Het gevaar van langdurig zitten | Sterker worden met de staande meditatiefrank-lageweg-de-kracht-van-de-staande-meditatie

Uit TNO onderzoek blijkt dat langdurig zitten leidt tot verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart-en vaatziekten, obesitas, osteoporose en bepaalde vormen van kanker.

Vroegtijdig sterven door langdurig zitten: mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten, hebben 15 % meer kans om vroegtijdig te overlijden. Zit je meer dan 11 uur per dag, dan neemt het risico toe tot 40 %! Dit is zelfs meer dan roken…

Hoe komt dat? Als je zit, gebruik je je spieren nauwelijks en vooral je beenspieren niet. Dit zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je deze spieren niet gebruikt, worden vet en suiker minder snel opgenomen en dat is een van de redenen waardoor je een groter risico op bovengenoemde ziekten hebt. Van alle Europeanen zitten wij Nederlanders het meest per dag, gemiddeld namelijk 7 uur per dag. Uitdrukkingen zoals “Daar moet ik even voor gaan zitten” verraden het al: we associëren zitten met aandachtig werken. Chi Neng Qigong biedt je echter een prachtig alternatief: de staande meditatie.

Hoe kun je mentaal, emotioneel en fysiek sterker worden?
De Kracht van staande meditatie:

Mensen zitten vaak de hele dag op hun werk, in de auto, tijdens het eten, voor de TV, en zelfs tijdens bepaalde aandachtsoefeningen, zoals zit-meditatie bij mindfulness en vele andere meditatievormen. Bij Chi Neng is er bewust voor gekozen om geen zit-meditatie te doen, maar een staande meditatie, namelijk de Three Centers Merge (3CM). Dit heeft vele gezondheidsvoordelen, waarvan ik er een paar zal noemen.

1. De ruggengraat wordt geopend

Terwijl de geest tot rust komt en de aandacht wordt getraind, wordt ook het lichaam op een briljante en meervoudige manier getraind. Het is een staande oefening waarbij de ruggengraat maximaal wordt geopend zodat de Qi (levensenergie) optimaal door het lichaam kan stromen. De ruggengraat is de belangrijkste geleider van Qi.

2. De houding verbetert

Omdat veel mensen vermoeid zijn en weinig Qi hebben, hebben ze onvoldoende energie om hun rug recht te houden. Bij veel mensen is de moeheid af te lezen aan hun houding. Er zit geen vitaliteit en kracht in de rug. Deze oefening zorgt dat de rug weer recht wordt, omdat de levenskracht toeneemt.

3. Het Mingmengebied gaat open

Door de specifieke houding wordt de onderrug en het SI gewricht geopend. Een specifiek deel van de onderrug (L2-L3), Mingmen, wordt in China de levenspoort van het lichaam genoemd. Door het vele zitten, is het mingmengebied bij de meeste mensen gesloten. Als mingmen door de oefening open gaat, zal je energie aanzienlijk toenemen. Door de bolle onderrug wordt de hoeveelheid Qi vergroot. De hoeveelheid Qi in de onderste dantian (energie-reservoir) zal toenemen.

4. Meer balans

Doordat mingmen door training steeds meer open zal gaan, neemt de aarding toe waardoor je als vanzelf veel sterker in je schoenen komt te staan en je emoties meer in balans komen. Je bent zowel letterlijk als figuurlijk niet meer uit balans te krijgen.

5. Helende werking

Deze houding zorgt ervoor dat je een minimale druk op de organen hebt, waardoor de Qi optimaal door je lichaam kan stromen, en dit is een van de redenen waarom Chi Neng Qigong zo’n krachtige en helende werking heeft.

6. Concentratie en productiviteit

Onderzoek heeft uitgewezen dat je 20 tot 30% sneller leest als je niet zit, maar staat of beweegt. Onze leraar in Maleisië, Ooi Kean Hin, geeft niet alleen trainingen, maar runt ook een apotheek en publiceert regelmatig boeken over Chi Neng Qigong. Als ik hem via email een vraag stel, reageert hij altijd binnen een paar uur. Hij is een zeer productieve man die niet alleen veel traint in de Three Centers Merge houding, maar ook vanuit deze houding zijn emails beantwoordt.

7. Rust en spierkracht in één oefening

De oefening kalmeert het zenuwstelsel, waardoor je een diepe innerlijke rust zult ervaren. Tegelijkertijd worden de rug en benen sterk gemaakt. Omdat de benen gebogen zijn, worden deze belast en getraind. Bij mensen die oud worden, verzwakken de benen vaak het eerst. Deze oefening maakt de benen juist sterk en de kans op vallen zal hierdoor zeker verminderen. Je staat stil, maar je bent ook fysiek aan het trainen.

De combinatie van rust en spierkracht, van ontspanning en inspanning, is een van de essenties van Chi Neng Qigong. In de sportschool train je je spieren, maar niet je aandacht. Bij de meeste meditatievormen train je je aandacht, maar niet je lichaam. Chi Neng Qigong biedt je met elke oefening de combinatie van spierkracht, aandacht, energie, heling, zelfontwikkeling en souplesse.

Wil je de staande meditatie en de andere Chi Neng oefeningen aanleren of verdiepen? Kijk dan in de Agenda voor de eerstvolgende mogelijkheden.