“Je lot wordt bepaald op de momenten dat je beslissingen neemt.” (Tony Robbins)

Je leven Nu is het resultaat van alle beslissingen die je in je leven gemaakt hebt. Met andere woorden: de kwaliteit van je beslissingen bepaalt de kwaliteit van je leven.

Veel mensen staan op een kruispunt in hun leven. In hun hart weten ze dat ze een verandering willen, maar er is iets wat hen tegenhoudt. Misschien herken je het. Je zit in je comfort zone.

Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt als je iets gaat veranderen. Hoewel wat je nu doet eigenlijk niet meer goed voelt, sta je niet genoeg in je kracht om iets te durven veranderen. En zo kan het zijn dat je leven over 5, 10 of 20 jaar nog precies hetzelfde is als nu.

Hoe voelt het als je leven over 5, 10 of 20 jaar nog precies hetzelfde is als nu? Ben je dan gegroeid op een manier die je voor ogen had? Heb je gedaan wat je had willen doen?

Mensen denken vaak: op een goede dag heb ik genoeg moed verzameld om te doen wat ik wil doen. Dan kies ik echt voor de baan die ik wil, dan ga ik echt dagelijks sporten en mediteren etc. Het kan zijn dat je dit mooie voornemen ook al 5, 10 of 20 jaar hebt. Wachten op het moment dat je wél de moed hebt om iets veranderen, of dat je wél genoeg energie hebt om door te pakken, is uitstelgedrag en leidt tot stilstand.

Het geeft een gevoel van hoop dat het écht ooit zal komen, net zoals mensen die écht kunnen stoppen met roken maar dat nooit doen. Als je eerlijk durft te zijn, kun je inzien dat het misschien nooit gaat komen. Misschien zal nooit het moment komen dat je gaat doen wat je daadwerkelijk wilt. Neem eens een moment de tijd om te voelen hoe dit voor je zou zijn…

Stiekem winnen het gevoel van veiligheid en de behoefte om in je comfortzone te blijven het zo jaar na jaar van het verlangen om iets te durven veranderen. Je hebt niet de kracht gehad om de beslissing te maken om je hart te volgen. Ook dát is een beslissing, hoewel deze misschien niet heel bewust genomen is.

Je voelt je niet vervuld en het leven voelt vaak grijs aan. Je hebt het gevoel dat het leven aan je voorbij trekt. Hoewel je weet dat er veel meer kleur mogelijk is, hoewel je weet dat je veel meer in huis hebt dan dit, voelt de stap naar verandering te groot.

Er kan een moment in je leven komen dat je denkt: ‘had ik die beslissing toen maar durven maken.’ Gelukkig kun je ook nog op je 80ste, of zelfs op je 90ste jaar de stap maken om te kiezen waar je hart ligt. Alleen: waarom zou je daarop wachten? Wat houd je tegen om nú iets te veranderen?

Uit je comfortzone, in je kracht

Waar verlangen is, is ook vaak angst. Waar kracht is, neemt angst af en wordt de stap om te doen wat je echt wilt, veel makkelijker. Als je in je kracht bent, stopt het denken.
Het denken dat je normaal zo beperkt. Je bent verzameld bij je zelf en tot je verbazing maak je de stap nu ‘als vanzelf’.

Er hoeft niet meer over te worden gedacht. Er is het verlangen, je hebt de kracht en zo kun je kiezen voor een leven waarin je blijft groeien en een grotere bijdrage kunt leveren aan wat voor jou belangrijk is. Als je leven meer betekenis voor je krijgt, gaan je ogen stralen en worden er vanzelf weer nieuwe deuren geopend.

Ga niet wachten tot je op een goede dag iets gaat veranderen. Het spijtgevoel van niet gedaan hebben wat je wilde doen, kan zwaar drukken en kan op een dag onomkeerbaar zijn. Je hebt dan altijd gedacht en gehoopt dat het wel zou komen. Als het nu nog niet is gebeurd, waarom zal het in de toekomst dan wel gebeuren? Het komt niet vanzelf. Het is een kwestie van zelfbewust beslissen en je zult worden beloond, omdat je meer zult groeien en een vrijer en moediger mens zult worden.

De workshop Van stress naar Kracht laat je zien, horen, voelen en ervaren waar je verlangen ligt en hoe je de kracht kunt ervaren en ontwikkelen om je verlangen te kunnen volgen. Beperkende gedachten die jou al die jaren in je comfortzone hebben gehouden, worden geneutraliseerd en omgezet in kracht.