Wat als.. Had ik maar…

Energielekken…Thermostaat!!

Regelmatig kom ik mensen tegen die gezond eten, voldoende slapen en bewegen en toch ontzettend moe of niet vervuld zijn. Vaak is medisch alles al onderzocht en kan er niks worden gevonden.
De oorzaak is soms dat deze mensen voortdurend energie laten weglekken…

Als je je lichaam met een huis vergelijkt, staan bij veel mensen de ramen en deuren voortdurend open waardoor de warmte (energie) verdwijnt. Anders gezegd: de aandacht is voortdurend gericht op andere mensen, de toekomst of het verleden. Ik bespreek hieronder twee belangrijke energielekken en de mogelijkheid om deze te dichten. En… de thermostaat.

Wat als…
Een van de energielekken is dat we onbewust onszelf steeds de vraag stellen: Wat als het mis gaat?
Wat als…

  • ik het niet goed doe?
  • ik het niet op tijd afkrijg?
  • ik er te moe voor ben?
  • ik het niet goed genoeg doe?
  • er iemand ziek wordt?
  • ik het niet kan?
  • zij het niet goed doen? (Laat ik het maar doen).
  • ik niet voldoe???

In het boek: De Teh van Knorretje vraagt een doodsbang Knorretje tijdens een harde storm aan Poeh:

“Poeh, wat nou als er een boom op mijn huis valt?” Poeh denkt even na en zegt dan:
“Wat nou als dat niet gebeurt?”

De kwaliteit van je vragen bepaalt de kwaliteit van je leven. Helaas worden de meeste vragen niet bewust gesteld.

De bovenstaande ‘wat als’ vragen zullen leiden tot antwoorden die negatief zijn en tot mislukking leiden. De kwaliteit van je vragen bepaalt de kwaliteit van je leven, waardoor je jezelf van je kracht ontneemt.

Als je toch heel graag, ‘wat als’ wilt blijven gebruiken, doe het dan bewust. Je kunt deze vraag rustig gebruiken, maar dan positief. “Wat als ik het niet alleen doe, maar ook nog eens zorg dat ik er plezier in heb? Wat als ik mijn ramen bewust sluit en zo meer energie krijg? Wat als ik nu, op dit moment, mijn hart volg? Of: Wat als ik zó van het proces geniet, dat het vanzelfsprekend een succes wordt?”

Had ik maar: 

Vanuit een staat van “leegte”, vanuit een staat van “waar doe ik het allemaal voor”, vanuit een staat van: “had ik maar een relatie, had ik maar een (andere) baan, had ik maar meer geld,” gaan we onbewust of bewust op zoek naar iets buiten ons. We voelen ons leeg dus iets of iemand moet dat opvullen.
We zijn gefocust op wat we missen, we voelen ons incompleet en dat gaat vaak gepaard met een gevoel van frustratie.

Misschien ben je in staat te voelen dat de energie inderdaad naar buiten is gericht en dat dat onrust en verdeeldheid geeft. Het brengt je verder bij jezelf vandaan terwijl je juist meer compleet wilt worden.

Op het moment dat je je daar niet bewust van bent, worden alle ramen opengezet, want we gaan actief buiten onszelf zoeken en als we eindelijk vinden wat we hadden gehoopt, zal het waarschijnlijk niet dat geven wat er hadden gehoopt.

Kan het anders?

Ja. Sta stil bij het gevoel van leegte dat je in jezelf ervaart. Erken dat je behoefte hebt aan iets of iemand. Voel dat je die behoefte in jezelf hebt en blijf daarbij. Je sluit nu de ramen en kunt ontspannen.
Laat het verhaal van ‘een relatie’, of een ‘andere baan’,  of wat dan ook los. Blijf alleen de energie van de behoefte voelen. Je kunt naar de behoefte toe ademen zonder dat je er verder iets aan hoeft te veranderen.

Observeer hoe je je nu voelt.

Een andere mogelijkheid is dat je je voorstelt dat je al hebt wat je zo graag wilde. Je hebt al die relatie, je hebt al die baan etc. Het is al in je leven. Ervaar hoe dit voelt in je lichaam en laat dan het verhaal van de relatie / baan /gezondheid etc. los.

Je denken kent geen onderscheid tussen wat je je voorstelt en wat er is. Zo kun je de energie van je compleet voelen ervaren zonder dat er iets in je leven is veranderd.

Vanuit dit gevoel van compleet voelen valt de behoefte om buiten jezelf te zoeken voor een deel of helemaal weg. Vanuit deze staat van ‘heel zijn’, houd je de energie veel meer bij je. Je voelt je meer vervuld en bent krachtiger. Als slagroom op de taart, zul je vanuit deze staat andere dingen en mensen aantrekken dan vanuit een staat van incompleetheid, en leegte. Ook zul je andere acties ondernemen. Je acties zullen waardiger zijn omdat je jezelf erin meeneemt.

Herken je je in bovenstaand verhaal? Denk je dat je de enige bent die dit heeft? Voel je je daardoor alleen/eenzaam, of heb je het idee dat je tekortschiet?
Het goede nieuws is: Je bent niet de enige. Bijna de gehele mensheid heeft hier in meer of mindere mate last van. Het is de stem van het ego. Het herkennen van de stem van het ego die altijd vertelt waarom we iets niet kunnen en gefocust is op wat we niet hebben, is de deur naar vrijheid. Aanwezigheid is de sleutel.

Op het moment dat je helemaal in hier en nu bent, zijn de ramen gesloten en ben je okee met wat er is. Het neurotische zoeken naar invulling van je behoefte valt weg.

Thermostaat:

Behalve de ramen te sluiten zoals hierboven beschreven, kun je ook zelf iets doen om je energiehuishouding actief te verhogen.
Je kunt dingen doen als Chi Neng Qigong, mindfulness, of yoga.Chi Neng Qigong is mindfulness waarmee je ook nog eens de voordelen hebt van bewegen: bij Chi Neng is dat: het openen van de energiebanen, het ontgiften van de organen, het in beweging brengen van bloed en Qi, het op gang brengen van de lymfestroom, het trainen  en soepel maken van spieren, pezen en botten en gewrichten en het in balans brengen van emoties.De langzame manier van bewegen helpt zeer goed om in de zijn-staat te komen, waarbij de behoefte aan iets of iemand anders wegvalt. Door de aandachtstraining verandert zelfs de structuur van de hersenen waardoor positieve emoties steeds meer zullen toenemen. Wat moet je daarvoor doen? Trainen, met aandacht. Elke dag.