Graag deel ik met jullie het verhaal van een cursist, waarin zij beschrijft wat Chi Neng Qigong haar binnen drie maanden gebracht heeft. Zelf ben ik geraakt door het verhaal en ook door haar doorzettingsvermogen waardoor zij haar fysieke klachten heeft weten terug te brengen én nieuwe dingen heeft durven ondernemen, omdat ze meer in haar kracht is gaan staan. Hierdoor kan ze ook meer vanuit haar hart leven. En dat is wat zij nu doet. Een prachtig en herkenbaar verhaal en een inspiratiebron voor iedereen die energiek en krachtig wil leven. 

Een gewone dag

Een gewone werkdag. De wekker gaat om 6.00 uur. Ik spring uit mijn bed en stap onder de douche. Ondertussen fladderen mijn gedachten al langs de dag die voor mij ligt: welke kleren moet ik aan, hoe ga ik dat lastige gesprek vandaag in, hoe ga ik met mijn collega dat project vormgeven, ben ik wel goed genoeg in mijn werk, ik heb vast wind tegen op de fiets naar mijn werk, zal ik met de auto gaan, wat eten we vanavond en wie doet de boodschappen vandaag, ik moet nog stukken lezen voor de vergadering, vanavond filmavond met een goede vriendin, morgenochtend mijn moeder helpen met haar vastlopende computer…. En zo gaat het maar door, terwijl ik nauwelijks door heb dat het water van de douche te heet staat. Er is pas een kwartier voorbij. Een gewone dag.

De beperkingen van je gedachten

Om de maalstroom in mijn hoofd te stoppen, de moeheid te temmen en de chronische pijn in mijn rug te verzachten begon ik in 2013 met Tai Chi. De ingewikkelde figuren vond ik mooi, de meditaties fijn. De dynamiek in die groep paste echter niet bij mij, waardoor ik na een half jaar ben gestopt.

Thuis doe ik nog wel eens wat oefeningen, maar steeds minder. Ondertussen neemt de stress op mijn werk toe: een reorganisatie, een andere functie die veel van mij vraagt, waardoor ik vaak het gevoel heb tekort te schieten. Ik word er steeds kleiner en ongelukkiger van. De hypotheek, onze studerende zoon en mijn leeftijd houden mij gevangen in mijn huidige werk. Dat alles maakt dat ik intens moe ben. Mijn vage klachten lijstje wordt steeds groter. Mijn hoofd maakt ondertussen de dienst uit en dat maakt dat ik mijzelf continu voorbij loop. Het besef groeit dat ik het roer zelf weer moet gaan vasthouden.

De kracht van de oefening

In de Groene Winkel in Zeist zie ik de aankondiging hangen voor een workshop Chi Neng Qigong. Ik maak een aantekening en ga thuis op zoek naar de website van Frank. Het spreekt me direct aan. De workshop vind ik bijzonder inspirerend en ervaar dat als een lichtpuntje. Door de meditaties die dag kom ik voor het eerst sinds tijden echt bij mezelf. Dat was half oktober van dit jaar. Er staat drie maanden voor verandering en Frank gaf als tip om gedurende 100 dagen een aantal oefeningen te doen om die verandering in gang te zetten. Met behulp van de DVD ben ik daaraan begonnen. Iedere ochtend. En wekelijks ga ik nu naar de avondtraining van Frank. Het gevoel dat er weer dingen gaan stromen, maakt mij blij.

Iedere dag om half zes stap ik uit bed en mediteer en doe oefeningen waar ik op dat moment zin in heb. In het begin alleen de lift chi up en pour chi down of de wallsquat of de meditatie. Nu vaak ook figuren die we tijdens de cursus leren. Door de weeks train ik ongeveer een half uur en in het weekend een uur. Het hoort nu bij mijn dagelijks ritme. Een fijn begin van mijn dag. Ik voel me meer ontspannen en krachtiger. Het roer geef ik zacht een duw. Waarom hang ik aan zekerheden waar ik ongelukkig van word? Waarom maak ik mezelf kleiner dan ik ben?

De eerste veranderingen dienen zich aan. Mijn hoofd is vaker daar waar ík ben. Ik slaap veel beter en de pijn in mijn onderrug neemt af. De oefeningen geven letterlijk ruimte.

Een gewone dag…na drie maanden trainen

Wat Chi Neng Qigong mij gebracht heeft in een zeer korte tijd? Dat ik weer bij mijn kracht kan komen, bij wat ik wil en niet wil. Dat ik me veel minder vaak kleiner maak. Ik merk het aan kleine en grotere dingen in mijn werk en thuis. De oefening waarmee je jezelf kunt ‘verzamelen’ en kunt gronden, helpt daar bij. Die kun je overal doen, zo vaak je wilt. Ook in een bioscoop, waar ik voor mijn werk onverwacht 150 mensen toesprak en een nabespreking met het publiek begeleidde. Nog nooit gedaan en daarom o zo spannend. De kleine oefening en doen wat ik leerde tijdens de trainingen, maakte dat mijn gierende zenuwen van mij afgleden. Ik stond daar op het podium in mijn kracht. Een mooie ervaring. Chi Neng Qigong is voor mij een manier om ‘thuis te komen”.

Het roer heb ik weer voorzichtig vast. Daardoor heb ik drie weken geleden het besluit genomen om weer een opleiding te gaan doen voor een geheel ander beroep. Een beroep waar mijn hart ligt. Ik ben een blijer mens. Meestal.

Natuurlijk gaat mijn hoofd er nog regelmatig alleen vandoor. Ik zet haar dan weer liefdevol terug op mijn lijf. Zonder oordeel. Een gewone dag.

Door Gerri