Een vat vult zich druppel voor druppel –  Boeddha –

Met deze Kracht wordt niet alleen ‘actie’ bedoeld. Het wordt breder bedoeld, namelijk de bewuste intentie om iets te veranderen. Bijvoorbeeld de bewuste keuze maken om van de automatische piloot waarin je alles onbewust doet, naar bewuste aandacht te gaan. Gesprekken en omgang met andere mensen worden totaal anders op het moment dat je dat doet.

Het is ontzettend leuk om jezelf te laten inspireren door een leuk boek, een interessante lezing of een boeiende workshop. Als deze nog drie dagen nasuddert en je er vervolgens niks meer mee doet, dan was het een leuke ervaring, maar misschien was het wel zonde van je geld.

Inzicht in de Kracht om in beweging te komen en te blijven is de sleutel tot elke vorm van verandering. Deze sleutel behelst een combinatie van discipline en vooral inzicht.

Het heeft invloed op elk aspect van je leven. Om er een paar te noemen:
Of je je studie wel of niet afmaakt, of je wel of niet voor een bepaalde baan gaat, of je wel of niet gaat bewegen, stopt met roken, oefeningen doet om meer energie en aandacht te krijgen.
Of je vanuit je hoofd of vanuit je hart leeft, of je kiest voor een leefstijl die je energie geeft dan wel gevangen houdt in gewoontepatronen die energie kosten.

 

We vinden dit onderwerp zo belangrijk, omdat het de basis is van elke vorm van verandering. Daarom besteden we er apart aandacht aan in de workshop Van stress naar Kracht. Essentieel is dat we er niet alleen over zullen praten, maar dat je de kracht aan den lijve gaat ervaren. En we geven heel concrete tips om je succes te laten ervaren, wat motiverend werkt om door te gaan. Dit doen we op basis van hoe de hersenen werken.

Het is alweer de laatste maand van het jaar. Over een maand zullen er wereldwijd miljoenen goede voornemens zijn gemaakt en over twee maanden zullen miljoenen mensen moeten erkennen dat het ook dit jaar weer niet is gelukt om zich er aan te houden. Gelukkig is er volgend jaar weer een kans.
Veel mensen beginnen er niet eens meer aan, omdat ze weten dat ze zich er toch niet aan houden. Waarom zou je jezelf keer op keer teleurstellen? Als je je standaard verlaagt, word je ook niet meer teleurgesteld.

Dit is een waarheid als een koe, tenminste als het oprecht goed voelt. Het kan ook zijn dat je je standaard hebt verlaagd en dat het knaagt. Je wil wel meer sporten/bewegen, afvallen, werken aan je gezondheid, meer energie, maar het lukt niet om te beginnen of het lukt niet om het vol te houden.

Op dit moment  heb ik vier heel leuke groepen voor Chi Neng Qigong die wekelijks trainen. Bij een van de groepen is een vrouw die maar liefst 400 keer achter elkaar de staande meditatie van een half uur heeft gedaan. Dit vertelde ze me onlangs. Toen ze me dit vertelde, dacht ik: OK, en nu gaat ze vertellen dat het mooi geweest is en ze even pauze wil. Maar nee hoor.
Ze zei: Frank, een half uur per dag is best leuk, maar ik wil graag méér trainen. Welke oefeningen adviseer je om erbij te doen? Deze vrouw telt de meeste lentes van de groep maar haar verschijning en ogen stralen een enorme jeugdigheid, vitaliteit en positiviteit uit.

Een andere vrouw in dezelfde groep is al 100 dagen bezig. Beiden merken ze  de positieve verandering bij zichzelf, maar ze krijgen ook positieve feedback uit hun omgeving. Ze zijn onder andere duidelijker en steviger geworden. Hebben zij elke dag zin om te trainen? Een van deze vrouwen heeft een tijd een behoorlijke weerstand gehad. Maar ze ging door.

De eerste tip:
Veel mensen denken dat bewegen of in beweging komen altijd leuk moet zijn of wachten op het moment dat ze het leuk gaan vinden of verwachten dat ze meteen beloond worden voor hun inspanningen. Veel mensen hebben de gedachte: Op een dag ga ik echt beginnen en dan ga ik het ook echt volhouden. Dit is even waar als mensen die al twintig jaar roken en zichzelf wijsmaken dat ze niet verslaafd zijn of zo kunnen stoppen als ze willen…
Een van de grondleggers van mindfulness (John Kabat-Zinn) zegt altijd: je hoeft het niet leuk te vinden om elke dag drie kwartier te trainen, als je het maar doet.

Soms verandert een patroon niet, totdat iets in het leven je dwingt om het te gaan doen. Dan staan mensen met de rug tegen de muur en dan moet het wel.
Dit is vaak het geval bij een burn-out of als mensen ziek worden, een hartaanval krijgen etc. etc.
En dan blijken ze het opeens wel te kunnen. Zelfs met de aandoening erbij…..Waarom lukt het nu wel?
Omdat het moet.

Waarom komen mensen niet in beweging?

Ik geef de volgende metafoor om duidelijk te maken hoe het komt dat mensen niet in beweging komen;
Stel: iemand kan door vroeger op te staan om te bewegen, Qigong te doen, te mediteren, etc een energiepeil 8 (van de 10) krijgen. Zonder vroeger op te staan en dus niet bewegen etc. zou hij een energiepeil van 4 hebben. Een 8 betekent overigens niet alleen meer energie, maar ook meer innerlijke kracht en rust.

Je zou denken dat een verschil van 4 punten op de energieladder genoeg zou zijn om in beweging te komen. Je zou verwachten dat iedereen z’n wekker meteen een half uur eerder zet om te gaan trainen.
Maar nee, dat doen we niet. Waarom niet?

Omdat de gedachte aan eerder opstaan, eerder uit bed moeten komen in de koude kamer leidt tot een factor 10 op de schaal van weerstand. Het bed voelt heerlijk warm aan en je bent nog zo moe, dus waarom zou je eerder opstaan? Er zijn mensen die het wel proberen maar dan alsnog 3, 4 of 5 keer ‘snoozen’ tot de wekker gaat. Met andere woorden: Ze hebben een mentale pijn van 10 gekoppeld aan eerder opstaan en een plezier van 10 gekoppeld aan blijven liggen. Gek zeg dat ze niet in beweging komen…

Dus liever voelen mensen zich de hele dag een 4 dan dat ze een half uur eerder opstaan, waardoor ze zich de hele dag een 8  zouden kunnen voelen. Gaat dit allemaal zo bewust? Nee. Ook omdat veel mensen nog niet de ervaring hebben dat ze zich daadwerkelijk een 8 kunnen voelen door het extra half uurtje Qigong, bewegen, mediteren etc.

Hoe zou het zijn als je een pijn van 10 koppelt aan jezelf de hele dag door een 4 voelen en plezier van 10 als je de hele dag een 8 voelt? Zou dat kunnen helpen om in beweging te komen en te blijven?

Na nog een half uur in bed te hebben gelegen, moeten mensen alsnog opstaan. Er is geen ontkomen meer aan. Er moet worden gewerkt of de kinderen moeten naar school. Misschien is er nog weerstand maar die is niet sterk genoeg om je in bed te houden. Wat een half uur geleden een onmogelijkheid leek: opstaan, blijkt nu opeens wel te lukken. Hoe kan dit? Simpelweg omdat het moet.

Met andere woorden: we koppelen meer pijn aan te laat op ons werk komen dan aan opstaan en dat maakt dat we opstaan.

Het is geen toeval dat sommige mensen 10 minuten per dag al een enorme opgave vinden om te bewegen, mediteren etc. Het is geen toeval dat sommige mensen 400 keer achter elkaar een staande meditatie doen van een half uur en daarna nog meer willen.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om dat je iets 400 keer kan volhouden, maar dat je je structureel beter gaat voelen zodat je kunt leven zoals je wilt leven. De Kracht om in beweging te komen en te blijven, is hiervoor de sleutel.

Deze nieuwsbrief is misschien leuk om te lezen, maar leren om het structureel toe te passen in je leven en zo daadwerkelijk iets te veranderen, is waar het om gaat. Uit je comfort zone durven komen en een stap maken, zodat je vanuit een 8 in plaats van een 4 kan leven, daar gaat het om.

Als je het energiepeil van een 8 hebt, voel je je anders dan als je je een 4 voelt, je gedrag zal anders zijn, je resultaten zullen anders zijn en de mate waarin je betekenis kunt geven aan je leven en die van anderen wordt anders. Met andere woorden: je hele leven wordt anders.

Tijdens de workshop Van stress naar Kracht gaan we dieper in op deze principes en we bieden het zo aan dat je het ook echt kunt toepassen in je leven.

Hartelijke groet, Frank