Frank Lageweg: Van levensangst naar levenskunstTwee weken hoorde ik het trieste radionieuws: Een man is veroordeeld omdat hij iemand heeft doodgereden. Hij appte zijn vriendin tijdens het autorijden over wat ze die avond gingen eten…
Een hoge tol met veel pijn voor velen.

We hoeven tegenwoordig niet eens meer te appen om er met onze aandacht niet bij te zijn. Genoeg dingen die ons hoofd bezig houden. Ik heb het idee dat alles in het universum erop gericht is om ons in  het Nu te brengen. Ben je niet in het Nu dan ervaar je in lichtere of zwaardere (zie boven) mate pijn.

In de tijd die ik in mijn middelbare schooltijd heb verspild met het zoeken naar mijn sleutels etc. had ik de Sahara kunnen beplanten en besproeien. Telkens opnieuw een lichte corrigerende tik om me te helpen meer aanwezig te zijn. Het overkomt me nog wel eens. De les is er voor iedereen elke dag. Van een kopje dat uit een kastje valt, rommel door niet alles meteen terug te plaatsen tot ergere dingen. De boodschap is duidelijk. Waarom luisteren we niet?

Controle vs. Nu

Alles in ons is erop gericht om angst en pijn te vermijden en pas later om plezier te krijgen. Dit is een overlevingsmechanisme. Om pijn te vermijden, zijn we bewust of onbewust continu bezig om vooruit te denken. Controleren  en piekeren lijken handige hulpmiddelen om pijn te vermijden.

Maar… juist het controleren en piekeren geven ons pijn. En door het piekeren en controleren zijn we niet in het NU, waardoor we ‘fouten’ maken en nog meer pijn genereren. Heel bijzonder… We zijn steeds bezig pijn te vermijden door pijn te creëren.

Het is een doodeng idee voor het ego om het controleren en piekeren uit te schakelen, want we weten dan niet meer wat er gaat komen. We kunnen ons niet meer voorbereiden en dan zal de klap wel extra hard aankomen. Kunnen we die klap wel aan, vraagt het ego zich onbewust af? Nee, nee, nee. Omhoog die ophaalpoort, straks wijzen ze ons nog af…of straks kunnen we het niet aan.

We geven zelf de verbinding op, uit angst om afgewezen te worden.
Het investeren in ‘zekerheid’ door te controleren, te piekeren en de verbinding op te geven, vraagt zo een hoge prijs. Tot eenzaamheid en depressie aan toe.

Investeer in aandacht en in de kracht van onzekerheid

De kans op een ongeluk in het verkeer wordt groter als je mentaal (in gedachten) aan het appen bent. Je bent er niet bij, want je bent druk bezig in gedachten te zorgen dat er niks mis gaat met wat er morgen gaat gebeuren. Aandacht in het Nu geeft de grootste kans op de minste pijn, want je maakt het minste fouten.

Ben je er continu bij met je aandacht ,dan heb je steeds opnieuw de minste pijn. De vermoeiende dagtaak van de zekerheid zoeken met je hoofd en het inzicht dat hier dubbel pijn mee wordt gecreëerd, kan ons doen openstellen voor een andere manier van in het leven staan.

Investeer in de kracht van onzekerheid, durf het niet te weten, durf het leven zich te laten ontvouwen en ervaar dat er een nieuwe dimensie is die groter is dan het voortdurend vermijden van pijn. Geef je over.

Wat zou zich kunnen aandienen, waar komt ruimte voor als je stopt met het vermijden van pijn, als je stopt met piekeren, als je stopt met controleren? Wees stil en luister wat er komt.


Weet dat je de toekomst nooit aan hoeft te kunnen, omdat deze nooit komt (alleen in je gedachten). Zorg dat je nu geen pijn creëert door te piekeren en controleren en weet dat je invloed hebt op de corrigerende tik van het universum door met je aandacht in het Nu te zijn.
Weet dat de verbinding met anderen verbreken uit angst zelf afgewezen te worden, een patroon is dat leidt tot pijn die je juist hoopte te vermijden. Sta jezelf toe geraakt te worden en weet dat pijn erbij hoort. Vanuit de verzamelde kracht van het NU kun je elke pijn aan. Vanuit het vertrouwen dat zich hieruit ontwikkelt, kun je alle mooie dingen van het leven op een dieper niveau ervaren. Schoonheid van de natuur, intenser contact met je dierbaren, en vanzelfsprekende zorg voor je eigen tempel: je lichaam.

Door de verbinding met alles en iedereen niet meer te verbreken, wordt alles wat eerst een bedreiging was, omgezet in liefde.

Het proces om mensen te helpen bij de overgang van Levensangst (leven vanuit het hoofd) naar Levenskunst (leven vanuit het Nu) is mijn voornaamste doel bij het lesgeven in Chi Neng Qigong en bij de coaching en therapie .