragen aan je eigen energie en je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. In deze nieuwsbrief lag het accent op voeding en beweging. In de workshop Van stress naar kracht
is naast deze onderwerpen veel aandacht voor vier andere zeer belangrijke factoren die bijdragen aan een vitaal leven en een goede gezondheid. Al deze factoren hebben ten doel om je belastbaarheid en energie te verhogen, zodat stress (veroorzaakt door drukte en/of piekergedachten) veel minder invloed op je leven heeft. Het doel van de workshop is om je gezondheid in eigen hand te nemen en te komen tot een gezond, krachtig en zinvol leven. Stressvermindering is dan een heel positief bijproduct.