De Wallsquat was de oefening waardoor ik 15 jaar geleden ben begonnen met Chi Neng Qigong. Na deze oefening meteen 100 keer gedaan te hebben, had ik een energie die ik misschien wel nooit in mijn leven eerder heb gehad. Mijn onderrug voelde weer soepel alsof ik een kind was. Ik was zo onder de indruk van de hoeveelheid energie die ik had en van het gevoel in mijn onderrug dat ik dezelfde dag besloot om naar China te gaan om er zoveel mogelijk over te leren.

De Wallsquat is een oefening die lange tijd alleen aan speciale leerlingen werd geopenbaard. Dr. Pang Ming, grondlegger van Chi Neng Qigong, heeft de oefening als eerste openbaar gemaakt om iedereen te kunnen laten profiteren van het grote scala aan gezondheidsvoordelen die de oefening biedt. Hieronder wordt een aantal genoemd:

 • De Wallsquat maakt je zowel fysiek, mentaal, als emotioneel sterker. Je komt letterlijk sterker in je schoenen te staan.
 • De Wallsquat is een fitnessoefening waar je geen sportschool voor nodig hebt. Door te squatten maak je je buik, billen en benen strakker en komen de spieropbouw en de vetverbranding op gang. Vanaf 3 minuten (ongeveer 15-20 squats) is het ook een cardiotraining.
 • De Wallsquat helpt hoge bloeddruk te verlagen.
 • De Wallsquat opent de hele ruggengraat, het SI gewricht, en helpt dus zeer goed bij onderrugklachten. Mingmen (de onderrug) wordt in China ‘de levenspoort’ van het lichaam genoemd. Dat is niet voor niks. Veel oefeningen binnen Chi Neng zijn erop gericht om dit gebied te openen omdat als dit open is, de energie en aarding aanzienlijk zullen toenemen. De ruggengraat is de belangrijkste geleider van Qi (energie). Als deze open is, zal de energie toenemen evenals de bloedcirculatie.
 • De nierenergie wordt versterkt door de Wallsquat. Dit helpt om angsten en depressie te verminderen.
 • De Wallsquat werkt heel goed bij diabetes. Bij diabetes gaat de hartenergie omhoog en de nierenergie omlaag. De Wallsquat brengt de hart- en nierenergie juist in harmonie. Het sterker worden van de nieren is goed voor het hart. Daarnaast heeft het een cardiovasculair effect.
  Daarnaast verlaagt de Wallsquat de bloedsuikerspiegel.
 • De Wallsquat masseert de organen in de onderbuik en dit heeft een groot effect op de organen en daardoor ook op de huid.
 • De Wallsquat brengt de lymfestroom op gang en helpt het lichaam te ontgiften.
 • De Wallsquat opent nagenoeg alle gewrichten, zelfs die van de tenen, en helpt ook bij nekproblemen en ontstekingen aan de knie. (Er mag alleen niet worden gewallsquat als er geen kraakbeen meer in de knie is).
 • Ook veel 90-jarigen wallsquatten in China. Bot blijft heel jong door de Wallsquat. Wil je langer jong blijven, dan moet je beenmerg sterk blijven.
 • Uiteraard is de Wallsquat bijzonder geschikt om osteoporose tegen te gaan, omdat je je botten op een verstandige manier belast en je nierenergie versterkt.
 • De Wallsquat helpt om obstipatie tegen te gaan.

Om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van de Wallsquat, is het belangrijk om deze goed uit te voeren. Je moet deze oefening leren van een ervaren en gecertificeerde instructeur of docent. Tijdens de eendaagse beginnersworkshop Chi Neng Qigong of een beginnerscursus kun je de Wallsquat in een dag leren.

Heb je zin om (weer) met de Wallsquat te beginnen? Denk niet dat je er meteen 100 per dag moet doen om het effect ervan te kunnen voelen. Begin met drie per dag (eventueel terwijl je je vasthoudt aan deurklink o.i.d.) en bouw het heel rustig op, bijvoorbeeld met 1 squat per dag extra. Bij twijfel altijd een instructeur raadplegen.

Veel plezier met fitter worden!